Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor so danes, 14. oktobra 2011, podrobneje predstavili preiskavo kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

trgovina 1

 Podrobnosti preiskave sta na današnji novinarski konferenci predstavila vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Robert Munda in vodja Oddelka za kriminalne združbe v Generalni policijski upravi Tomaž Peršolja.

 

Kot je dejal Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, so mariborski kriminalisti ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva na Ptuju decembra 2010 začeli z zbiranjem obvestil in v nadaljevanju z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov.

Ugotovili so, da so storilci z območja Ptuja v prostitucijo, ki se je izvajala v prostorih najetega gostinskega lokala, prisilili 30-letno žensko iz Srbije. Žrtev so osumljenci s preslepitvijo, da bo delala v gostinskem lokalu na Ptuju, pridobili v Srbiji. Za delo kot pomožno osebje naj bi prejemala ustrezno plačilo. Avgusta 2010 so jo pripeljali iz Srbije na Ptuj. Po prihodu so ji odvzeli potni list, ji omejili gibanje in jo prisilili v prostitucijo. Zaradi nevzdržnih življenjskih in bivanjskih razmer in zlorabe prostitucije se je uprla, zato so jo konec septembra 2010 odpeljali v Bosno in Hercegovino, od koder se je morala sama vrniti domov v Srbijo. Pri tem kaznivem dejanju je sodelovalo več oseb, starih od 28 do 42 let, z območja Ptuja, Ljubljane in Celja.

Kasneje sta 28-letni moški in 34-letna ženska januarja 2011 zaprla gostinski lokal. Zaradi nadaljnje prodaje deklet za prostitucijo in trgovino z ljudmi sta nadaljevala z iskanjem žrtev v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji.

S pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti ugotovili, da so storilci z območja Ptuja in Celja protipravno ponujali v prodajo tudi več kosov orožja. En kos orožja z naboji so enemu izmed storilcev tudi zasegli.

Člani hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z iskanjem in prodajo žrtev trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja pri prostituciji, so 10. oktobra v Italijo za prostitucijo prodali 20-letno državljanko Slovenije. Za navedeno prodajo dekleta je hudodelska združba prejela kupnino v višini 4000 evrov. Pri tem dejanju so policisti prijeli storilce in jim odvzeli prostost. Policisti so prijeli 16 oseb in zoper 8 oseb odredili pridržanje. Tri osebe so 12. oktobra privedli k preiskovalnemu sodniku.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe prostitucije po prvem in drugem odstavku 175. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije (KZ-1), trgovine z ljudmi po prvem in tretjem odstavku 113. člena KZ-1 in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po prvem odstavku 307. člena KZ-1 so kriminalisti zoper 8 oseb podali kazensko ovadbo Okrožnemu državnemu tožilstvu na Ptuju. 13. oktobra je izvenrazpravni senat Okrožnega sodišča na Ptuju zoper 42-letnega moškega odredil pripor. Zaradi suma, da so osumljeni izvršili še več enakih kaznivih dejanj, kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor nadaljujejo s preiskavo.

Za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi je predpisana kazen zapora od enega do desetih let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od treh do petnajstih let. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva je predpisana kazen zapora od šestih mesecev do petih let.

Kot je dejal Tomaž Peršolja, vodja Oddelka za kriminalne združbe v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave, so aktivnosti policije na področju odkrivanja in preprečevanja trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije usmerjene predvsem v identifikacijo kriminalnih žarišč, posameznikov in kriminalnih združb, ki z vsemi oblikami izkoriščanja žrtev trgovine z ljudmi in prostitucije pridobivajo protipravno premoženjsko korist.

Aktivnosti policije za preprečevanje in odkrivanje trgovine z ljudmi

Policija je v zadnjem času zaznala več različnih pojavnih oblik trgovine z ljudmi. Največ obravnavanih primerov je bilo v obliki spolnega izkoriščanja in izkoriščanja delovne sile, sledijo beračenje in služinčad. Obravnavala je tudi več primerov, kjer so bile potencialne žrtve trgovine z ljudmi mladoletniki.

Pri zagotavljanju pomoči žrtvam trgovine z ljudmi policija aktivno sodeluje z nevladnima organizacijama Slovenska Karitas in Društvom Ključ. Policija med drugim sodeluje tudi v mednarodnih policijskih organizacijah Interpol, Europol in še posebej aktivno s SECI centrom, ter pri pripravi rednega letnega poročila s področja trgovine z ljudmi na območju Balkana. Policija sodeluje tudi pri pripravi kriterijev za identificiranje žrtev trgovine z ljudmi na zunanjih mejah EU, ki jih pripravlja agencija Frontex in pri pripravi priročnika za usposabljanje mejnih policistov za odkrivanje žrtev trgovine z ljudmi na zunanjih mejah.

Aktivnosti policije so usmerjene tudi v osveščanje širše in strokovne javnosti preko medijev, policijski strokovnjaki pa se udeležujejo tudi strokovnih posvetov zunanjega in pravosodnega ministrstva ter Društva državnih tožilcev Slovenije. V policiji smo pred časom vzpostavili tudi možnost anonimne e-prijave za področje trgovine z ljudmi. 

anonimna prijava trgovina z ljudmi XXLV okviru izvajanja letnega načrta usposabljanj in izobraževanj v policiji se redno izvajajo usposabljanja kriminalistov s področja tihotapstva in trgovine z ljudmi. Na usposabljanjih aktivno sodelujejo predstavniki tožilstev in nevladnih organizacij.

 

Preberite tudi:

Trgovina z ljudmi in prostitucija

Policija organizirala uspešen posvet o preprečevanju trgovine z ljudmi (13. 10. 2011)