Sorodne objave

 

V prostorih Glasbene šole v Tolminu je v sredo, 5. decembra 2014,  potekala zaključna prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije Varno na poti v šolo in domov, ki jo je Policijska uprava Nova Gorica tudi letos izvedla za učence 3. razredov severnoprimorskih osnovnih šol. Cilj natečaja je predvsem izobraževanje otrok za varno udeležbo v prometu ter usmerjanje in osveščanje otrok v vlogi udeležencev v prometu. Likovna dela bodo razstavljena v prostorih tolminskega glasbene šole do 12. decembra 2014.

Likovni natečaj je potekal že dvanajsto leto zapored, letos je prispelo kar 131 likovnih del učencev. Člani komisije likovnega natečaja, mentorice likovne vzgoje iz OŠ Renče, OŠ Dobrovo in Podružnične šole Ledine – OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici, so 25. novembra opravili izbor dvajsetih najboljših likovnih del mladih umetnikov.

Zaključno prireditev z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del v prostorih Glasbene šole v Tolminu smo policisti PU Nova Gorica tudi letos pripravili v skupaj z Občino Tolmin, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu tolminske občine in Osnovno šolo Franceta Bevka v Tolminu. Ob tej priložnosti je potekala tudi podelitev praktičnih nagrad najboljšim avtorjem izbranih  likovnih del nižjih razredov severnoprimorskih osnovnih šol.

IMG 6051 resize

Na preventivni prireditvi so najmlajše pozdravili tolminski župan Uroš Brežan, policijski inšpektor Janko Mencinger iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica, ki je skrbel tudi za koordinacijo celotnega likovnega natečaja in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin Jože Režonja. Vsi so v svojih nagovorih podprli tovrstne preventivne projekte za večjo varnost otrok v cestnem prometu in izpostavili pomembno sodelovanje s Policijo. Za bogat kulturni program na prireditvi so tudi letos poskrbeli člani kvarteta Policijskega orkestra in učenci nižjih razredov OŠ Franceta Bevka iz Tolmina.

Policijskiorkester resize

Po besedah Janka Mencingerja so vodstva in učenci osnovnih šol preventivni projekt tudi letos zelo pozitivno sprejeli. Najmlajši se z izdelovanjem likovnih del učijo tudi, kako varno ravnati na poti v šolo in domov. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil, k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko z večjo previdnostjo in strpnostjo prispevajo prav vsi udeleženci. 

IMG 6078 resize

Otroci in mladoletniki so v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem. Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev. Sicer pa otroci in mladoletniki spadajo v skupino šibkejših prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu.

Ob tej priložnosti so se predstavniki novogoriške policijske uprave tudi pisno zahvalili vsem soorganizatorjem pri izvedbi tega preventivnega projekta. Ker so dosedanje izkušnje izjemno pozitivne, bo policija skupaj z drugimi sodelujočimi organizatorji s takšnim preventivnim projektom nadaljevala tudi v prihodnje.