Sorodne objave

 

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSS) in Zavoda Dostop so v sodelovanju s policisti Policijske postaje Nova Gorica in redarskimi službami občin Nova Gorica in Brda v torek, 22. septembra 2015, izvedli akcijo mobilnosti slepih in slabovidnih po ulicah Nove Gorice.

Vsi sodelujoči so izvedli demonstracijsko vajo po mestu. Peš so se sprehodili od sedeža društva slepih in slabovidnih ter se po varni pešpoti napotili do tistih objektov oz. javnih ustanov, ki jih slepi ali slabovidni redno ali pogosteje uporabljajo (banka, sodišče, avtobusna postaja, lekarna …).

foto2

Udeleženci preventivne akcije so lahko na ta način neposredno ocenili dostopnost teh objektov in pregledali različne arhitektonske in komunikacijske ovire na svoji poti. Policistka PP Nova Gorica Katja Ipavec je slepim in slabovidnim osebam ob tej priložnosti podala kar nekaj nasvetov glede najbolj varne poti do omenjenih javnih ustanov in varne udeležbe v cestnem prometu.

Akcija je bila namenjena osveščanju slepih in slabovidnih na področju prometne varnosti, namenjena pa je bila tudi osveščanju širše javnosti, ki se običajno ne zaveda dovolj, da med nami živijo tudi ljudje z okvarami vida. Tem zagotovo največ težav povzročajo gost promet, gradnja cest v obliki krožnih križišč, prečkanje ceste in izogibanje parkiranim vozilom.

Foto1 resize

Preventivna akcija je sodila v okvir prireditev ob letošnjem evropskem tednu mobilnosti in dnevu brez avtomobila, ki so v Mestni občini Nova Gorica potekale med 16. in 22. septembrom 2015.

 

Predsednik MDSS Igor Miljavec je pozitivno ocenil izvajanje preventivnih akcij v sodelovanju s Policijo. Dejal je, da jim policisti pomagajo s koristnimi nasveti in iskanjem čim bolj varnih poti na terenu. Društvo bo oktobra, v sklopu mednarodnega dneva bele palice, nadaljevalo z izvajanjem različnih aktivnosti.

Projekt  Z roko v roki - skupaj za varnost slepih in slabovidnih, ki se je začel na pobudo PU Nova Gorica izvajati leta 2008, je bil zaradi pozitivnega odziva v širši javnosti tudi na državni ravni ocenjen kot primer dobre prakse. V letu 2011 se je izvajanje preventivnega projekta z območja PU Nova Gorica razširilo na celotno območje države, kjer v različnih oblikah poteka vse leto. Rezultat dobrega sodelovanja med novogoriško policijsko upravo in Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica je tudi zgibanka z naslovom Z roko v roki, skupaj za varnost slepih in slabovidnih.