Sorodne objave

 

Mariborski policisti so se danes, 31. avgusta 2021, v Slovenski Bistrici pridružili AMZS in kampanji Še 365 dni. Skupaj z občinskimi redarji in AMD Slovenska Bistrica so pred začetkom novega šolskega leta predstavili aktivnosti in podali nekaj nasvetov za varnejšo udeležbo otrok v prometu. Že jutri se namreč v promet znova vključuje večje število otrok, ki se vračajo v šolske klopi in vrtce. Vse voznike zato pozivajo, naj bodo na naše najmlajše in najranljivejše udeležence v prometu posebej pozorni.

1 prvisolski

Erik Logar (vodja področja varna mobilnost v AMZS) je ob tem dejal: "V AMZS v sodelovanju z avto-moto društvi in klubi po Sloveniji ter Policijo in Zavarovalnico Sava že šesto leto s kampanjo Še 365 dni! udeležence v prometu opozarjamo, da se otroci in mladi vračajo na šolske poti, pri čemer izpostavljamo, da je treba za njihovo varnost skrbeti vse dni v letu. Večina udeležencev v prometu je namreč v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost."

2 prvisolski

Zagotavljanje varnosti otrok je ena najpomembnejših nalog, ki ji policisti pozornost namenjamo skozi celotno leto. Vsako leto tako pregledamo cestno-prometno signalizacijo v bližini šol in vrtcev, skupaj z vodstvi šol tudi načrte varnih poti, preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci, prisotni smo na sestankih s starši in prvošolci, otrokom predavamo o prometni varnosti, pomagamo pri organizaciji in usposabljanju šolske prometne službe ter se povezujemo s predstavniki lokalnih skupnosti in drugih institucij," je med drugim dejal Robi Štrman s Policijske uprave Maribor.

Svoje aktivnosti na tem področju sta predstavila še Robert Vrečko (Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Slovenska Bistrica, Poljčane in Makole) in Branko Hojnik (AMD Slovenska Bistrica).

Statistični podatki s področja prometne varnosti za območje Policijske uprave Maribor

V lanskem letu je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Maribor udeleženih 71 otrok, starih do 14 let (93 v letu 2019), od tega 12 pešcev (3 hudo telesno poškodovani), 20 kolesarjev (eden je bil huje telesno poškodovan), 2 voznika mopedov (nobeden ni bil huje telesno poškodovan) in 25 potnikov v osebnem avtomobilu.

Nekaj nasvetov staršem

Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice.

Da bi bili še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnikov, ki so obvezni ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti.

Za otroke je tudi obvezna uporaba kolesarske zaščitne čelade, ki jo morajo nositi na kolesu, priporočljiva pa je tudi pri uporabi posebnih prevoznih sredstev (skiroji, rolke ipd.).

Pri prevozu otrok pa ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v ustrezne zadrževalne sisteme (otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu).

Poleg spoštovanja vseh cestnoprometnih predpisov staršem še svetujemo, da med vožnjo ne uporabljate mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, da vozite previdno, strpno in spoštljivo do ostalih prometnih udeležencev. Z lastnim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil bodite otrokom za vzgled. Otroci namreč ves čas spremljajo, kaj in kako počnete, ter od malih nog posnemajo vsa vaša ravnanja.

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov

Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.

Na svoji poti naj uporabljajo varne šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.

Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).

Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.

Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.

Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.

Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti.

Povezane vsebine

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov