Sorodne objave

 

Koprski in novogoriški policisti smo v noči na soboto, 12. junija 2010, poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil je bil usklajen tudi z italijansko prometno policijo, ki ga je istočasno izvajala v sosednji Italiji.

Slovenski in italijanski policisti smo med nadzorom na obeh straneh meje ustavili in kontrolirali skupaj 524 voznikov. Z alkotestom smo preizkusili 387 voznikov motornih vozil. Pri tem smo ugotovili, da je imelo 21 voznikov motornih vozil koncentracijo alkohola v izdihanem zraku višjo od dovoljene. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola smo pridržali tri voznike, enega pa zaradi neupoštevanja odredbe policista o prepovedi vožnje zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti je bila 0,98 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Voznikom smo izrekli 22 glob: en voznik je prekoračil najvišjo dovoljeno hitrost, dva med vožnjo nista bila pripeta z varnostnim pasom, štirje niso imeli predpisane obvezne opreme, poleg tega pa smo ugotovili še 15 drugih kršitev Zakona o varnosti cestnega prometa. Enemu od ustavljenih alkoholiziranih voznikov smo prepovedali nadaljnjo vožnjo, a voznik prepovedi ni upošteval in je odpeljal naprej. Kmalu ga je zaustavila druga policijska patrulja, mu zaradi kršitve začasno zasegla vozila in mu odredila pridržanje na policijski postaji, zoper njega pa podala tudi obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Policisti bomo tudi v naslednjih mesecih nadaljevali s takšnimi oblikami dela. V vseh postopkih s kršitelji cestnoprometnih predpisov bomo opravili tudi postopek ugotavljanja vožnje pod vplivom alkohola ali mamil ter iz prometa izločali objestne voznike in večkratne kršitelje.

Vse udeležence v cestnem prometu ponovno opozarjamo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo. Z vožnjo pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil vozniki ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenje drugih udeležencev v cestnem prometu!


Alkohol ubija - največkrat nedolžne!