Sorodne objave

 

Z Mangartskega sedla proti Mangartu sta se v soboto, 15. avgusta 2009, poleg ostalih planincev odpravila tudi policista Policijske uprave Nova Gorica, ki sta hkrati tudi pripadnika Posebne policijske enote - Gorske enote. Na gorskih poteh v okolici Mangarta in samem območju vrha te gore, sta policista opravljala naloge z ciljem zagotavljanja splošne varnosti v gorah.

Policista sta že na Mangartskem sedlu opozorila 6 planincev na neprimerno opremo in obutev za takšno turo, med potjo pa še 4, ki niso imeli ne čelad ne samovarovalnih kompletov. Na to turo je v soboto po slovenski plezalni poti krenilo približno 50 planincev, na vrhu Mangarta pa jih je bilo približno 200, poleg slovenskih državljanov predvsem državljani Italije in Češke.

f2

Med potjo in potem na samem cilju sta policista planince opozarjala na nevarnosti v visokogorju, jim svetovala kaj storiti v primeru, če bi se znašli v težavah, in kaj je dobro vedeti, preden se odpravijo na pot. Ničkolikokrat sta opozorila na ustrezno opremo in primerno psihofizično stanje. Ustavila sta se tudi v koči na Magartskem sedlu in o razmerah spregovorila s tamkajšnjo oskrnico.

V dolino sta se policista vrnila po italijanski plezalni poti in pri tem na potrebo po primernejši opremi opozorila še 2 družini z otroki. Poleg njih sta še 20 planincev opozorila na neprimerno obutev.

f3

f1

Ta dan nesreč ali poškodb nista obravnavala. So pa policisti novogoriške policijske uprave v prvem polletju 2009 obravnavali 2 (v enakem obdobju lani 3) gorski nesreči, v katerih je 1 (1) oseba izgubila življenje, nihče (1) se ni hudo telesno poškodoval, 1 (1) oseba pa je utrpela lahko telesno poškodbo.

To poletje je to bila druga, a najverjetneje ne zadnja preventivna akcija v tem delu Julijskih Alp. Tovrstne akcije so pohodniki, gorniki, drugi izletniki in skrbniki ter upravniki planinskih postojank dobro sprejeli. Z večjo ozaveščenostjo planincev je večja tudi varnost v gorah. Z ustrezno opremo in telesno pripravljenostjo lahko vsak posameznik prepreči marsikatero poškodbo in nesrečo ali pa so posledice, če do njih že pride, milejše.

f4