Sorodne objave

 

Policiste Policijske postaje Nova Gorica je 21. oktobra 2010 v okviru projekta Otrok – policist za en dan obiskalo 14 učencev šestih razredov iz osnovnih Milojke Štrukelj in Frana Erjavca iz Nove Gorice ter osnovnih šol iz Branika, Dornberka, Šempasa, Solkana in Čepovana.

teren4

Vodja policijskega okoliša Robert Horvat je učencem najprej predstavil vlogo policije v družbi pri zagotavljanju varnosti ljudi in njihovega premoženja. Pojasnil jim je tudi, kako je policija organizirana, kakšna je varnostna problematika na območju Nove Gorice in kakšne so naloge policistov (dežurnih policistov, policistov v patrulji, kriminalistov, vodij policijskih okolišev itd.). Hkrati jim je povedal, kaj morajo storiti, da bi poskrbeli za svojo varnost, in poudaril, da se lahko na policijo obrnejo kadar koli.

predavanje

Najprej krajše predavanje ...

pridrzanje

... nato pa v prostor za pridržanje.


Pri predstavitvi dela policije so sodelovali še vodji policijskih okolišev Martin Humar in Alojz Kramberger ter policist Josip Majstorović. V njihovem spremstvu so si osnovnošolci ogledali prostore dežurnega policista, prostore za pridržanje, pa tudi opremo in službena vozila, ki jih uporabljajo policisti. Tudi tokrat so učenci pokazali precej zanimanja za laserski merilnik hitrosti, alkotest, sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil - t. i. stinger, navdušila pa jih je tudi oprema policistov Posebne policijske enote.

laser2

Učenci so imeli o laserskem merilniku hitrosti veliko vprašanj ...

laser1

... nato pa so ga lahko preizkusili tudi na terenu.

ppe1

Najbolj jih je navdušila oprema, ki jo ob večjih kršitvah javnega reda in miru uporabljajo policisti Posebne policijske enote.

ogle kd

 Z velikim zanimanjem so poslušali policista, ki jim je pojasnjeval, kako poteka ogled kraja kaznivega dejanja in kakšne pripomočke uporabljajo za zbiranje dokazov.


Osnovnošolci so si lahko ogledali tudi delo policistov Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Nova Gorica. Na veliko presenečenje policistov so mnogi vedeli, da prav tu sprejemamo klice na interventno številko policije 113.

okc

Osnovnošolci so si ogledali tudi, kako poteka delo v operativno-komunikacijskem centru.

alkotest1

Vsi so hoteli pihati!


Policisti so učencem predstavili tudi delo in službeno vozilo Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica, t. i. schengenbus, ki je opremljen za odkrivanje prepovedanih drog in ponarejenih listin, povezan pa je tudi s schengenskim informacijskim sistemom (SIS). Ta policistom omogoča, da takoj preverijo podatke oseb in vozil v postopku.

ppiu

T. i. schengenbus je bil zanimiv za učence in učiteljice.

stinger

 Da je policistom res težko uiti, so se lahko prepričali s t. i. stingerjem, pripomočkom za prisilno, a varno ustavljanje vozil.


Policisti so nato učence peljali še "na teren", in sicer na Vojkovo cesto v Novi Gorici, kjer so lahko pobliže spoznali delo prometnih policistov, njihovo opremo in službena vozila.

teren3

teren2

Na terenu sicer niso uporabljali stingerja, so pa vseeno ustavljali vozila in voznike prijazno opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu.

teren1

Namen preventivnega projekta Otrok - policist za en dan je seznaniti otroke z delom in poslanstvom policistov v družbi, obenem pa krepiti pozitivno podobo policistov in povečati zaupanje v njihovo delo. Projekt izvajajo tudi druge policijske enote na območju celotne Slovenije.

ppe2

Šestošolci so bili nad prikazom dela policistov in predstavitvijo njihove opreme navdušeni.


Ob koncu obiska so osnovnošolci izrazili svoje navdušenje nad delom policije in željo, da bi s takšno obliko sodelovanja nadaljevali tudi v prihodnje. V spomin na obisk policije in sodelovanje v preventivnem projektu so prejeli tudi majico in kapo z napisom Otrok - policist. Dobili so tudi nekaj preventivnega materiala, ki jih bo opozarjal na samozaščitno ravnanje.