Sorodne objave

 

Policijska uprava Nova Gorica je v petek,11. aprila 2014, pred zgradbo novogoriškega Slovenskega narodnega gledališča skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica pripravila preventivno prireditev z naslovom Hitrost in posledice v prometnih nesrečah.

   skupina2

Prireditve se je udeležilo veliko število obiskovalcev, prisotne pa sta nagovorila tudi vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar in župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon. Oba sta v svojih nagovorih med drugim poudarila, da je namen tovrstnih preventivnih dejavnosti spodbuditi vse udeležence v cestnem prometu k spoštovanju cestnoprometnih predpisov ter prilagajanju hitrosti vožnje svojim sposobnostim in razmeram na cesti.

Na preventivni prireditvi so sodelovali tudi slovenski vrhunski športniki oz. dobitnice in dobitniki olimpijskih medalj na zimskih in letnih olimpijskih igrah, in sicer alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Jurij Tepeš, oba zaposlena v Policiji, skupaj s Tomasom Globočnikom iz Oddelka vrhunskih športnikov Policijske akademije. Med vrhunskimi športniki sta bila tokrat tudi biatlonka Teja Gregorin in športni strelec z malokalibrsko puško Rajmond Debevec, oba zaposlena v Slovenski vojski. Znani športniki oz. dobitniki olimpijskih medalj so obiskovalcem ob tej priložnosti podali preventivne nasvete glede varne vožnje z motornimi vozili oz. podali številne preventivne nasvete vsem udeležencem za večjo varnost v cestnem prometu. Prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic je zagotovo spoštovanje predpisov v cestnem prometu, kakor tudi večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev. Previdnost in zbranost udeležencev v prometu morata biti vedno na prvem mestu.  

skupina

Na prireditvi so sodelovali še predstavniki Strojne, prometne in lesarske šole, avto šole AMD Nova Gorica in Šole vožnje Ferdo, reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Nova Gorica in gasilci Gasilske enote Nova Gorica. 

Kot je povedal Janko Mencinger, policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije PU Nova Gorica, je preventivna dejavnost potekala v sklopu preventivne akcije Hitrost - počasneje je varneje, katere aktivnosti že potekajo po vsej državi. Sicer pa policisti v toplejših mesecih oz. med poletno turistično sezono najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopata neprimerna in neprilagojena hitrost vožnje, še posebej v prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami.

maze

JurijTepes resize

Prisotne sta nagovorila tudi vrhunska športnika, zaposlena v policiji, Tina Maze in Jurij Tepeš.


Med bolj ogroženimi prometnimi udeleženci so zagotovo tudi motoristi. Pri zagotavljanju njihove varnosti igrata izjemno pomembno vlogo tako zmanjševanje hitrosti kot tudi ustrezna motoristična oprema. Pomembna pa je tudi ustrezna priprava na motoristično sezono.

Motoristi, vabljeni na preventivne delavnice!


Policisti opozarjajo tudi na pomembnost uporabe varnostnih pasov v osebnih in tovornih vozilih, tako pri voznikih kot tudi njihovih sopotnikih. Zlasti sopotniki na zadnjih sedežih pogosto pozabijo, da se morajo tudi oni pripeti z varnostnim pasom, saj v nasprotnem primeru ogrožajo sebe in druge. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji.

Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je še vedno pri voznikih pogosto prisoten tudi alkohol, zato policisti že leta opozarjajo na nezdružljivost uživanja alkohola in udeležbe v cestnem prometu - to velja tako za voznike motornih vozil kot tudi kolesarje in pešce.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne!


Obiskovalci so lahko na prireditvi obiskali tudi več informacijskih točk. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica so predstavili postopke policije v prometu, službeno patruljno vozilo z videonadzornim sistemom Provida, motorno kolo, laserske merilnike hitrosti in ostalo opremo za nadzor prometa in obravnavo prometnih nesreč. Policisti so delili tudi preventivni material, odgovarjali na različna vprašanja prisotnih itd.

policija

Reševalci Zdravstvenega doma Nova Gorica so prisotnim predstavili delo reševalca pri obravnavi prometne nesreče ter vozilo z opremo. Prav tako pa so svoje delo predstavili inštruktorji avtošol ter gasilci Gasilske enote Nova Gorica. Slednji so prikazali svoje delo pri obravnavani prometne nesreče in predstavili vozilo z opremo. Številni obiskovalci pa so svoje sposobnosti preizkusili tudi na simulatorju varne vožnje z motornim kolesom, ki ga za usposabljanja uporabljajo tudi policisti motoristi.

Hitrost - počasneje je varneje!