Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so 16. maja izvedli poostren nadzor nad vozniki enoslednih vozil, pri katerem sta sodelovala tudi italijanska policista prometnika. Obenem je slovenski policist iz Postaje prometne policije Nova Gorica sodeloval v nadzoru nad vozniki motornih koles in koles z motorjem, ki so ga italijanski kolegi izvedli v sosednji, italijanski Gorici.

Istočasno je bil nadzor usklajen tudi s Policijsko upravo Koper, ki je sodelovala s prometno policijo v Trstu, ter Policijsko upravo Kranj, ki je pri nadzoru sodelovala z italijansko prometno policijo v Udinah.

P5169621

Slovenski policisti prometniki skupaj z italijanskimi kolegi

 

Policisti so preverjali predvsem spoštovanje Zakona o varnosti cestnega prometa ter ustreznost in veljavnost dokumentov (vozniških in prometnih dovoljenj). Nadzirali so, ali vozniki  spoštujejo pravila vožnje glede prehitevanja, strani in smeri vožnje, uporabe čelade, omejitev hitrosti, vožnje pod vplivom alkohola idr.

P5169617

Rezultati nadzora: na območju treh policijskih uprav na slovenski in italijanski strani so policisti ustavili in kontrolirali 345 voznikov, večinoma voznikov motornih koles in koles z motorji, pri čemer so odkrili 61 kršitev. En voznik je vozil s pretečenim zavarovanjem za vozilo, trije so vozili brez vozniškega dovoljenja, štirje so imeli v vozilih pomanjkljivo opremo, na enem od vozil je bila registrska tablica nepravilno nameščena, en voznik motornega kolesa med vožnjo ni uporabljal zaščitne motoristične čelade, 28 voznikov pa je prekoračilo največjo dovoljeno hitrost vožnje. Poleg naštetih so policisti med nadzorom ugotovili še 23 drugih kršitev Zakona o varnosti cestnega prometa.

P5169619

Policijska patrulja je med poostrenim nadzorom na območju Policijske postaje Tolmin zaustavljala osebni avtomobil, voznik katerega je v naselju prekoračil največjo dovoljeno hitrost za več kot 20 km/h. Na znak policista se tudi ni ustavil, temveč je nadaljeval z vožnjo. Policisti so avtomobil naknadno zaustavili in ugotovili, da je na njem ukradena registrska tablica, da ni registrirano, voznik pa je vozil brez ustreznega vozniškega dovoljenja in med vožnjo storil še druge prekrške. Policisti so vozniku zato izdali plačilni nalog v višini 1.290 evrov, podali pa bodo tudi kazensko ovadbo.

Novogoriška, kranjska in koprska policijska uprava bodo letos v sodelovanju z italijansko policijo uskladile še dva poostrena nadzora, in sicer avgusta nad prehitro vožnjo in septembra nad psihofizičnim stanjem voznikov.
 
Ob tej priložnosti ponovno opozarjamo vse voznike motornih vozil in druge udeležence v cestnem prometu, naj dosledno spoštujejo prometne predpise in s tem prispevajo k večji varnosti na naših cestah.