Sorodne objave

 

Predstavniki Policijske uprave Maribor smo na novinarski konferenci 14. junija 2010 predstavili rezultate pred kratkim uspešno zaključene uspešne preiskave štirih poštnih ropov. 38-letnega osumljenca in njegovega 39-letnega pomočnika, ki je sodeloval pri enem od ropov, smo mariborski policisti že prijeli. S tem smo preiskali vse letošnje rope poštnih poslovalnic na tem območju.

IMG 2804

Na novinarski konferenci sta sodelovala Bojan Kitel, vodja Službe direktorja, in Janez Lovrec, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor. Poudarila sta, da smo policisti PU Maribor uspeli preiskati vseh šest ropov pošt na svojem območju v tem letu. Pred tem smo namreč že uspešno preiskali rop pošte v Miklavžu (12. marca 2010) in rop pošte v Malečniku (26. marca 2010).

Kot sta povedala, smo mariborski policisti 11. junija 2010 zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj ropa (po 206. členu Kazenskega zakonika RS) odvzeli prostost 38- in 39-letnima moškima, državljanoma Slovenije, doma z območja upravnih enot Maribor in Ruše. Oba smo včeraj, 13. junija 2010, privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper 38-letnega odredil pripor, 39-letni moški pa se bo zaradi sodelovanja v enem od ropov na sodišču zagovarjal s prostosti.

38-letni moški je osumljen štirih ropov poštnih poslovalnic, in sicer dveh ropov pošte v Framu 11. marca in 7. aprila 2010, pošte v Brezju 10. maja in pošte na Pragerskem 11. junija 2010.

Vse rope naj bi izvedel na enak način. Pred izvršitvijo se je najprej dobro prepričal, da v poštni poslovalnici ni strank. Po vstopu v pošto je preskočil delovni pult, nato pa s silo in grožnjami uslužbence zaklenil, v dveh primerih v sanitarije, po enkrat pa v pisarno oz. trezor. Nato je iz predalov v delovnih pultih odtujil denar. Pri tem je uporabljal tudi hladno in strelno orožje - nož in pištolo, za katero se je kasneje ugotovilo, da gre za imitacijo pištole. Skupno je v vseh štirih primerih Pošto Slovenije oškodoval za okoli 17.000 evrov.

denar

replika pistole

Pri hišnih preiskavah na domu obeh osumljencev in pri preiskavi vozil smo policisti našli in zasegli več predmetov, in sicer del denarja, imitacijo pištole, oblačila in obuvala, ki osumljenca povezujejo z opisanimi ropi.

 

Za kaznivo dejanje ropa po 1. odstavku 206. člena Kazenskega zakonika je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let, ker pa sta se v zadnjem primeru dve osebi združili za to, da bi ropali, je za to kaznivo dejanje zagrožena zaporna kazen od treh do petnajstih let.

Več o problematiki poštnih ropov v sporočilu za javnost (14. 4. 2010): Pošta Slovenije in Policija skupaj proti poštnim ropom