Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Litija smo 10. maja 2014, kot že vrsto let, v Litiji skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Litija organizirali preventivno akcijo Varno na motor.  Preventivna akcija je bila namenjena predvsem voznikom enoslednih motornih vozil, simpatizerjem motornih konjičkov, dobrodošli pa so bili tudi vsi ostali obiskovalci.

DSCN5176

Nasveti za večjo varnost motoristov

 

Namen akcije je bil poučiti voznike enoslednih vozil, pa tudi ostale udeležence v cestnem prometu, o varni vožnji in tako vplivati na manjše število prometnih nesreč.

Vozniki enoslednih motornih vozil so se lahko preizkusili v različnih vajah na poligonu, ki simulira cesto z vsemi njenimi pastmi. Policisti smo jim teoretično in praktično predstavili različne tehnike, npr. klasično tehniko v odprti osmici, kjer je pomemben pravilen pogled in uporaba sklopke. Policisti je motoristom prikazal spretnostno vožnjo v slalomu s sedmimi stožci, s katero se vadijo prehodi iz levega v desni zavoj, ter vožnjo med dvema ovirama, kjer mora motorist pravilno usmeriti pogled in sinhronizirati uporabo sklopke in zavor.

Nadalje smo prikazali vožnjo in pravilno ukrepanje v primeru nenadne ovire oz. nenadnega ustavljanja ter tehniko pravilnega in varnega zaviranja. Vaje so potekale na poligonu pri nizki hitrosti, zato so lahko udeleženci varno preizkusili svoje veščine in nadgradili svoje znanje. Vožnja na poligonu je potekala posamezno, pod budnim očesom policistov, ki smo motoristom svetovali pri odpravi napak.

DSCN5235

Vzporedno s tem so potekale tudi druge aktivnosti za pridobitev novih oziroma nadgraditev že pridobljenih znanj za varno udeležbo v cestnem prometu. V ta namen se nam je pridružila ekipa urgentnih reševalcev iz Zdravstvenega doma Litija, ki je s svojim bogatim in strokovnim znanjem prikazala pravilno nudenje prve pomoči poškodovanemu motoristu, predvsem pravilno snemanje varnostne čelade.

10363970

Občani so bili zelo zainteresirani za ogled reševalne opreme, ki jo reševalci uporabljajo pri svojem delu. Nadalje je bilo v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Litija, reševalno ekipo Zdravstvenega doma Litija in Policijo, prikazana vaja reševanja ukleščenega voznika v vozilu v prometni nesreči, predstavljena pa je bila tudi opremo, ki jo pri takšnih nesrečah uporabljajo za reševanje.

DSCN5198

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi novo pridobljeno gasilsko vozilo s cisterno in zglobnim dvigalom. Tisti, ki so bili bolj pogumni, so se z zglobnim dvigalom lahko popeljali v višine in pri tem občudovali čudovito Litijo iz zraka.

Pri preventivnem projektu je sodeloval tudi edini motoristični klub v Litiji, Moto klub Vikingi. Člani moto kluba so spodbujali ostale motoriste, da so se opogumili in preizkusili na poligonu, kjer so lahko testirali svoje znanje in spretnosti.

10155300

Udeleženci in občani so si pri tem ogledali tudi opremo in vozila Policijske postaje Litija ter službeno motorno kolo. Od policistov pa je lahko vsak posameznik dobil kakšen koristen in uporaben nasvet.

Glede na to, da je bilo za obisk dogodka tudi letos veliko zanimanja, bomo takšne akcije zagotovo ponovili tudi v prihodnjih letih, saj s tem projektom pripomoremo k boljši in varnejši udeležbi v cestnem prometu.

Preberite tudi: