Sorodne objave

 

Na območju Policijske uprave Nova Gorica se bodo prihodnji teden začele zimske počitnice, ki so priložnost za krajši počitek, izlete, obisk smučišč, toplic in drugih turističnih krajev. Pri tem pa ne smemo pozabiti na samozaščitno ravnanje, saj lahko sami največ storimo glede lastne varnosti, varnosti svojega premoženja in tudi glede varnosti v cestnem prometu.

smucanje

Policisti Policijske uprave Nova Gorica zato svetujemo, da z ustreznim samozaščitnim ravnanjem poskrbite za varne in prijetne počitnice. Med 13. in 28. februarjem bomo policisti skupaj z inšpektorji drugih inšpekcijskih služb na območju celotne države izvedli številne poostrene nadzore nad uporabo vozil v naravnem okolju in nad spoštovanjem predpisov na smučiščih. Prav tako pa bomo med 15. in 21. februarjem po vsej državi poostreno preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom.

10smucanje

Varne zimske aktivnosti

  • Ob obiskih smučišč spoštujte 10 FIS pravil. Bodite pozorni na otroke in neizkušene smučarje ali deskarje. Na smučišču uporabljajte smučarsko čelado (zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let) in smučajte na označenih in urejenih smučarskih progah.
  • Poskrbite za ustrezno varnost tudi ob drugih aktivnostih na snegu (sankanje, drsanje ...).
  • Pazite na svojo smučarsko opremo in je ne puščajte brez nadzora. Poskrbite tudi za druge vredne predmete, ki jih boste vzeli s sabo na smučanje ali prebivanje v hotelih ali smučarskih kočah.

Poskrbite za varnost na smučiščih


Prometna varnost

  • Ker je pričakovati povečan promet, zlasti na cestah v smeri večjih smučarskih centrov ali drugih turističnih krajev, prilagodite vožnjo razmeram na cesti in upoštevajte cestnoprometne predpise. Policisti bomo z različnimi aktivnostmi skrbeli za večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, še posebej tiste, ki ne bodo upoštevali omejitev hitrosti in tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni.
  • Zimski čas je tudi čas krajših dni in slabega vremena (dež, sneg, poledica), zato posebno pozornost namenjamo pešcem, ki so eni najbolj šibkih udeležencev v cestnem prometu. Policisti v tem času opozarjamo voznike, naj vozijo previdno, predvsem v naseljih in na neosvetljenih delih vozišča, pešce pa, da naj poskrbijo za lastno varnost tako, da nosijo svetlejša oblačila, uporabljajo odsevna telesa in upoštevajo cestnoprometna pravila.

Varna zimska vožnja


Poskrbite tudi za varnost svojega imetja

  • Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju v neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, v vozilih pa na vidnih mestih ne puščajte torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov!
  • Nepremičnine ob odhodu na počitnice ustrezno zavarujte in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Najboljša rešitev je da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje, hišo ali poslovne prostore. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete itd.
  • Na telefonskih odzivnikih ne puščajte sporočil, kot so na primer "ni nas doma" ali "smo na počitnicah".
  • Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete fotografirajte ali označite z individualnimi lastnostmi.
  • V kolikor ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, saj je storilec lahko še vedno v objektu. Pokličite policijo! Ne dotikajte se stvari in se ne sprehajajte po prostoru, saj bi lahko uničili sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

Varnost osebnega premoženja


Po počitnicah pa ne pozabite na šoloobvezne otroke, ki jih bomo na cestah spet pogosteje srečevali.

Varna pot v šolo in domov


Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, se obrnite na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.


Policisti Policijske uprave Nova Gorica vam želimo varne in prijetne zimske počitnice!