Sorodne objave

 

Policijska uprava Murska Sobota in zavod Oranžna nit sta 27. oktobra 2010, ob drugem prometnem dnevu, organizirala seminar za varno udeležbo starejših občanov v cestnem prometu. Glavni sporočili seminarja sta bili: "Vsaka umetnost potrebuje določeno znanje, umetnost vožnje tudi!" in "Obstaja varnost, ki jo kupimo, in varnost, ki se je lahko naučimo!"

DSC 7534Mag. Srečko Šteiner


Promet se povečuje iz leta v leto, s tem pa tudi tveganje za udeležbo v prometni nesreči. Tako kot po vsej Sloveniji je ta problematika pereča tudi v Pomurju. Starostniki se, kljub temu da njihove vozniške sposobnosti pešajo, še vedno pojavljajo v cestnem prometu kot vozniki enoslednih in dvoslednih vozil ter kot pešci. Po 60. letu starosti se število poškodovanih med starejšimi poveča. Takrat so namreč že prisotne nekatere spremembe v zaznavanju in reagiranju na situacije v prometu.

DSC 7542

Seminar za varnost starostnikov v cestnem prometu je bil zelo dobro obiskan.

DSC 7801

"Upadanje sposobnosti, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, je težko nadzorovati in meriti. Še težje pa je na podlagi nekaterih opazovanj ali grobih meritev podati oceno sposobnosti posameznika za varno udeležbo v cestnem prometu. Ta spoznanja so pomembna za vse, ki se ukvarjajo ali srečujejo s prometom, prometno tehniko in prometno infrastrukturo," je dejal inšpektor Sektorja uniformirane policije v Policijski upravi Murska Sobota mag. Srečko Šteiner.

DSC 7502Udeležence seminarja je pozdravil tudi Slavko Škerlak.


Udeležence seminarja je uvodoma pozdravil vodja Sektorja uniformirane policije v PU Murska Sobota Slavko Škerlak: "Živimo v času, ko je varnost dobrina, tudi v cestnem prometu. Zavedamo se, da prometnih nesreč ne bo mogoče popolnoma odpraviti, lahko pa vsi skupaj vplivamo na raven prometne varnosti vseh udeležencev. Zavedati se moramo, da je skrb za prometno varnost naloga vseh nas. Začne se pri našem odnosu do prometa in do ostalih udeležencev."

DSC 7794

Udeleženci seminarja so pridno izpolnjevali izpitne pole.


Starejši populaciji moramo nameniti posebno pozornost. To je bilo tudi osnovno vodilo organizatorjev pri izvedbi seminarja, ki je bil razdeljen na dva dela. V prvem delu smo udeležencem seminarja, ki se jih je zbralo okoli 120, predstavili naslednje referate:

  • Prometna varnost v Pomurju – Boris Žibrat iz PU Murska Sobota
  • Starostniki v prometu – mag. Bojan Žlender iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP)
  • Vpliv zdravil na varno udeležbo v cestnem prometu – dr. Majda Karlovšek-Zorec iz Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
  • Zdrava prehrana in njen vpliv na varno udeležbo v cestnem prometu – prim. mag. Branislava Belović, dr. med. iz Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota
  • Teorija treninga varne vožnje – inštruktor varne vožnje Dušan Pohovnikar

DSC 7562

Mag. Bojan Žlender


Po teoretičnem delu in krajšem odmoru so se udeleženci razdelili v skupine in prav vsi opravili trening varne vožnje (zaviranje na mokrem in suhem ter vožnja skozi rondo).

DSC 7939

Priprava za preizkus na poligonu


Ogledali so si tudi filme o prometni varnosti. Predstavniki Rdečega križa so vsakemu udeležencu izmeril krvni tlak in sladkor, predstavniki SPVCP pa so merili reakcijski čas udeležencev in jih podučili o naletni teži.

DSC06677

Praktični preizkus vožnje skozi rondo


Številni so med vožnjo preizkusili tudi posebna očala, ki simulirajo stanje alkoholiziranosti. Na koncu pa smo vsem udeležencem predstavili osnove varnega dela s kmetijsko mehanizacijo.

DSC 7897

Praktična vožnja na poligonu

DSC 7846

Merili smo tudi krvni sladkor in krvni tlak.

DSC 7975

Praktični prikaz varne vožnje traktorja s priključkom


Odziv udeležencev je bil izjemno pozitiven. Zadovoljni so bili s predstavljenimi vsebinami in navdušeni nad novim znanjem, ki so si ga pridobili. Prav zaradi pozitivnega odziva in koristnosti seminarja za starejše udeležence v prometu že naslednji mesec načrtujemo še en seminar, tokrat na željo društev upokojencev, ki se tokratnega srečanja niso mogli udeležiti. Naslednji seminar bomo še dodatno obogatili, in sicer z nasveti za varno vožnjo v zimskih razmerah.

Poskrbite za varno udeležbo v cestnem prometu