Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Šempeter pri Gorici so 1. februarja 2011 v sodelovanju z Avto Moto društvom (AMD) Gorica, Srednjo biotehnično šolo in Športnim društvom Mark, oba iz Šempetra pri Gorici, ter Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Nova Gorica izvedli preventivno akcijo Varno v krožna križišča.

foto1

Policisti namreč pri svojem delu ugotavljajo, da vožnja v krožnem križišču za nekatere udeležence še vedno predstavlja težavo, predvsem glede pravilnega vključevanja v krožno križišče in razvrstitve na prometne pasove. Te okoliščine so težavne zlasti za določene skupine udeležencev v cestnem prometu, npr. za starejše voznike. Ti so vozniška dovoljenja pridobili v času, ko takšnih križišč v Sloveniji še nismo poznali, s slabšanjem motoričnih sposobnosti pa navajanje na nove razmere tej vrsti udeležencem v prometu predstavlja še poseben problem.

Po besedah komandirja Policijske postaje Šempeter pri Gorici Kristjana Mlekuša je eden od temeljnih ciljev policije na področju varnosti cestnega prometa v letošnjem letu skrb za šibkejše udeležence v prometu. Zato ta preventivna akcija, s katero so vsi izvajalci starejšim občanom prikazali pravila vožnje v krožnih križiščih ter jih hkrati opozorili na najpogostejše vzroke prometnih nesreč v takšnih križiščih.

Preventivne akcije, ki je bila sestavljena iz dveh sklopov, se je udeležilo 25 članov Športnega društva Mark iz Šempetra pri Gorici. Najprej je v prostorih šole potekal teoretični del ali učna delavnica. Udeležence je inštruktor vožnje AMD Artur Zavrtanik seznanil s pravili vožnje v krožnih križiščih, prometno signalizacijo pred krožišči in v njih ter jih opozoril na nevarnosti, katere lahko v krožišču pričakujejo.

foto2

foto5

Policisti so nato predvajali kratek film o krožnih križiščih, zatem pa je komandir udeležence seznanil z najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč v krožnih križiščih. Izpostavil je zlasti izsiljevanje prednosti, nepravilno menjavanje prometnih pasov, nepravilno razvrščanje, nepravilno zapuščanje krožišča, neprilagojeno hitrost in varnostno razdaljo. Kot najpogostejši prekršek je poudaril nepravilno razvrščanje na prometne pasove pred in znotraj krožnega križišča.

foto3

foto4Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Nova Gorica je udeležencem razdelil zloženke z informacijami za varno udeležbo v krožnih križiščih.

Teoretičnemu delu je sledil praktični, in sicer varna vožnja. Starejši občani so s svojimi vozili ob spremstvu šempetrskih policistov ter inštruktorjev AMD Gorica izvedli praktično vožnjo skozi različna krožišča v Rožni Dolini in Novi Gorici. Policisti in inštruktorji so jih pri tem opozorili na napake in jim svetovali kako ravnati, da se bodo v krožišče vključili varno in ga varno tudi zapustili.

Udeleženci so bili nad izvedeno preventivno akcijo navdušeni. Organizatorji so udeležence opozorili na nekatere napake, ki jih delajo pri vožnji, a se jih ne zavedajo. Hkrati izvajalci verjamejo, da udeleženci teh napak glede na pridobljene informacije tako na teoretičnem kot praktičnem delu ne bodo več ponavljali.