Sorodne objave

 

Potem ko je policist PP Ljubljana Moste v svojem prostem času zadržal roparja bančne poslovalnice v Ljubljani, je na Policijski upravi Ljubljana stekla kriminalistična preiskava, s katero so ugotovili, da je 8. marca prijeti 44-letni storilec pravzaprav serijski ropar, saj je pred ropom Delavske hranilnice okradel že več drugih finančnih ustanov v Ljubljani. Na včerajšnji novinarski konferenci smo predstavili podrobnejše informacije o uspešno preiskanih ropih v teh bančnih poslovalnicah.

tiskovna1203

Zvočni posnetek izjave Valterja Zrinskega, (mp3) 
vodje Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju splošne kriminalitete na PU Ljubljana

Zvočni posnetek izjave Mihaela Berlica,  (mp3) 
policista Policijske postaje Ljubljana Moste


Kot je povedal Valter Zrinski, vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju splošne kriminalitete na PU Ljubljana, je bilo konec prejšnjega in v začetku letošnjega leta v relativno kratkem obdobju v Ljubljani izvršenih več hujših kaznivih dejanj ropov na škodo finančnih ustanov.

S primerjavo oz. analizo nekaterih ropov smo odkrili, da se storilec na kazniva dejanja dobro pripravi in jih vnaprej načrtuje. Na kraj se pripelje z motorjem - skuterjem, ki ga pusti v neposredni bližini finančne ustanove, dejanja izvršuje s čelado na glavi in se ne ozira na število strank v poslovalnici, pri izvrševanju pa grožnje uslužbencem podkrepi z orožjem - pištolo. Glede na čas, kraj in način storitve ter nekatere druge značilnosti smo s preiskavo potrdili, da je isti storilec - 44-letni slovenski državljan brez urejenega bivališča v Sloveniji - v zadnjem času izvršil kar štiri rope. Osumljenec je tudi specialni povratnik kaznivih dejanj, v preteklosti je bil že večkrat obravnavan in obsojen za različna kazniva dejanja, tudi rop in druga premoženjska kazniva dejanja.
 

Rop poslovalnice Delavska hranilnica na Dunajski cesti v Ljubljani 8. marca 2018

8. marca 2018, okoli 10.20, se je 44-letni storilec s skuterjem pripeljal do poslovalnice Delavske hranilnice na Dunajski cesti v Ljubljani. S čelado na glavi in s pištolo v roki ter z nahrbtnikom, v katerem je imel še montirno železo, je vstopil v poslovalnico. Mimo strank, med katerimi je bil tudi policist PP Ljubljana Moste v prostem času, je šel do blagajne, pri tem pa s pištolo v roki od strank zahteval, naj se umaknejo. Nato je preplezal steklo nad pultom blagajne in iz blagajn odtujil več tisoč evrov. V času, ko se je osumljenec zadrževal za blagajnami, je policist s kretnjami rok napotil stranke iz poslovalnice, v nadaljevanju pa sta poslovalnico varno zapustila še zaposleni in policist. Tudi osumljenec je kmalu zatem pritekel iz poslovalnice banke, pri čemer je policist v trenutku, ko je osumljenec šel mimo njega, z namenom odvzema prostosti in pridržanja v skladu z Zakonom o kazenskem postopku (ZKP), zoper osumljenca uporabil prisilno sredstvo - telesno silo, mu zase pojasnil, da je policist, ter mu večkrat ukazal, naj miruje. Kljub temu, da se je osumljenec aktivno upiral in ni upošteval zakonitih ukazov, ga je policist uspel obvladati. Zelo hitro so na kraj prispele še policijske patrulje, ki so osumljencu odvzele prostost in odredile pridržanje v skladu z ZKP. Za pištolo je bilo ugotovljeno, da gre za polavtomatsko nelegalno predelano orožje kalibra 9 mm, katerega promet in posest sta prepovedana.

Rop poslovalnice Delavska hranilnica na Dunajski cesti 20. oktobra 2017

V isti poslovalnici je 44-letnik rop na podoben način izvršil že 20. oktobra 2017 okoli 11. ure, ko se je prav tako pripeljal s skuterjem v neposredno bližino banke. S čelado na glavi in oborožen s pištolo je vstopil v poslovalnico, v kateri pa takrat ni bilo strank. Preplezal je steklo nad pultom blagajne in zaposlenima grozil z orožjem. Odtujil je več tisoč evrov gotovine in po izvršenem dejanju pobegnil s skuterjem.

Rop poslovalnice SKB na Dunajski cesti v Ljubljani (Bežigrajski dvor) 5. januarja 2018

44-letnik je utemeljeno osumljen tudi izvršitve ropa poslovalnice SKB na Dunajski cesti v Ljubljani 5. januarja 2018. Okoli 10.15 se je 44-letni osumljenec na kraj dejanja pripeljal s skuterjem. S čelado na glavi je vstopil v poslovalnico v času, ko je stranka na blagajni dvigovala gotovino. Osumljenec je takoj po vstopu v banko segel po pištoli in grozil zaposlenemu. Preplezal je blagajniški pult in odtujil več tisoč evrov gotovine.

Rop poslovalnice Delavska hranilnica na Novih Fužinah 22. januarja 2018

44-letnik je utemeljeno osumljen še ropa poslovalnice Delavska hranilnica na Novih Fužinah 22. januarja 2018. V času ropa, okoli 11. ure, sta bila v poslovalnici dva zaposlena in poleg njiju stranke. Tudi v tem primeru se je storilec na kraj pripeljal s skuterjem. S čelado na glavi je vstopil v poslovalnico, preplezal steklo nad pultom blagajne in s pištolo grozil zaposlenim. Odtujil je več tisoč evrov gotovine in se po izvršenem dejanju odpeljal s skuterjem.

Z opisanimi ropi je storilec odtujil skupaj okoli 50.000 evrov gotovine. Zaradi utemeljenega suma štirih kaznivih dejanj ropov po členu 206 Kazenskega zakonika (KZ-1) in kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po členu 299 KZ-1 smo ga 10. marca 2018 privedli k preiskovalni sodnici, ki je po zaslišanju zanj odredila pripor. Zoper osumljenca so podani tudi razlogi za sum storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi po 307. členu KZ-1, za katero pa še zbiramo obvestila za dopolnitev kazenske ovadbe.

Za rop je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let, za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi pa od enega do petih let zapora. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi po 307. členu KZ-1 pa je zagrožena kazen zapora do enega leta.