Sorodne objave

 

Kot že nekaj let do sedaj so policisti PU Ljubljana tudi letos izvedli preventivno akcijo, namenjeno motoristom. Z veseljem smo se odzvali povabilu Matjaža Kuhteta, predsednika Motokluba Mak iz Vodic, in skupaj izvedli preventivno prireditev Varno v promet - policijska izkušnja kot nasvet. 

motoristi

Vozniki motornih koles so v nedeljo, 20. aprila 2008, na parkirišču pred občino Vodice izpopolnjevali svoje znanje in spretnosti v izogibanju oviram na cesti, vožnji slaloma med stebrički, vožnji v majhnem krogu in v osmici. Policisti inštruktorji Postaje prometne policije Ljubljana so prikazali vaje, ki so jih vozniki nato tudi sami ponovili. Policist inštruktor je pozorno spremljal njihovo vožnjo, kretnje in gibe ter vsakemu posebej svetoval, kako naj posamezne napake odpravi.

Na prireditev se je pripeljalo približno 400 motoristov. Vožnje na poligonu se je udeležilo 40 voznikov z različnimi motorji (športni, chopperji /cruiserji, enduro, potovalni, naked bike in fun bike). Drugi motoristi so vaje z zanimanjem spremljali in v pogovoru dejali, da jih bodo na primernih mestih tudi sami izvedli. Z veseljem smo si ogledali odlično izpeljano vajo motorista s sopotnico, ki je dokazal, da se lahko z vajo in seveda pravilno "držo" sopotnika med vožnjo tudi na motorju pelje varno. Za vajo vsakega udeleženca posebej je bil poligon ustrezno prilagojen.

Udeleženci prireditve so lahko svoje vozniške spretnosti preizkusili na trenažerju motornega kolesa znamke Honda, na katerem vadijo tudi policisti. Tako se je preizkusilo približno 60 obiskovalcev različne starosti, od osnovnošolcev do tistih malo manj mladih. Mnogi med njimi so bili mnenja, da je bila to zelo dobra "suha" šola za vožnjo na cestah.

Prireditev sta dodatno popestrila reševalca na motorju iz Reševalne postaje Ljubljana, ki sta praktično prikazala nudenje nujne prve pomoči poškodovanemu motoristu. Njuni predstavitvi, predvsem pojasnilom o novostih pri oživljanju, so  obiskovalci z veseljem prisluhnili.

Z zanimanjem so si prireditev ogledali tudi generalni direktor policije Jože Romšek, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Robert Sušanj in direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar. S komentarji, nasveti in lastnimi izkušnjami o varni vožnji na motornem kolesu jo je povezoval policijski inšpektor Milan Kotnik, v svojem prostem času tudi sam aktiven član družbe motoristov.

Zadovoljni smo, da so se tudi izkušeni vozniki pri določenih vajah zavedli, da se vožnje motornega kolesa učimo celo življenje. S tovrstnimi prireditvami pa želimo tudi širši množici pokazati, da s skupnimi močmi lahko zmanjšamo tragedije na cestah.

Vodstvu motokluba Mak Vodice in županu občine Vodice Branetu Podboršku se zahvaljujemo za povabilo in organizacijo prireditve, vsem udeležencem v prometu pa želimo srečno in varno pot.

Tekst in foto: Milan Kotnik

{gallery}/PULJ/IMG/sporocila/2008/080507-Motoristi {/gallery}