Sorodne objave

 

Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tiste, ki se pirotehničnim sredstvom preprosto ne morejo odreči, pozivamo k uvidevni, predvsem pa pravilni rabi pirotehnike. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov namreč lahko povzroči telesne poškodbe, vznemirja ljudi in živali, onesnažuje okolje ter povzroča materialno škodo.

slika2

Z leve: Dunja Mach Ogrizek, kinologinja-inštruktorica iz Kinološkega društva Maribor, mag. Vera Bevc, predstojnica Zavoda RS za šolstvo (OE Maribor), prim. Erik Vrabič, dr. med., vodja Oddelka za  plastično in rekonstruktivno kirurgijo UKC Maribor, in Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Maribor.


Tudi mariborski policisti rabi pirotehničnih izdelkov namenjamo posebno pozornost. Kot je na novinarski konferenci 21. decembra povedal Boris Lukežič iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Maribor, policisti izvajajo različne preventivne, pa tudi represivne aktivnosti, namenjene preprečevanju posledic nepremišljene in objestne rabe pirotehničnih sredstev. Policisti bodo samostojno in v sodelovanju z raznimi inšpekcijskimi službami izvajali tudi nadzore mest, na katerih bi lahko potekala preprodaja teh izdelkov.

Policisti PU Maribor smo lani, oz. od konca novembra 2016 pa do 10. januarja 2017, obravnavali 30 (v letu pred tem 5) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. V večini primerov je šlo za mladoletnike (21), od tega 8 otrok. Zoper mladoletnike je bil zaradi kršitve določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (48. člen) podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Zaradi nepravilne rabe pirotehničnih sredstev lani k sreči nobena oseba ni bila telesno poškodovana (v enakem obdobju pred tem 2). V 4 primerih (1) je bila zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov povzročena materialna škoda. Pri opravljanju operativnih nalog so policisti v tem obdobju zasegli skupno 3.248 (124) pirotehničnih izdelkov.

Zvočni posnetek izjave Borisa Lukežiča (mp3) 

Kot je še povedal Lukežič, je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Več informacij o prodaji in uporabi pirotehničnih sredstev

Ne veste, v katero kategoriji sodi pirotehnični izdelek? Oglejte si video! 


Pozivom policije za previdno rabo pirotehnike so se pridružili tudi zdravniki. "Z veseljem lahko povem, da v času zadnjih božično-novoletnih praznikov na Oddelku za  plastično in rekonstruktivno kirurgijo UKC Maribor, nismo obravnavali nobene poškodbe zaradi uporabe pirotehničnih sredstev," je dejal vodja tega oddelka, prim. Erik Vrabič, dr. med. "To sicer ne pomeni, da teh poškodb ni bilo, lahko da je šlo za kakšne manjše poškodbe, ki niso zahtevale zdravniške pomoči ter so bile oskrbljene v ambulantah, oziroma v urgentnem centru. K nam namreč prihajajo le tisti z najtežjimi poškodbami, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Najpogosteje gre za poškodbe, pri katerih so prizadete roke, oziroma površina telesa (raztrganine in opekline), lahko pa gre tudi za poškodbe vida ali sluha.

Zvočni posnetek izjave prim. Erika Vrabiča, dr. med. (mp3) 

Kot je povedala mag. Vera Bevc, predstojnica Zavoda RS za šolstvo (OE Maribor), se v zadnjih letih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah le še izjemoma srečujejo z uporabo pirotehničnih sredstev. Izpostavila je še, da se moramo z otroci in mladostniki pogovarjati o nevarnostih pirotehničnih sredstev, in to početi načrtno ter sistematično.  

Zvočni posnetek izjave mag. Vere Bevc (mp3) 

Praznično vzdušje si lahko pričaramo tudi brez nadležnega pokanja, ki vznemirja živali. Kot je povedala Dunja Mach Ogrizek, kinologinja-inštruktorica iz Kinološkega društva Maribor, psi slišijo višje frekvence kot ljudje. Če ljudje zaznamo pok v razdalji do metra in pol, ga psi slišijo do šest kilometrov daleč. "Pomembno je, da imamo pse med sprehodom pripete na povodcih, da se izogibamo mest, kjer bi lahko prišlo do uporabe pirotehničnih sredstev. Ob pokanju psa ne tolažimo, ostanemo mirni in preusmerimo pozornost drugam. Psi stres izražajo na različne načine - tresejo se, slinijo, hitro dihajo, cvilijo, odklanjajo hrano, begajo po prostoru, iščejo tolažbo, bruhajo ali skušajo pobegniti," je še dejala in tiste, ki posegajo po pirotehničnih sredstvih, opomnila tudi na divje živali, ki so prepuščene same sebi.

Zvočni posnetek izjave Dunje Mach Ogrizek (mp3) 

plakat

Letošnjo preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjena predvsem osnovnošolcem in srednješolcem, pa je podprl tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v Policiji.