Sorodne objave

 

Policisti policijskih uprav Nova Gorica, Koper in Kranj smo v nedeljo popoldne, 11. julija 2010, skupaj z italijansko prometno policijo izvedli poostren nadzor nad vozniki enoslednih vozil. 

foto 1

 Na obeh straneh meje smo ustavili 358 motornih vozil, večinoma motornih koles, in ugotovili 46 kršitev Zakona o varnosti v cestnem prometu. Od tega smo 38 kršitev ugotovili na območju Slovenije, osem kršitev pa na italijanski strani meje. Največkrat, v kar 31 primerih, so vozniki prekoračili najvišje dovoljene hitrosti, zaradi česar smo jim policisti izdali plačilne naloge.

foto2 2

 Promet smo poostreno nadzirali na tistih cestnih odsekih, kjer je problematika enoslednih vozil najhujša. Na območju PU Nova Gorica, na primer, je posebej nevarna cesta na relaciji Nova Gorica - Tolmin - Kobarid - Bovec, saj se tu v turistični sezoni zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles.


Preverjali smo, ali vozniki spoštujejo določila Zakona o varnosti v cestnem prometu, pri čemer smo bili posebej pozorni na pravila glede hitrosti in strani vožnje, prehitevanja, uporabe zaščitnih čelad in izsiljevanja prednosti. Preverjali smo tudi ustreznost dokumentov voznika in vozila, tehnično brezhibnost vozil ter psihofizične sposobnosti voznikov.

slika3 3

Na območju policijskih uprav na slovenski strani so v poostrenem nadzoru sodelovali tudi italijanski prometni policisti, in obratno, v sočasnem poostrenem nadzoru na italijanski strani pa smo sodelovali slovenski policisti.


Ocenjujemo, da je bil nadzor uspešen predvsem z vidika sodelovanja med policijskimi enotami, tako glede takojšnje izmenjave podatkov kot tudi kasnejšega sodelovanja na področju cestnega prometa.

motoristivPosocju

Sicer pa je prometna kultura del splošne človekove kulture in jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se začne že v mladosti, zato bodimo zgled našim najmlajšim in tudi sami prispevajmo k večji varnosti na slovenskih cestah!