Sorodne objave

 

V okviru preventivne akcije Alkohol ubija - največkrat nedolžne, je 8. novembra pred zgradbo novogoriške občine potekala preventivna prireditev, namenjena osveščanju voznikov glede problematike vožnje pod vplivom alkohola in posledic v cestnem prometu.

Preventivna akcija je tudi letos potekala v sodelovanju s Policijsko upravo Nova Gorica in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica ter Tehniškim šolskim centrom Nova Gorica (Srednjo prometno šolo). 

Udeležence sta nagovorila Evgen Govekar, vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica in župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon. Oba sta v svojih govorih opozorila na pomen osveščenosti voznikov motornih vozil in drugih udeležencev v cestnem prometu glede vpliva alkohola na varnost cestnega prometa, ter med drugim pozvala k previdni in odgovorni vožnji v cestnem prometu, zlasti v času martinovanja in v prihajajočem decembru. Nagovorila sta tudi mlade, naj ne vozijo pod vplivom alkohola ter dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise. 

EvgenGovekar

V okviru prireditve so bile tudi letos postavljene informacijske točke, kjer so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica obiskovalce seznanjali s postopki policije v prometu, jim predstavili službena vozila policije in opremo, jim delili različne zloženke s preventivno vsebino, obiskovalci pa so lahko preizkusili delovanje alkotesta in etilometra. Novogoriški gasilci in zdravstveno osebje ZD Nova Gorica so ljudi seznanjali s postopki z udeleženci prometne nesreče in jim predstavili nujno medicinsko opremo.  Profesor Miran Mozetič in dijaki Tehniškega šolskega centra Nova Gorica, Srednje prometne šole, so ob tej priložnosti predstavili očala, ki ponazarjajo simulacijo uživanja alkohola. 

IMG 8185

Na letošnjem plakatu preventivne akcije Alkohol ubija - največkrat nedolžne v Novi Gorici, je bilo poudarjeno število 71, ki predstavlja število smrtnih žrtev v cestnem prometu v prometnih nesrečah, katerih povzročitelji so bili pod vplivom alkohola. Gre za število mrtvih udeležencev v prometu med leti 2000 in 2013 na cestah na območju Policijske uprave Nova Gorica. 

Kot je povedal Janko Mencinger, policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica in vsebinski predlagatelj letošnje preventivne prireditve, so organizatorji tokratno preventivno akcijo, v primerjavi s prejšnjimi leti, vsebinsko spremenili. V sklopu preventivne prireditve so želeli tudi simbolično opozoriti na čas, ko mora problematiki vožnje pod vplivom alkohola nameniti pozornost celotna javnost, zato so na preventivno prireditev povabili tudi predstavnike medijev in tako s preventivnimi nasveti opozarjali, da alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva. Preventivne aktivnosti brez predstavitve širši javnosti in brez ustrezne medijske podpore namreč nimajo pravega učinka. Organizatorji so zato k sodelovanju povabili tudi znanega radijskega voditelja Denisa Avdića z ekipo Radia 1. Skupaj so opozorili na dejstvo, da morajo biti vozniki za volanom trezni in se v primeru pitja alkoholnih pijač odločiti za drugačno obliko prevoza. 

foto2

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo v skladu z načrtovanimi aktivnostmi v času martinovanja oz. v prihajajočih dneh izvajali poostrene nadzore ugotavljanja psihofizičnega stanja voznikov. Policija bo tovrstne nadzore izvajala tudi v mesecu decembru, ko bodo policisti izvajali poostrene nadzore na območjih posameznih policijskih postaj na območju novogoriške policijske uprave.