Sorodne objave

 

Novogoriški kriminalisti so pred kratkim podali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe v zvezi z izsledki nadaljnje preiskave uradno pregonljivega kaznivega dejanja v Urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v Šempetru pri Gorici.

foto3

Nove izsledke kriminalistične preiskave je danes, 7. decembra 2016, podrobneje predstavil Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica.

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa (mp3) 


Kot smo povedali že na oktobrski novinarski konferenci, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica v zvezi s preiskavo smrti bolnika v novem urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v Šempetru pri Gorici ovadili sedem oseb zaradi storitve osmih kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, zaradi katere je umrla ena oseba.

foto2

 Da bi ugotovili točno število smrti zaradi napačne inštalacije oz. ugotovljene napake na dovodih medicinskih plinov, smo zaprosili za strokovno mnenje neodvisnega strokovnjaka medicinske stroke Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.


Mnenje smo prejeli prejšnji mesec, in sicer je neodvisni strokovnjak te inštitucije po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije podal strokovno mnenje o obstoju visoke verjetnosti, da je med postopki reanimacije zaradi dovajanja dušikovega oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh pacientih, oživljanih v tistem obdobju (oz. dve osebi, stari 63 in 78 let).

Od šestih oživljanih oseb v reanimacijskem centru bo tako za preostale štiri - glede ugotavljanja morebitne škode za zdravje (dva pacienta sta umrla med postopkom reanimacije, dva pa sta bila živa z reanimacije prepeljana v nadaljnjo oskrbo) - treba počakati na izvedensko mnenje ustreznih medicinskih strokovnjakov v samem kazenskem postopku.

Strokovno mnenje potrjuje, da so bili vsi medicinski postopki ustrezni in v tej fazi zdravstvenemu osebju ne moremo očitati nobene odgovornosti.

Na podlagi tega smo prejšnji teden podali poročilo v dopolnitev zgoraj navedene kazenske ovadbe.