Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Tudi na jubilejnem 50. kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, ki je potekal med 25. in 30. avgustom 2012, smo pomurski policisti našli svoj prostor in se tako s preventivnimi vsebinami spet predstavili množici obiskovalcev sejma.

Osnovni namen tovrstne predstavitve je s preventivnimi nasveti in ukrepi prispevati k večji varnosti državljanov. Obiskovalcem sejma so se s svojimi konkretnimi projekti predstavili policisti in kriminalisti z različnih področij policijskega dela.

DSC 8243

V soboto 25. in nedeljo 26. avgusta se je murskosoboška policijska uprava predstavila s popolnoma novim, atraktivnim preventivnim projektom za otroke Policist Leon, katerega namen je približati policijo in policijsko delo našim najmlajšim in jih tako naučiti, kako naj poskrbijo za svojo varnost. Otroke je na sejmu obiskal tudi "pravi" policist Leon, ki je požel veliko zanimanja in pri malčki zbujal radovednost.

DSC 4307

Otroke, ki so že končali peti razred osnovne šole je Policist Leon spraševal o vsebinah, ki so iz delovnega zvezka Policist Leon svetuje. Za pravilne odgovore so dobili tudi praktične nagrade. Mlajšim otrokom pa je povedal, da ga bodo podrobneje spoznali v 5. razredu. Za starejše in najstarejše je imel tudi pripravljena vprašanja, tokrat glede prometne varnostne kulture.

DSC 8268

S Policistom Leonom se je želela fotografirati tudi aktualna olimpijska zmagovalka Urška Žolnir.


Veliko zanimanja med starejšimi in mlajšimi obiskovalci je bilo tudi za razstavljeno opremo in tehniko, še posebej za policijsko motorno kolo. V nedeljo, 26. avgusta, pa so se predstavili pripadniki posebne policijske enote. Obiskovalci so si lahko ogledali njihovo opremo in se seznanili s tovrstno obliko dela, ki zahteva posebno psihofizično pripravljenost. Njihovo atraktivno delo so si lahko ogledali tudi skozi zanimive posnetke, ki so se predvajali na razstavnem prostoru policije.

Kriminalista iz Sektorja kriminalistične policije sta v ponedeljek, 27. avgusta, predstavila področje delovnih nezgod (podiranje dreves v gozdu itd.) in obiskovalcem svetovala, kako naj bolje poskrbijo za svojo varnost, saj statistični podatki kažejo na porast števila nezgod pri delu v gozdu.

Zaseg vozil in potovalnih dokumentov je bila tema, ki so jo predstavili policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota v torek, 28. avgusta. Predstavili so tudi svoje delo in opremo, ki jo uporabljajo pri izvajanju nalog.

DSC 5196

Prometni policisti in Postaje prometne policije Murska Sobota in Sektorja uniformirane policije v PU Murska Sobota so v sredo, 29. avgusta obiskovalcem sejma svetovali s področja varnosti cestnega prometa. Pri tem so veliko pozornosti posvetili predvsem začetku šolskega leta in predstavili dva projekta s tega področja - Varno na poti v šolo in domov ter Policijska izkušnja kot nasvet.

Obiskovalci so lahko preizkusili tudi simulacijska očala, s pomočjo katerih so lahko občutili, kakšno je psihofizično stanje človeka, ki je pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog. Na prometno varnost ob začetku šolskega leta pa so policisti opozorili tudi na novinarski konferenci, ki je potekala na sejemskem prostoru zadnji dan sejma. 

DSC 4680

Posebej zanimiv za obiskovalce je bil tudi indikator prisotnosti alkohola, s katerim so pridno preverjali svoje psihofizično stanje. Da je bila odločitev o sodelovanju na sejmu pravilna, dokazujejo tudi številna radovedna vprašanja obiskovalcev o policijskem delu in samozaščitnem ravnanju za večjo varnost.

Zadnji sejemski dan, v četrtek, 30. avgusta, so policisti Policijske postaje Gornja Radgona skupaj s predstavniki strojnega krožka opozarjali na varno delo s kmetijsko mehanizacijo. Pri tem so predvajali tudi kratek film in več preventivnih video spotov.

DSC 4381

Policist Leon si je med sejmom vzel čas za vse generacije obiskovalcev.