Sorodne objave

 

V Ljubljani je 12. aprila potekala preventivna prireditev za motoriste Varno z motorjem. Kot soorganizatorji so na že tradicionalni prireditvi sodelovali tudi policisti Policijske uprave Ljubljana in motoristi IPA Regionalnega kluba Ljubljana.

Na prireditvi so sodelovali tudi predstavniki nekaterih ljubljanskih avtošol in podjetij, motoristi vojaške policije, redarji, reševalci UKC Ljubljana,gasilci ljubljanske gasilske brigade, inštruktorji varne vožnje itd.

01

Motoristi, vabljeni tudi na ostale preventivne delavnice!


Prireditev se je začela z motoristi Slovenske vojske in policisti Postaje prometne policije Ljubljana, ki so s službenimi motornimi kolesi najprej prikazali spretnostno vožnjo. Udeleženci prireditve so lahko po predstavitvi pod budnim očesom inštruktorjev na poligonu tudi sami preizkusili vožnjo s svojimi motornimi kolesi. Policist inštruktor je motoristom svetoval, kako svojo vožnjo izboljšati in s tem prispevati k boljši  varnosti v cestnem prometu.

Inštruktor varne vožnje Samo Rep, prav tako član motoristov IPA RK Ljubljana, je obiskovalcem svetoval in predstavil pravila varne vožnje z motornim kolesom, jih podučil, kako prepoznati, preprečevati in reševati posamezne težave v prometu in opozoril na pogoste napake. Opozoril jih je tudi na pomembne dejavnike varnosti za voznike enoslednih motornih vozil, kot sta ustrezno psihofizično stanje in pravilna uporaba zaščitne opreme.

13

Nasveti za večjo varnost motoristov


Motorist reševalec Reševalne postaje UKC Ljubljana je udeležencem prireditve prikazal nudenje prve pomoči poškodovanemu motoristu, poseben poudarek pa je bil namenjen varnemu snemanju čelade. Reševalec je udeležencem prikazal tudi postopek nudenja prve pomoči v primeru hude krvavitve in kakšne nujne ukrepe je treba izvesti do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči.

Sledil je blagoslov jeklenih konjičkov, ki ga je opravil župnik Frančišek Jerant - Aco, ki je kot redovnik v samostanu preživel osem let. Ko se je odločil za izstop iz samostana, si je najprej kupil motor in takrat tudi sam postal navdušen motorist, drugače pa je vsestranski človek in med številnimi konjički, ki jih ima, tudi sodelavec ene izmed motorističnih revij.

22

Za udeležence prireditve je bil zagotovo najbolj zanimiv prikaz reševanja ponesrečencev v prometni nesreči z osebnim avtomobilom. Član motoristov IPA RK Ljubljana, Milan Kotnik, ki je celotno prireditev povezoval, je udeležencem zelo skrbno in slikovito prikazal kompleksno reševalno akcijo, od pravilne razvrstitve vozil na avtocesti, ki so se zaradi prometne nesreče morala ustaviti, ravnanja voznikov v primeru srečanja vozil s prednostjo na intervencijski vožnji, ter prikaza koordiniranega dela policije, gasilcev in reševalcev za čimprejšnje nudenje pomoči ponesrečencu. Gasilci Gasilske brigade Ljubljana so v sodelovanju z motoristom reševalcem prikazali postopek reševanja ukleščenih ponesrečenk, policisti pa so ob zaključku reševanja prikazali dokumentiranje okoliščin prometne nesreče.

Poleg delavnic varne vožnje pa so policisti, mestni redarji, reševalci in gasilci udeležencem prireditve prikazali tehnično opremo in vozila, ki jih uporabljajo pri vsakodnevnem delu, ter nudili strokovna pojasnila in preventivne nasvete.

28

Druženje je potekalo v zelo prijetnem vzdušju in vsi skupaj smo na koncu ugotovili, da smo modrejši za novo izkušnjo. Upamo, da smo s predstavitvami in nasveti pripomogli k dvigu prometne kulture voznikov enoslednih motornih vozili.

42

Skupinska fotografija motoristov IPA RK Ljubljana in motorističnega kluba Blue Knights LE MC Slovenia I