Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Litija so 19. maja 2013 na parkirišču ene izmed trgovin v Litiji skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Litija organizirali preventivno akcijo Varno na motor. Preventivna akcija je bila namenjena predvsem voznikom enoslednih motornih vozil, ljubiteljem motorjev, dobrodošli pa so bili tudi vsi obiskovalci.

DSCN2332

 Nasveti za večjo varnost motoristov

 
Vozniki enoslednih motornih vozil so se lahko preizkusili v različnih vajah na poligonu, ki simulira cesto z vsemi njenimi pastmi. Policisti smo jim teoretično in praktično predstavili prvine varne vožnje, jih seznanili s klasično tehniko in prelomljeno tehniko pri vožnji v odprti osmici, kjer sta pomembna pravilen pogled in uporaba sklopke. Policist motorist je motoristom prikazal vožnjo v slalomu s sedmimi stožci, s katero se vadijo prehodi iz levega v desni zavoj, ter vožnjo med dvema ovirama, kjer mora motorist pravilno usmeriti pogled in sinhronizirati uporabo sklopke in zavor. Nadalje je bilo prikazano pravilno ukrepanje v primeru nenadne ovire oz. nenadnega ustavljanja ter tehnika zaviranja. Vaje so potekale na poligonu pri nizki hitrosti, zato so udeleženci lahko varno preizkusili svoje veščine in nadgradili svoje znanje. Vožnja na poligonu je potekala posamezno pod budnim očesom policistov, ki so motoristom svetovali, kako odpraviti napake.

Vzporedno s tem so potekale tudi druge aktivnosti za pridobitev novih oziroma nadgraditev že pridobljenih znanj za varno udeležbo v cestnem prometu. V ta namen se nam je pridružil reševalec na motorju iz UKC Ljubljana, ki je s svojim bogatim in strokovnim znanjem prikazal pravilno nudenje prve pomoči poškodovanemu motoristu, predvsem pravilno snemanje varnostne čelade. Predstavil je tudi novo reševalno motorno kolo in opremo, ki jo pri tem uporablja. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Litija so prikazali reševanje voznika, ki je po prometni nesreči ujet v vozilu, opremo, ki jo uporabljajo pri reševanju, ter postopek reševanja, ki so ga za obiskovalce tudi komentirali. Prikazali so tudi novo pridobljeno gasilsko vozilo s cisterno in zglobnim dvigalom.

DSCN2345

Pri preventivnem projektu je sodeloval tudi edini motoristični klub v Litiji, Motoklub Vikingi. Njihovi člani so spodbujali ostale motoriste, da so se opogumili in odpravili na poligon, kjer so preizkusili svoje znanje. Sodelovala je tudi Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, katere predstavniki so motoristom in občanom predstavili napravo za ugotavljanje prisotnosti alkohola v organizmu (alkotest) ter očala za simulacijo alkoholiziranosti. Ob uporabi slednjih so se vsi udeleženi nasmejali do solz, saj so se tisti, ki so jih nosili, nerodno in nespretno opotekali, med tem ko so zgolj skušali hoditi naravnost. Predstavili so tudi tehtnico za prikaz teže pri trku (30 km/h, 50 km/h in 90 km/h) ter napravo, ki prikazuje težo glave motorista pri trčenju s 50km/h.

Udeleženci so si lahko ogledali tudi opremo in vozila Policijske postaje Litija ter vozilo in opremo policistov Postaje prometne policije Ljubljana (službeno motorno kolo, civilno vozilo z vgrajenim sistemom Provida in intervencijsko vozilo). Glede na to, da je bilo za obisk dogodka tudi letos veliko zanimanja, bomo takšne akcije zagotovo ponavljali tudi v prihodnjih letih, saj s tem pripomoremo k boljši in varni vožnji v prometu.