Sorodne objave

 

V nedeljo, 14. aprila 2013, je bilo v Ljutomeru teoretično in praktično usposabljanje motoristov pred začetkom motoristične sezone. Prireditev je organiziralo ljutomersko podjetje Avtotest v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota, Postajo prometne policije Murska Sobota, Zdravstvenim domom Ljutomer in motoklubi iz Prlekije.

IMGP0867

Nasveti za varno vožnjo motoristov

 

Prvi letošnji zares topel in prijeten vikend je na prireditev privabil približno 200 motoristov in ostalih obiskovalcev.

Uvodoma je udeležence pozdravil direktor ljutomerskega podjetja Drago Kunčič, ki je predstavil tudi potek druženja in motoriste pozval, naj pri tehničnih preglednikih opravijo brezplačen preventivni pregled svojega jeklenega konjička. Tisti, ki so sicer v stiski s časom, so lahko opravili tudi registracijo svojega vozila, saj so bili na prireditvi prisotni tudi zavarovalni agenti ene od zavarovalnic. Kar nekaj obiskovalcev je to možnost tudi izkoristilo.

Inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota Boris Žibrat je nato zbrane seznanil s stanjem prometne varnosti voznikov enoslednih vozil v lanskem letu, spregovoril pa je tudi o najpogostejših vzrokih prometnih nesreč in napakah, ki do njih pripeljejo. Še posebej je motoriste opozoril na začetne mesece motoristične sezone, ko se zgodi največ nesreč z udeležbo motoristov. Prav ob začetku sezone je treba biti še posebej previden, saj so ceste v slabem stanju, ostali udeleženci še niso vajeni voznikov enoslednih vozil, pa tudi kondicija motoristov je na najnižji točki.

IMGP0871

Reševalci iz Zdravstvenega doma Ljutomer so prikazali, kako je treba pomagati ponesrečenemu motoristu, da ga ne bi pri tem nehote še bolj poškodovali. Prikazali so tudi postopke pravilnega snemanja čelade, postavitve v pravilen položaj in reanimacije.

Sledil je trening na poligonu, ki je potekal pod budnim očesom policistov motoristov iz Postaje prometne policije Murska Sobota. Udeleženci so lahko trenirali slalom, vožnjo v osmici, zaviranje in izogibanje oviram. Tisti, ki so bili na prireditvi brez jeklenega konjička, pa so lahko svoje sposobnosti preizkusili tudi na simulatorju vožnje motornega kolesa, ki je bil še posebej zanimiv za mlajše obiskovalce.

Koristno in prijetno druženje se je zaključilo z relacijsko vožnjo po Prlekiji, z namenom, da se ostale udeležence opozori na dejstvo, da so se motoristi zbudili iz (letos dolgega) zimskega spanja.

IMGP0888

Kako ranljiva skupina prometnih udeležencev so motoristi in kako hitro lahko pride do prometne nesreče, dokazujeta dve nesreči z udeležbo motoristov, ki sta se prav tega dne popoldne zgodili na območju Pomurja. Vse voznika zato ponovno opozarjamo – dosledno spoštujte cestnoprometne predpise, vozite strpno in previdno! 

 

Vabila na motoristične delavnice po Sloveniji