Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Novo mesto so 25. septembra poostreno nadzirali avtocestni promet. Pri nadzoru so sodelovali s policisti Specializirane enote za nadzor državne meje, cestninskimi nadzorniki Družbe za avtoceste RS in mobilno skupino Carinske uprave RS. Med 15. in 19. uro so na avtocesti A/2 v smeri Ljubljane vsa vozila preusmerili na avtocestno postajališče Starine.

7

Namen poostrenega nadzora na cestnem križu je predvsem kontrola tovornih, komercialnih vozil in vozil za prevoz nevarnih snovi. Policisti preverjajo ustreznost dokumentov voznikov, vozil in tovora, tehnično brezhibnost vozila, delovni čas voznikov, njihove psihofizične sposobnosti, ustreznost tahografov v vozilu in ustreznost goriva. Policisti so ugotavljali tudi zakonitost vstopa in bivanja tujcev pri nas oziroma v državah Evropske unije. Po avtocesti A/2 namreč poteka tako imenovani X koridor Salzburg–Solun. Tu se odvija velik del tovornega prometa med vzhodno in zahodno Evropo.

Med nadzorom so policisti ustavili 126 osebnih avtomobilov, 31 tovornih vozil in avtobus. Zaradi kršitev so izdali 22 plačilnih nalogov, uvedli hitri postopek in napisali obdolžilni predlog.

Kar 13 voznikov med vožnjo po avtocesti ni bilo pripetih z varnostnim pasom. V šestih primerih so pri pregledu tahografov v tovornih vozilih ugotovili kršitve glede dovoljenega časa trajanja vožnje.  

Ustavili so 29-letnega voznika osebnega avtomobila Mercedes. Državljan Bolgarije ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil je neregistriran avtomobil. Policisti so mu vozilo zasegli in tujca privedli v takojšnji postopek na okrajno sodišče.

8Med postopkom z 58-letnim voznikom so ugotovili, da je zanj razpisan ukrep prijetja s privedbo. Kršitelja so odpeljali na prestajanje kazni uklonilnega zapora v Ljubljano.

Ukrepali so tudi zoper potnika v osebnem avtomobilu, ki je imel pri sebi manjšo količini prepovedane droge konoplje. Voznik je odklonil opravljanje strokovnega pregleda. Prepovedano drogo so kršitelju zasegli, zoper njega pa bodo uvedli hitri postopek.

Ugotovljenih je bilo več kršitev zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjete.

Policisti Policijske uprave Novo mesto bodo na avtocesti tudi v prihodnje izvajali tovrstne poostrene nadzore, tako v smeri Ljubljane kot proti Obrežju.