Sorodne objave

 

Na poligonu prometno-varnostnega centra Španik v Murski Soboti smo 9. oktobra 2011 pripravili zaključno preventivno prireditev za pomurske motoriste, ki je potekala pod sloganom "Motoristi, zmanjšajmo tveganost vožnje, vozimo oranžno".

Prireditev že tradicionalno pripravlja in izvaja zavod za izobraževanje Oranžna nit v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa in Policijsko upravo Murska Sobota.

DSC 6044

Prireditve se je kljub oblačnemu in hladnemu vremenu udeležilo več kot 50 motoristov iz večine pomurskih moto klubov. Po pozdravnih nagovorih direktorice zavoda Oranžna nit Polonce Kočar in vodje sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota Slavka Škerlaka je sledilo predavanje inšpektorja Srečka Šteinerja o novi prometni zakonodaji s poudarkom na določbah, ki so stopile v veljavo s 1. oktobrom 2011 in policistom omogočajo začasni odvzem vozniškega dovoljenja za hujše prometne prekrške. Sledilo je še predavanje inštruktorja varne vožnje Dušana Pohovnikarja, ki je prisotne opozoril na nekatere najpogostejše nevarnosti, ki prežijo na voznike enoslednih motornih vozil in jim svetoval, kako se tem nevarnostim izogniti.

DSC 6153

Motoristi so se nato udeležili vodene skupinske vožnje v okolici Murske Sobote. Pred in po koncu vožnje so motoristi pod strokovnim vodstvom policistov motoristov iz Postaje prometne policije Murska Sobota utrjevali svoje znanje obvladovanja motocikla na poligonu varne vožnje. Na ogled in preizkus so bili na voljo tudi različni motocikli. Ob klepetu in prijetnem druženju je nedeljsko popoldne minilo hitro in se zaključilo z dogovorom, da tovrstne prireditve organiziramo tudi v prihodnje.

DSC 6168

Ugotavljamo, da ta projekt, ki ga v Pomurju s člani motorističnih klubov in posameznimi motoristi izvajamo že peto leto, daje pozitivne rezultate, saj se število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, iz leta v leto zmanjšuje, kljub temu, da se je število registriranih motornih koles v regiji v zadnjih letih izjemno povečalo. Lani smo na tem območju celo uspeli doseči tako želeno "vizijo nič", saj med motoristi ni bilo smrtnih žrtev. Žal je v letošnjem letu v nesreči umrl en motorist, kar je še vedno občutno manj, kot v prejšnjih letih.


Nasveti za večjo varnost motoristov