Sorodne objave

 

Policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Nova Gorica Janko Mencinger je konec aprila v Novi Gorici s preventivnimi nasveti sodeloval na učni delavnici, ki jo je organziralo medobčinsko društvo slepih in slabovidnih.

delavnicaslepiinslepislabovidni

Slepi in slabovidni so poleg otrok in starejših oseb ena najbolj izpostavljenih kategorij udeležencev v cestnem prometu, pogosto pa so tudi žrtve različnih kaznivih dejanj. Zato jim je policijski inšpektor Janko Mencinger predstavil različne pojavne oblike kaznivih dejanj, katerih žrtve lahko postanejo tudi oni (npr. tatvino denarnice, torbice, prtljage, goljufijo pri menjavi denarja, obisk vsiljivih oseb in nezaželenih oseb, kot so razni serviserji in vzdrževalci, prodajalci raznih izdelkov, zavarovalniški agenti ipd.). V zvezi s tem jim je svetoval, kako naj zavarujejo svoje premoženje, se odzovejo v primeru tatvine in se zaščitijo pred nepridipravi ter kaj naj storijo, če postanejo žrtev kaznivega dejanja.

Posebej je izpostavil problematiko nasilja nad slepimi in slabovidnimi (različne oblike nasilja, ukrepi za zaščito žrtev, katere institucije pomagajo žrtvam teh kaznivih dejanj). Ustrezna obravnava oškodovancev kaznivih dejanj je namreč ena od prioritet policije pri uresničevanju njene osnovne naloge - varovanja življenja, zagotavljanja osebne varnosti in varnosti premoženja ljudi. Na delavnici so spregovorili tudi o udeležbi slepih in slabovidnih oseb v cestnem prometu. Vsem udeležencem je policijski inšpektor svetoval o varni udeležbi in pravilnem ravnanju v cestnem prometu (hoji po cesti in pločnikih, prečkanju ceste, uporabi odsevnih teles in bele palice za slepe v prometu idr.). Odgovarjal pa je tudi na ostala vprašanja z različnih področij policijskega dela.

Policijski inšpektor Janko Mencinger takšno obliko sodelovanja s člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki poteka že vrsto let, ocenjuje kot zelo pozitivno. V preteklem obdobju so novogoriški policisti skupaj z društvom v različnih občinah pomagali tudi pri iskanju rešitev za določitev varnih poti za slepe in slabovidne osebe ter jih opozarjali na številne nevarnosti.
 

Projekt Z roko v roki, skupaj za varnost slepih in slabovidnih je bil pred leti na državni ravni ocenjen kot primer dobre prakse, najprej pa so ga začeli izvajati na celotnem območju Policijske uprave Nova Gorica. Ta je skupaj z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica sodelovala tudi pri pripravi zgibanke z naslovom Z roko v roki, skupaj za varnost slepih in slabovidnih. Zgibanka je bila rezultat dvoletnega projekta o varnosti oseb z okvaro vida na domu in v cestnem prometu in je bila prva tovrstna zloženka v Sloveniji. V njej so poleg nasvetov za varno udeležbo v cestnem prometu tudi nasveti glede varovanja premoženja, nasveti, kje lahko slepi in slabovidni poiščejo pomoč itd.

Mencinger Miljavec

Fotografiji: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica