Sorodne objave

 

Začenjajo se mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Ob tej priložnosti je Policijska uprava Murska sobota danes, 24. novembra 2022, skupaj s Centrom za socialno delo Pomurje in Mestno občino Murska Sobota organizirala strokovni posvet z naslovom Nasilje v družini – kako zaščititi otroka.

v dvorani 24112022

Strokovni posvet, ki je potekal v Gledališču Park v Murski Soboti, je pripravila Skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje, organizirana pod okriljem Centra za socialno delo Pomurje in Policijske uprave Murska Sobota, da bi tako okrepila medsebojno sodelovanje med predstavniki pristojnih služb in osvetlila nekatere doslej prezrte vidike problematike nasilja v družini, ki je v zadnjem obdobju čedalje bolj pereča.

dir PU MS 24112022

Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančič, mag., je v svojem nagovoru obseg problematike nasilja v družini ponazoril tudi s podatki za pomursko regijo: "V povprečju letno obravnavamo čez 90 kaznivih dejanj nasilja v družini in približno 700 prekrškov z elementi nasilja. In za vsako številko se skriva vsaj ena žrtev. Nedavno smo pomurski policisti obravnavali umor v družinskem krogu. Tragičen dogodek je nazorno predstavil nam neznano dogajanje za štirimi stenami." Poudaril je še, da za nasilje ni opravičila in da mora zanj veljati ničelna toleranca, saj so posledice nepredvidljive oziroma v veliki večini primerov hude in tragične.

Poleg predstavnikov Policije in Ministrstva za notranje zadeve so na posvetu sodelovali predstavniki Centra za socialno delo Pomurje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za pravosodje, Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, Inšpektorata za šolstvo in šport, psihologi in drugi strokovnjaki.

Ker so bili letošnja osrednja tema posveta otroci in njihova zaščita pred nasiljem, so sodelujoči obravnavali tudi delo v letos ustanovljeni hiši za otroke (vzpostavljeni po islandskem modelu Barnahus), ki zagotavlja celosten, strokoven in celovit pristop do otroka žrtve in priče kaznivih dejanj (temo je predstavila direktorica Hiše za otroke Simona Mikec), in forenzični intervju, ki ga v hiši za otroke izvajajo posebej usposobljeni strokovnjaki iz vrst policije, da bi preprečili sekundarno viktimizacijo otroka (predstavitev Nine Mezinec iz Uprave kriminalistične policije).

DS 24112022

Nagovor državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, dr. Branka Lobnikarja

"Kot družba si moramo nastaviti ogledalo in pogledati, kje smo, kaj smo naredili, pa tudi, kakšne so naše vrednote in neformalne norme, v katere socializiramo naše otroke. Vprašati se moramo, kakšen odnos imamo do nasilja," je med drugim dejal državni sekretar. Nasilje v družini je namreč družben problem, zato je pomembno, da ga kot vseprisoten, kulturno pogojen problem tudi naslovimo. "Ne le pristojne institucije, ki morajo pri zaznavi nasilja v družini, še posebej takrat, ko so žrtve najranljivejši v družini – otroci, primerno in učinkovito reagirati, nujno je, da nasilje v družini in v intimnopartnerskih odnosih naslovimo širše," je poudaril. Več o tem: Dr. Lobnikar: Otroci so naše največje bogastvo, z njimi tako tudi ravnajmo!

foto nagrajenci 17112022

Prvonagrajeni predstavniki Medinstitucionalne skupine za preprečevanje nasilja v družini Pomurje na letošnji podelitvi nagrad v Španiji

Predstavniki Slovenije zmagali na letošnjem razpisu za evropsko nagrado za socialne storitve. Čestitke!

Medinstitucionalna skupina za preprečevanje nasilja v družini Pomurje, v kateri sodelujejo tudi predstavniki Policijske uprave Murska Sobota, je 17. novembra 2022 v Španiji izmed 84 prijavljenih projektov za evropsko nagrado za socialne storitve na razpisu European Social Service Awards 2022 dosegla 1. mesto v kategoriji dobrih praks sodelovanja (ang. Collaborative Practice).

Več o tem: Na letošnjem razpisu za evropsko nagrado za socialne storitve sodelujemo tudi pomurski policisti. Svoj glas za nas lahko oddate do 28. oktobra!

Čestitamo in se obenem vsem zahvaljujemo za glas podpore.

Povezane vsebine

Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji