Sorodne objave

 

Učenci nižjih razredov severnoprimorskih osnovnih šol so tudi letos sodelovali v preventivni akciji Varno na poti v šolo in domov. Zaključna prireditev akcije, ki jo je organizirala Policijska uprava Nova Gorica, je bila 9. decembra 2011 v Osnovi šoli Idrija.

Že deveto leto zapored je v okviru te akcije potekal tudi likovni natečaj, katerega cilj je osveščanje otrok glede varne udeležbe v cestnem prometu. Prispelo je 148 likovnih del učenk in učencev tretjih razredov 22 osnovnih šol, med katerimi je komisija (sestavljali so jo mentorice likovne vzgoje iz OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici, OŠ Frana Erjavca iz Nove Gorice in OŠ Solkan, pri izboru pa je sodeloval tudi policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije iz Policijske uprave Nova Gorica) izbrala 25.

IMG 4755 resizeIMG 4773 resize

Razstava nagrajenih del je bila odprta na dan zaključne prireditve in bo na ogled do 16. decembra v prostorih idrijske osnovne šole. Istočasno so bile podeljene praktične nagrade avtorjem. Prireditev smo izkoristili tudi za podelitev nagrad učencev prvih razredov iz vseh osnovnih šol na območju PU Nova Gorica, ki so sodelovali z nagradnimi kuponi pri pobarvanki z istim imenom, kot je ime preventivne akcije. Izmed 810 smo izžrebali 10 prvošolcev. Praktične nagrade je vsem nagrajencem podelil direktor Policijske uprave Nova Gorica Alojzij Mohar skupaj z županom Občine Idrija. Za kulturni program prireditve so poskrbeli poleg učencev OŠ Idrija tudi člani Policijskega orkestra.

IMG 4760 resize

IMG 4761 resize

IMG 4762 resize

Otroci in mladoletniki so v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oz. koles z motorjem. Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil. K večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah. Sicer pa otroci in mladoletniki sodijo v skupino prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu.

V enajstih mesecih so policisti Policijske uprave Nova Gorica med vsemi obravnavanimi prometnimi nesrečami – ki jih je bilo na tem območju 904 (v enakem obdobju lani pa 830) – obravnavali 22 (18) takšnih, v katerih so bili udeleženi otroci. 3 (2) otroci so bili hudo in 16 (15) lažje telesno poškodovanih. Prav tako so letos obravnavali 22 (24) prometnih nesreč z udeležbo mladoletnih oseb, v katerih so bili 3 (1) mladoletniki hudo in 16 (18) lažje telesno poškodovanih.