Sorodne objave

 

V Tolminu je 18. aprila 2010 potekala preventivna akcija za večjo varnost voznikov motornih koles z naslovom Policijska izkušnja kot nasvet. Motoristi so lahko na posebnem poligonu pridobivali in obnavljali svoje izkušnje z obvladovanjem vozila v različnih razmerah. Poleg policistov Policijske postaje Tolmin so v akciji sodelovali tudi reševalci iz tolminskega zdravstvenega doma ter predstavniki motokluba Soča in avtošole Petka iz Tolmina.

foto3

Vozniki motornih koles so se na poligonu preizkusili v različnih vajah šole varne vožnje, pri čemer jih občasne padavine niso motile: vozili so slalom med stožci, se učili zaviranja, pravčasnega umikanja oviram ipd.

voznjamedstozci

Na nedeljski preventivni prireditvi so si udeleženci ogledali tudi različno službeno opremo in vozila, ki jih policisti uporabljajo pri vsakodnevnem zagotavljanju prometne varnosti (npr. laserski merilnik hitrosti, alkoteste ...).

resevanjemotorista

 Reševalci Zdravstvenega doma Tolmin so praktično in teoretično zelo poučno pokazali postopke nudenja prve pomoči poškodovanim voznikom motornih koles na samem kraju prometne nesreče.

pomocnikMarijanKuscerinresevalecZDTolmin

Pomočnik komandirja PP Tolmin Marijan Kuščer je v zvezi z opisano preventivno akcijo poudaril, da tovrstno usposabljanje poteka že četrto leto zapored, vozniki motornih koles pa so takšno obliko usposabljanja v obliki delavnic ocenili pozitivno in primerno ter koristno za vse voznike motornih koles ob začetku vsake motoristične sezone. Po mnenju obiskovalcev lahko tovrstna srečanja s preventivno vsebino ter izmenjavo praktičnih in teoretičnih izkušenj precej prispevajo k dvigu ozaveščenosti in večji prometni kulturi oz. varnosti motoristov, ki jih je samo v motoklubu Soča več kot 120.

policistiPPTolmin

Udeležence preventivne akcije so policisti seznanili tudi z glavnimi statističnimi trendi v zvezi z varnostjo voznikov enoslednih vozil v cestnem prometu na državni, regionalni in lokalni ravni, zakonodajo in praktičnimi napotki iz policijske prakse. Opozorili so jih na pomen primerne zaščitne opreme in vidnosti motoristov v cestnem prometu, saj so dejansko manj vidni in zato še posebej ogroženi, saj jih vozniki osebnih in tovornih vozil pogosto spregledajo, to pa ima lahko hude ali celo tragične posledice. Opozorili so jih tudi na pomen ustrezne priprave motornega kolesa za vožnjo.


Na območju PP Tolmin so policisti v aprilu letos obravnavali eno prometno nesrečo, v kateri je umrl motorist. Umrli voznik motornega kolesa, tudi član motokluba Soča, ni bil povzročitelj prometne nesreče, ampak žrtev nepravilnega prehitevanja voznika osebnega avtomobila. Sicer pa so na tem območju v zadnjih sedmih letih, brez prej navedene prometne nesreče, obravnavali pet prometnih nesreč, v katerih je umrlo pet voznikov motornih koles. V prometnih nesrečah v lanskem letu za posledicami prometnih nesreč na tem območju ni umrl noben voznik motornega kolesa, je pa bilo v nesrečah osem telesno poškodovanih motoristov. Na celotnem območju Policijske uprave Nova Gorica pa so za posledicami prometnih nesreč lani umrli trije vozniki motornega kolesa in en voznik štirikolesnika, 16 je bilo hudo in 34 lahko telesno poškodovanih.