Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Nova Gorica smo danes, 6. junija 2022, predstavili dosedanje izsledke obsežne kriminalistične preiskave s področja organizirane kriminalitete, v kateri je bila razkrita kriminalna združba, ki se je na Severnem Primorskem in posredno tudi v Italiji ukvarjala s prodajo prepovedanih drog (konoplje, metamfetamina, kokaina, heroina). Vseh ovadenih osumljencev je devet, in sicer so z območja Ljubljane ter okolice Nove Gorice in Ajdovščine.

IMG 9981

Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica

Kriminalna združba preprodajala droge na širšem območju Ajdovščine, Nove Gorice in posredno tudi v Italiji

Vodja SKP PU Nova Gorica Marino Pangos je pojasnil, da so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica v sodelovanju s sosednjimi italijanskimi varnostnimi organi oz. karabinjerji (orožniki) iz Gradišča ob Soči z območja italijanske dežele Furlanija-Julijska krajine (it. Friuli Venezia Giulia) in na podlagi lastnih ugotovitev dlje časa izvajali obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog, v kateri je bila razkrita kriminalna združba, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedane droge, predvsem na širšem območju Ajdovščine, Nove Gorice in posredno tudi v Italiji.

Slovenska policija je preiskavo v sodelovanju z italijanskimi kolegi začela že v drugi polovici lanskega leta

V drugi polovici leta 2021 so bili novogoriški kriminalisti v okviru sodelovanja z italijanskimi varnostnimi organi obveščeni o sumu izvrševanja več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog na širšem območju Ajdovščine in Ljubljane. Na podlagi dodatnih obvestil in nadaljnjega sodelovanja z italijanskimi varnostnimi organi so postali pozorni na aktivno vlogo in povezanost določenih oseb pri izvrševanju kaznivih dejanj s tega področja.

Dokaze o kaznivih dejanjih in osumljencih pridobivali tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov

Na podlagi teh ugotovitev in novopridobljenih podatkov ter zbranih obvestil, ki so sume o izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj utemeljevali, so kriminalisti obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici in posredno pravosodne organe. Kasneje so bili odrejeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi. S sistematičnim preiskovanjem posamičnih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog so ob aktivnem usmerjanju državnega tožilstva, tudi ob pomoči prikritih preiskovalnih ukrepov, intenzivno pridobivali dokaze o kaznivih dejanjih in osumljencih.

IMG 9977

V zaključni akciji 1. junija sodelovalo skoraj sto policistov in kriminalistov; izvedli so 8 hišnih preiskav in prijeli več osumljencev

V sredo, 1. junija 2022, je bila ob sodelovanju nekaj manj kot sto kriminalistov in policistov več policijskih uprav v Sloveniji, kriminalistov Generalne policijske uprave, policistov Posebne policijske enote in policistov vodnikov službenih psov za iskanje prepovedane droge izvedena zaključna policijska akcija. V okviru zaključne akcije je bilo opravljenih 8 hišnih preiskav (od tega ena na območju PU Ljubljana) na 8 stanovanjskih objektih, preiskanih je bilo 5 osebnih vozil, opravljene pa so bile tudi 3 osebne preiskave na območju novogoriške in ljubljanske policijske uprave. V skladu z Zakonom o kazenskem postopku je bila štirim osumljencem odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

Tudi italijanski policisti v preiskavi zasegli večjo količino prepovedane droge, ponarejene evrske bankovce in dve pištoli

Po opravljenih nujnih ukrepih so bili naslednjega dne oz. 2. junija 2022 zvečer trije pridržani osumljenci (stari 64, 36 in 43 let), vsi državljani Slovenije in živeči na širšem območju Nove Gorice oz. Ajdovščine, skupaj s kazensko ovadbo privedeni na Okrožno sodišče v Novi Gorici, kjer je dežurni preiskovalni sodnik po zaslišanju zoper vse odredil pripor. Sicer pa so enega izmed ovadenih prijeli in pridržali italijanski varnostni organi v sosednji, italijanski Gorici, kjer bo tudi kazensko procesiran. Tudi italijanski kolegi so v okviru svojih postopkov v tej preiskavi zasegli večjo količino prepovedane droge, ponarejene evrske bankovce in dve pištoli.

Za skupno 25 kaznivih dejanj ovadenih devet osumljencev z območja Ljubljane ter okolice Nove Gorice in Ajdovščine

V okviru te kriminalistične preiskave je bilo tako skupaj ovadenih 9 osumljencev, starih od 33 do 64 let. Eden izmed njih je z območja Ljubljane, 6 osumljenih je iz Nove Gorice in širše okolice, 2 osumljenca pa sta iz Ajdovščine in njene okolice. V okviru te preiskave je bilo vseh 9 osumljencev ovadenih zaradi utemeljenega suma storitve 25 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Med zaseženimi stvarmi so poleg prepovedane droge še ponarejeni recepti in bankovci, telefoni, protipravno pridobljena gotovina, strelivo idr.

V okviru preiskovanja navedenih kaznivih dejanj je bilo zaseženih nekaj več kot 4 kg suhe konoplje, več kot 200 gramov amfetamina, manjša količina, kokaina in heroina, protipravno pridobljena gotovina, pripomočki za prodajo prepovedanih drog, strelivo, domnevno ponarejeni recepti, več ponarejenih evrskih bankovcev, več drugih predmetov, ki so jih osumljeni uporabljali oziroma ki so nastali ali bili pridobljeni s kaznivimi dejanji v povezavi s prepovedanimi drogami, kot. npr. telefoni, računalniki, drugi nosilci podatkov.

Na območju Nove Gorice odkrili tudi laboratorij za proizvodnjo metamfetamina

Prav tako je bil v okviru ene izmed hišnih preiskav na širšem območju Nove Gorice odkrit "hišni laboratorij" za proizvodnjo sintetične droge metamfetamin. Na podlagi zaseženih pripomočkov in embalaže že porabljenih sestavin bo izdelano strokovno mnenje z oceno proizvedene prepovedane droge metamfetamin.

Nekateri od osumljencev že predhodno obravnavani

Osumljenci so utemeljeno osumljeni, da so poleg zasežene droge v času od lanske jeseni pa do zaključne akcije minuli teden posameznim odjemalcem kot tudi nadaljnjim preprodajalcem ter končnim kupcem oz. uporabnikom na Ajdovskem in Goriškem ter posredno tudi v Italijo preprodali še bistveno več konoplje, metamfetamina, kokaina in heroina. Nekateri izmed osumljencev so že bili predhodno obravnavani za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami.

Celotni predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je v tem primeru na podlagi Zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU sodelovalo v za ta namen ustanovljeni skupni preiskovalni skupini z državnim tožilstvom iz Vidma (it. Udine) v Italiji.