Sorodne objave

 

Na območju Policijske uprave Nova Gorica je minuli vikend, 21. in 22. maja 2022, med 9. in 12. uro potekala preventivna akcija, poimenovana Hitrost in posledice v prometnih nesrečah. Pobudnica akcije je bila policijska uprava, pri aktivnostih pa so sodelovali občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, občinski redarji in motoristi različnih motoklubov na Severnem Primorskem.

foto infotockapriSolkanu1

Tokratna dvodnevna preventivna akcija je potekala na različnih vstopnih točkah oz. cestnih postajališčih, izogibališčih, ob glavnih cestah oz. na vstopnih cestah na območje novogoriške policijske uprave. Ponekod so organizatorji postavili tudi panoje s preventivnimi napisi (na primer: Motoristi pozor, Spoštuj omejitve hitrosti, Vozi počasi, Hitrost ubija) in tako pritegnili pozornost ne samo slovenskih, ampak tudi tujih motoristov (predvsem italijanskih, avstrijskih in nemških).

Z akcijo smo želeli prispevati k ozaveščanju voznikov motornih vozil in drugih udeležencev o nevarnostih vožnje z neprilagojeno hitrostjo in posledicah prometnih nesreč, ki jim botruje previsoka hitrost, ter o problematiki prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki motornih koles.

foto1 1

Datum preventivnih aktivnosti (pred začetkom glavne turistične sezone) ni bil izbran naključno, saj policisti prometne nesreče, še zlasti tiste z najtežjimi posledicami, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje, najpogosteje obravnavajo prav v poletnih mesecih.

Kot poudarja Janko Mencinger, vodja Oddelka za splošne policijske naloge na PU Nova Gorica, želimo policisti s tovrstnimi preventivnimi aktivnostmi pred poletno turistično sezono skupaj s soorganizatorji spodbuditi voznike enoslednih motornih vozil in ostale udeležence v cestnem prometu, da bi v prihajajočih mesecih vozili bolj previdno.

Na razgibanih cestnih relacijah v Zgornjem Posočju in na keltiki je treba namreč, tudi zaradi zahtevne konfiguracije cest, voziti s prilagojeno hitrostjo. Vožnjo je treba prilagoditi tako svojim sposobnostim kot cestnim razmeram. Posebno pozornost smo tokrat namenili tujim voznikom motornih koles, ki so na območju novogoriške policijske uprave tudi največkrat udeleženi v prometnih nesrečah.

InformacijskatockaRobic

Prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in posledic so zagotovo spoštovanje predpisov v cestnem prometu kakor tudi večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev. Previdnost in zbranost udeležencev v prometu morata biti vedno na prvem mestu, saj le tako lahko tudi sami prispevajo k izboljšanju stanja na področju varnosti cestnega prometa.

Foto: PU Nova Gorica, SPVCP Mestne občine Nova Gorica in SPVCP Občine Cerkno