Sorodne objave

 

V Kobaridu je 26. junija 2011 potekala prva preventivna prireditev "moto točka" ob začetku turistične sezone. "Moto točka" je namenjena voznikom enoslednih motornih vozil, pripravili pa so jo policisti novogoriške policijske uprave skupaj s člani motoristične skupine OK Riders.

IMG 2200 resize

Policisti so na posebej pripravljenem in označenem mestu v Kobaridu slovenske in tuje voznike motornih koles ter druge obiskovalce seznanjali s postopki policije v cestnem prometu. Pokazali so jim tudi, kakšno opremo uporabljajo pri nadzoru cestnega prometa (laserski merilnik hitrosti, alkotest itd.), motoristi pa so jo lahko tudi sami preizkusili.

Policisti so obiskovalcem svetovali, kako naj poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev, podarili pa so jim tudi rumeno motoristično ruto za večjo vidnost in varnost v prometu. "Moto točko" v Kobaridu je obiskalo več kot 300 voznikov motornih koles iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in Italije, pa tudi motorista iz Švedske in Finske.

IMG 2174 resize

 Odseki cest pred in za krajem preventivne prireditve so bili tudi letos označeni z rumenimi zastavami in tablami z napisom "moto točka".


Na "moto točki" so aktivno sodelovali tudi predstavniki AMZS, redarji Občine Kobarid, predstavniki zavarovalnic, prodajalci motoristične opreme in drugi. Motoristi in drugi obiskovalci so tako lahko preizkusili simulator vožnje z motornim kolesom, predstavniki zavarovalnice so jih seznanjali z zavarovalni pogoji za motorna kolesa, ogledali so si lahko prikazano motoristično opremo različnih proizvajalcev, izpolnjevali anketne vprašalnike na temo večje varnosti motoristov v cestnem prometu in še več. Predvsem tuji vozniki motornih koles so bili pozitivno presenečeni nad preventivno akcijo, saj takšnih oblik dela policije in drugih subjektov v večini tujih držav ne poznajo.

meritevhitrostizlaserskimmerilnikom

"Moto točke so tako kot lani organizirane na cestnih relacijah, kjer je med motoristično sezono veliko motoristov in se zato na teh relacijah zgodi tudi največje število prometnih nesreč. Tovrstne preventivne aktivnosti policije so nadgradnja preteklega dela, saj je novogoriška policijska uprava že organizirala več različnih preventivnih aktivnosti za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic.  Predvideni datumi med poletno turistično sezono niso naključni, saj je v tem obdobju na t. i. Soški cesti in Keltiki veliko domačih in tujih motoristov, med katerimi v zadnjem času opažamo tudi veliko Avstrijcev in Nemcev. Pri prekoračitvah hitrosti izstopajo predvsem domači motoristi, ki dobro poznajo odseke cest in si zato pogosto privoščijo hitrejšo vožnjo, kot je dovoljena. Tuje motoriste pa pogosto pesti utrujenost in s tem povezana nezbranost pri vožnji, nepoznavanje cest v Zgornjem Posočju in druge okoliščine, ki vplivajo na varno vožnjo," je povedal Janko Mencinger, policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica. 

preizkusalkoholiziranosti 2.jpg resize

Kot je še dodal Mencinger, je skupni cilj tovrstnih aktivnosti predvsem osveščanje voznikov, drugih udeležencev in medijev o problematiki vožnje z enoslednimi vozili ter seznanjanje s posledicami prometnih nesreč. "Na naših cestah je iz leta v leto več voznikov motornih koles, koles z motorjem in nenazadnje tudi kolesarjev, ki so manj vidni in zato še posebej ogroženi, saj jih vozniki osebnih in tovornih vozil nemalokrat spregledajo, kar ima lahko tragične posledice. Zato policisti vse udeležence cestnega prometa še posebej opozarjamo na dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov." Mencinger je prireditev ocenil kot dobro pripravljeno in odlično obiskano, saj je bila med domačimi in tujimi obiskovalci zelo dobro sprejeta.

"Moto točki" v Kobaridu bosta sledili še dve moto točki, in sicer 10. julija v Spodnji Idriji (parkirni prostor Krajevne skupnosti Spodnja Idrija) in 7. avgusta v kraju Boka pri Bovcu. Vljudno vabljeni!