Sorodne objave

 

V središču Nove Gorice je 10. maja 2017 potekala preventivna akcija Hitrost in posledice v prometnih nesrečah. Letošnji pobudnik in organizator akcije je bila Policijska uprava Nova Gorica, ki je skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica pripravila različne aktivnosti na temo hitrosti v cestnem prometu.

Tudi letos so pri izvedbi sodelovali dijaki in profesorji Strojne, prometne in lesarske šole Šolskega centra Nova Gorica, člani AMD-AMZS Nova Gorica, predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, reševalci Reševalne postaje ZD Nova Gorica in poklicni gasilci Gasilske enote Nova Gorica. IMG 7656

Navzoče sta uvodoma nagovorila Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi in novogoriški župan Matej Arčon, ki sta  med drugim poudarila, da želijo organizatorji v sklopu tovrstnih preventivnih dejavnosti spodbuditi vse udeležence v cestnem prometu k spoštovanju cestnoprometnih predpisov, predvsem da bi vožnjo prilagodili svojim sposobnostim in razmeram na cesti.

Foto2 RobertVehovecnagovor

Na prireditvi je sodelovala tudi vrhunska alpska smučarka Ilka Štuhec, sicer zaposlena v Oddelku vrhunskih športnikov v Policijski akademiji Generalne policijske uprave, ki je prisotnim, med katerimi je bilo zelo veliko mladih, podala preventivne nasvete ovarni vožnje z motornimi vozili. K umirjanju hitrosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov pa so ob tej priložnosti udeležence pozvali tudi člani Nogometnega društva Gorica.

Foto3-Ilkastuhecvrhunskaalpskasmucarka

Policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije Janko Mencinger je dejal, da je osnovni namen tovrstnih prireditev osveščanje voznikov motornih vozil o nevarnostih prekoračitve največje dovoljene hitrosti oz. o posledicah neprilagojene hitrosti v cestnem prometu. Datum preventivnega dogodka ni bil izbran naključno, saj v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. 

Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč je še vedno, pri voznikih prepogosto prisoten, alkohol. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste, gostoti prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Za večjo varnost je pomembna tudi dosledna uporaba varnostnih pasov tako voznikov kot vseh sopotnikov v vozilu. Ta je obvezna na daljših razdaljah in tudi pri mestni vožnji.

IMG 7681

Poleg policistov so na prireditvenem prostoru opremo in delo predstavile še druge pristojne službe na t.i. informacijskih točkah. Obiskovalci prireditve so se tako lahko seznanili s postopki policije v prometu, si ogledali službeno patruljno vozilo in službeno motorno kolo policistov Postaje prometne policije Nova Gorica, laserske merilnike hitrosti in drugo opremo za reševanje prometnih nesreč. Policisti Policijske postaje Nova Gorica so obiskovalcem delili preventivna gradiva in odgovarjali na vsa različna vprašanje prisotnih. Prav tako so obiskovalci prireditve podrobno spoznali službena vozila in opremo reševalcev in gasilcev.

Člani moto kluba AMD Gorica so na prireditvenem prostoru parkirali svoja motorna kolesa v obliki črke V. Namen te postavitve je simboliziral hitrost, ki je tudi najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najtežjimi posledicami. K umirjanju hitrosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov pa je v tej simbolični postavitvi opozarjalo parkirano policijsko motorno kolo v ospredju oz. konici postavitve.

IMG 7701

Organizatorji so opozorili vse udeležence v cestnem prometu, da z doslednim upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, predvsem pa z odgovorno in strpno vožnjo, tudi sami prispevajo k izboljšanju stanja na področju varnosti cestnega prometa. Prometna kultura je del splošne človekove kulture, ki jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se prične že v mladosti. Zato bodimo zgled najmlajšim in prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok.

Policisti PU NG so od začetka letošnjega leta do vključno 5. maja 2017 obravnavali  239 (v enakem obdobju 2016 - 234) prometnih nesreč. Na cestah na območju PU Nova Gorica so za posledicami prometnih nesreč letos umrle 4 (4) osebe, v navedenem obdobju je bilo 18 (17) hudo in 77 (60) lahko telesno poškodovanih. Policisti so letos na tem območju zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali 44 (42) prometnih nesreč.

Na območju Policijske uprave Nova Gorica je v letu 2016 za posledicami vseh prometnih nesreč umrlo 12 oseb (v letu 2015 - 14), od tega 2 (4) osebi zaradi neprilagojene hitrosti. Od udeleženih v prometnih nesrečah s primarnim vzrokom hitrost je bilo 12 (15) oseb hudo telesno poškodovanih in 78 (85) oseb lahko telesno poškodovanih.