Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Ljubljana so, kot že zadnjih nekaj let, tudi letos aprila in maja izvedli več preventivnih prireditev, namenjenih motoristom.

Z veseljem smo se odzvali povabilu predsednika Motokluba Mak Matjaža Kuhteta iz Vodic k sodelovanju na preventivni prireditvi Varno v promet - policijska izkušnja kot nasvet, povabilu predstavnika občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Zvoneta Milkoviča k sodelovanju na preventivni prireditvi Izpit po petdesetem letu in Policija svetuje pri varni vožnji motornega kolesa, povabilu predsednika Motokluba Nauportus Danila Leskovca z Vrhnike k sodelovanju na preventivni prireditvi Dan varne vožnje na Vrhniki in vabilu ZŠAM Trbovlje, Gasilskemu zavodu Trbovlje in SPVCP Trbovlje, ki so skupaj s Policijsko postajo Trbovlje organizirali preventivno akcijo Poligon motorist 2009.

Izkusnja5

18. aprila v Ljubljani in Trbovljah, 19. aprila v Vodicah in 30. maja na Vrhniki so vozniki motornih koles izpopolnjevali svoje znanje in spretnosti pri izogibanju oviram na cesti, vožnji slaloma med stebrički in vožnji v majhnem krogu in osmici. Policisti inštruktorji Postaje prometne policije Ljubljana so jim prikazali vaje, ki so jih vozniki nato tudi sami izvedli. Policisti inštruktorji so njihovo vožnjo, kretnje in gibe pozorno spremljali ter vsakemu posebej svetovali, kako naj odpravi posamezne napake.

Izkusnja1

Na prireditve se je pripeljalo približno 600 motoristov. Vožnje na poligonu se je udeležilo 130 voznikov, ki so vaje izvajali z različnimi motorji (športnimi, chopper/cruiser, enduro, potovalnimi, naked bike in fun bike). Policisti so se na poligonu potrudili, da je vsak udeleženec, ne glede na vrsto motorja, vaje izvajal na njemu prilagojenem poligonu.

Izkusnja3

Udeleženci so lahko svoje vozniške spretnosti preizkusili tudi na trenažerju motornega kolesa, na katerem vadijo tudi policisti. Na trenažerju se je preizkusilo približno 300 obiskovalcev različne starosti, od osnovnošolcev do tistih malo starejših. Mnogi med njimi so si delili mnenje, da je bila to zelo dobra "suha" šola za vožnjo na cestah.

Izkusnja2

Prireditve je dodatno popestril reševalec - motorist iz Reševalne postaje Ljubljana, ki je v praksi pokazal nudenje nujne prve pomoči poškodovanemu motoristu. Obiskovalci so si lahko poleg tega ogledali tudi policijsko opremo.

Izkusnjaz4

Dogodke na prireditvah je s komentarji, nasveti in lastnimi izkušnjami pri varni vožnji na motornem kolesu odlično povezoval policijski inšpektor Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformirane policije na PU Ljubljana Milan Kotnik, ki je v prostem času tudi sam aktiven član motoristične družbe.

Zadovoljni smo, da so se tudi izkušeni vozniki pri določenih vajah zavedali, da se vožnje motornega kolesa učimo celo življenje. S tovrstnimi prireditvami želimo čim širši množici pokazati, da lahko s skupnimi močmi prispevamo k zmanjšanju števila tragedij na cestah.

Za uspeh naštetih prireditev so zaslužni predvsem organizatorji oz. člani domačih klubov v Vodicah in na Vrhniki, člani Zveze šoferjev in avtomehanikov iz Ljubljane in Vrhnike ter člani prostovoljnih gasilskih društev Vodice in Stara Vrhnika, ZŠAM Trbovlje, Gasilski zavod Trbovlje in SPVCP Trbovlje.


Vsem udeležencem v cestnem prometu želimo srečno in varno pot!