Sorodne objave

 

Včerajšnji posvet Mladi in kriminal, ki ga na Policijski upravi Maribor pripravljajo že 20 let, je bil letos posebej svečan. Več kot 200 udeležencev so nagovorili: državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin, namestnik generalnega direktorja mag. Robert Ferenc, župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič in direktor PU Maribor Beno Meglič.

 DSC5718a

Državna sekretarka Helga Dobrin je v nagovoru med drugim poudarila, da moramo mlade usmerjati na pravo pot. Udeležencem, predavateljem in organizatorjem pa je zaželela uspešen jubilejni posvet ter se jim zahvalila za dvajset let zavzemanja in skrbi za dobrobit otrok in mladostnikov.

"Organizatorji tega posveta že dvajset let skrbite za to, da udeleženci vsako leto dobijo kakovostna znanja, si izmenjajo izkušnje in spoznajo problematiko mladih, za katere tako radi rečemo, da so naša prihodnost. Posvet namreč vsako leto obravnava teme, ki so aktualne za čas, v katerem odraščajo naši otroci. Mladostniki se med odraščanjem znajdejo pred številnimi križišči, v katerih morajo izbrati svojo pot. Odrasli pa smo v teh zapletenih križiščih tisti, ki jim pomagamo – smo kot nekakšni policisti. Tam smo zato, da jim pokažemo, kdaj je križišče varno prečkati in jih usmerimo na pravo pot proti njihovemu cilju," je povedala državna sekretarka Helga Dobrin.

 DSC5715

Namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc pa je dejal, da je kriminal pojem, ki ga ne moremo obravnavati ločeno od ostalih razmer in dogajanj v družbi. "To še posebej velja, ko govorimo o otrocih in mladostnikih, ki so v času odraščanja izjemno dovzetni za vplive okolja. Nanje najbolj vplivajo razmere v družini, odnosi z vrstniki, šolsko okolje, medijske vsebine in vzorniki, ki jim mediji dajejo svoj prostor."

"Da bi lahko sploh načeli vprašanje varnosti mladih in njihove prihodnosti, moramo zato najprej spregovoriti o tem, kakšno življenjsko okolje ustvarjamo zanje," je še dejal mag. Ferenc, saj so razmere, v katerih otroci in mladostniki živijo in odraščajo, pogosto izvorna točka problema.

Ob tem pa je poudaril: "Policisti smo tisti, ki se s pojavom kriminala srečamo kot zadnji člen v verigi. Naše delo zaradi zakonskih pristojnosti nastopi šele, ko problem eskalira in se zgodi neko protipravno dejanje. Tako se ukvarjamo predvsem s končnimi posledicami – prekrški, kaznivimi dejanji, takimi ali drugačnimi agresivnimi vedenjskimi vzorci in deviantnimi ravnanji posameznikov. Verjetno pa se zbrani strinjamo, da je to le vrh ledene gore. Da je problem veliko širši in sega v široko polje starševske vzgoje in dela z otroki v šoli, pa tudi razmer v družbi in prevladujočih vrednot. Zato pozdravljamo takšne projekte in posvete, ki razprav o kriminaliteti in varnosti ne začenjajo šele pri posledicah kriminalnih dejanj, temveč se ukvarjajo tudi z vzroki zanje. Stisko problematičnih mladostnikov ali žrtev med mladimi je treba nasloviti že veliko prej."

 DSC5721

Dogodek so popestrili člani Policijskega orkestra. Ob tej priložnosti je bilo podeljeno tudi posebno priznanje, ki ga je za izvedbo strokovnih srečanj in izjemno zavzetost pri tem prejela Simona Lilek, programska vodja posveta in vodja Skupine za mladoletniško kriminaliteto na PU Maribor.

 DSC5804

Predavanjem in okrogli mizi, kjer so sodelovali predstavnik Europola Anton Toni Klančnik, mag., vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije GPU Robert Tekavec, dr. Simon Slokan iz Inšpektorata RS za šolstvo, Uroš Prelog iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, Hermina Knuplež iz CSD Maribor; Senada Baltić z Okrožnega sodišča Maribor in Nina Babič iz OŠ Martina Konšaka Maribor, so prisluhnili številni udeleženci: policisti, pedagogi, strokovni delavci, delavci centrov za socialno delo, zdravstvenih in vzgojnih zavodov, pa tožilci, sodniki, psihologi in mnogi drugi.

Povezane vsebine

Projekt Mladi in kriminal