Sorodne objave

 

Mestna občina Ljubljana in Policijska uprava Ljubljana sta letos že sedmič organizirali skupno akcijo Dovolj imam pokanja, s katero otroke in odrasle ozaveščamo o nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov in jih spodbujamo, da se takšni zabavi odpovedo. V okviru tega projekta smo organizirali tudi likovno-literarni natečaj Petarda je nevarna, znotraj katerega so osnovnošolci svoja razmišljanja o (ne)uporabi pirotehničnih izdelkov strnili v pester nabor likovnih in literarnih del. Zaključek nagradnega natečaja je bil v ponedeljek, 22. marca 2010, v  Rdeči dvorani Mestne občine Ljubljana, kjer smo sprejeli vse avtorje izbranih del in njihove mentorje.

32

 Ne meči petard, obdrži vse prste

 Bodi zvezda, ne meči petard

Ognjemet


Akcija Dovolj imam pokanja je namenjena predvsem otrokom in mladostnikom, pa tudi njihovim staršem oziroma vsem odraslim, ki se nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev morda premalo zavedajo. Ljubljanski župan Zoran Jankovič in direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar sta s to preventivno akcijo želela spodbuditi ljudi k zmanjšanju uporabe pirotehničnih izdelkov.

V okviru akcije je bil razpisan tudi nagradni natečaj Petarda je nevarna. Učenke in učence ljubljanskih osnovnih šol smo povabili, da med veselim decembrom razmišljajo o nesmiselnosti uporabe pirotehničnih sredstev in svoja razmišljanja upodobijo v obliki risbe ali spisa ter se prijavijo na nagradni razpis in tako sodelujejo v akciji.

01

Upoštevali smo vse likovne in literarne izdelke, ki so bili oddani do 18. januarja 2010. Vsaka šola je sodelovala z enim literarnim in enim likovnim delom, ki so ga izbrali na šolskem natečaju. Štiričlansko ocenjevalno komisijo sta imenovala župan Mestne občine Ljubljana in direktor Policijske uprave Ljubljana, sestavljali pa so jo tudi predstavniki strokovne javnosti.

Komisija je 12. februarja 2010 kot najboljša ocenila naslednja likovna in literarna dela:


Likovna dela

Mesto Nagrajenka Šola Mentor/ica
1. Tinkara Stražišar 6. a OŠ Franceta Bevka Petra Novak Trobentar
2. Amina Nikočević 6. b OŠ Božidarja Jakca Skender Bajrović
3. Martina Milavec 6. a Zavod za usposabljanje Janeza Levca Tadeja Dolenc


Literarna dela

Mesto Nagrajenka Šola Mentorica
1. Nika Dizdarevič 6. a OŠ Vič Zdenka Zelko
2. Neža Štrancar 6. b OŠ Kolezija Barbara Požarnik Vavken
3. Tina Žlogar 6. b OŠ Toneta Čufarja Mojca Pengov

08

Na zaključku nagradnega likovno-literarnega natečaja Petarda je nevarna sta ljubljanski župan Zoran Jankovič in direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar sprejela vse avtorje izbranih del in njihove mentorje ter jim podelila praktične nagrade in pisna priznanja. Nagrade sta prispevali Policijska uprava Ljubljana in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana. Na zaključno slovesnost so bili vabljeni tudi vsi sošolci nagrajenih učencev, njihovi mentorji, razredniki in ravnatelji šol.

02

Prireditev je povezoval slovenski gledališki in filmski igralec Roman Končar, ki je povabljenim predstavil celoten projekt Dovolj imam pokanja in literarno-likovni natečaj Petarda je nevarna.

05

Čarodej Ive Tominc – Jole je po podelitvi otroke in povabljene zabaval s svojimi čarovnijami, ki jih je pripravil na temo nevarnosti pirotehničnih izdelkov.


Dogodka so se udeležile vse vabljene osnovne šole z nagrajenci, njihovimi sošolci, predstavniki Mestne občine Ljubljana, Generalne policijske uprave, Policijske uprave Ljubljana in številni mediji.