Sorodne objave

 

V juniju, ko praznujemo dan krvodajalstva, tudi v policijskih vrstah že tradicionalno izvajamo krvodajalsko akcijo in tudi s tem izkazujemo svojo solidarnost. Pred osrednjo turistično sezono, ko se prometna varnost običajno poslabša, in ob današnji krvodajalski akciji smo policisti Policijske uprave Maribor, UKC Maribor in Rdeči Križ Slovenije (OZ Maribor) prometne udeležence pozvali k varni vožnji. Včeraj pa smo se policisti pridružili še poostrenim aktivnostim v evropsko usklajenem nadzoru, katerega namen je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Krvodajalska akcija 17062021 2

"V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije več kot potrebne. V nesrečah s hujšimi poškodbami ponesrečenci potrebujejo tudi do 30 enot krvi (15 litrov), za kar je potrebnih kar od 20 do 30 krvodajalcev," je med drugim povedala Tatjana Žižek iz Rdečega križa Slovenije (OZ Maribor). "Med poletnimi meseci se pričakujejo nižje zaloge krvi, zato je pomembno, da se odzovemo na krvodajalske akcije," je dodala Bojana Živković, dr. med (CTM UKC Maribor).

Krvodajalska akcija 17062021 1

Zaposleni na PU Maribor se dvakrat letno udeležimo organizirane krvodajalske akcije, ki jo že približno tri desetletja pripravljamo skupaj z RK Slovenija (OZ Maribor). Približno 130 zaposlenih tako vsako leto izkaže svojo solidarnost, nekateri pa se krvodajalskih akcij udeležujejo individualno.

"A tudi tisti, ki niso krvodajalci, lahko s svojim vedenjem pripomorejo k temu, da kri ostane tistim, ki jo nujno potrebujejo za svoje zdravljenje, in sicer z odgovornim vedenjem v prometu, s strpno in varno vožnjo, s katero obvarujemo sebe, svoje najbližje in vse udeležence v prometu," je danes izpostavil Boštjan Koletnik z mariborske policijske uprave.

IMG 20210610 090442

Video o krvodajalski akciji na PU Maribor

Med poletno turistično sezono je na cestah veliko voznikov, gneča povzroča nejevoljo, svoje naredi še vročina ... Vse to vpliva na slabšo prometno varnost, zato policisti za poletno sezono pripravljamo ukrepe, s katerimi želimo zagotoviti varnost cestnega prometa. V ta namen tudi mariborski policisti od včeraj izvajamo poostrene aktivnosti nad psihofizičnim stanjem voznikov v okviru evropsko usklajenega nadzora, ki bo potekal vse do 22. junija.

Alkohol ostaja eden ključnih sekundarnih vzrokov za prometne nesreče tudi na območju PU Maribor. V prvih štirih mesecih letos je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč z najhujšimi posledicami zaskrbljujoč. Kar 33 odstotkov povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč (in 14 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami) je vozilo pod vplivom alkohola.

Povezane vsebine

Alkohol ubija, največkrat nedolžne