Sorodne objave

 

Policistom PU Ljubljana je včeraj in danes, 15. in 16. 5. 2008, uspelo izredno hitro, že na kraju dejanja, prijeti dva osumljenca. V Medvodah je policist prijel storilca roparske tatvine, v Ljubljani pa sta dva policista prijela vlomilca, specialnega povratnika.

Popoldne 15. 5. 2008 je 30-letni Ljubljančan v trgovini na Medvoški cesti v Medvodah s prodajnih polic vzel več prehrambenih in kozmetičnih izdelkov (v skupni vrednosti okoli 60 evrov), nato pa se brez plačila izdelkov napotil proti izhodu trgovine. Prodajalka ga je poskušala zaustaviti, vendar jo je osumljenec močno odrinil in stekel proti vratom, a ga je v tistem trenutku prijel policist , ki je ravno takrat prišel pred vhod v trgovino in prijel osumljenca. Ta se je policistu poskušal iztrgati, pri čemer je policista udaril. Policist, ki je bil v civilu in izven službenega časa, ga je kljub temu uspel zadržati na kraju, do prihoda policije. Policisti so osumljenca na podlagi Zakona o kazenskem postopku pridržali, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja roparske tatvine po 214/I. členu KZ RS pa ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Za tovrstno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od enega do desetih let.

V noči na 16. 5. 2008 pa sta policista PU Ljubljana opravljala kontrolo območja Murgel v Ljubljani, kjer se je v zadnjem obdobju zgodilo več vlomov v objekte in v vozila. Okoli polnoči sta opazila neznanega moškega, ki je takoj, ko ju je zagledal, začel bežati. Ob poskusu prijetja se je moški policistoma aktivno uprl in proti njima uporabil plinski razpršilec. Takoj zatem je nadaljeval z begom oz. ni upošteval ukaza policista, naj se ustavi, zato je policist sprožil opozorilni strel. Kmalu zatem sta policista moškega prijela. V nadaljnjem postopku so policisti ugotovili, da gre za 46-letnega državljana Bosne in Hercegovine, specialnega povratnika premoženjskih kaznivih dejanj, za katerega je Okrožno sodišče v Ljubljani izdalo tiralico za prijetje in privedbo v zapore na prestajanje šestinpoletne kazni zapora. V isti zadevi je bila zanj razpisana tudi mednarodna tiralica. Ob prijetju so policisti osumljencu zasegli šop ključev, svetilko in rokavice, nato pa ga privedli v Zavod za prestajanje kazni zapora. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi po 302. členu Kazenskega zakonika bodo policisti osumljenca kazensko ovadili na pristojno tožilstvo.

Martina Gramec, tiskovna predstavnica PU Ljubljana