Po včerajšnjem tragičnem dogodku, ko je zaradi ugrizov psov umrla 71-letnica, sta več informacij o dogodku na današnji izjavi za medije podala Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto, in dr. Branko Podpečan, direktor Območne enote Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto.

Kot je dejal Robert Perc, je policija na interventno številko 113 včeraj, 12. septembra, ob 14.20 prejela klic občana, ki je povedal, da v naselju Mavrlen, na območju Policijske postaje Črnomelj, nujno potrebuje policiste, ker so psi napadli žensko. "V približno enakem času so klic podobne vsebine prejeli tudi na regijskem centru za obveščanje, na številki 112. Vsebine klicev so govorile o hudo poškodovani ženski, ki naj bi jo napadli pitbuli. Na kraj so bili napoteni reševalci ter policisti krajevno pristojne črnomaljske policijske postaje ter policisti vodniki službenih psov. Na kraju so bili v trinajstih minutah po prvem klicu."

Reševalci so oskrbeli in nato v novomeško bolnišnico odpeljali 71-letno žensko, ki je imela hude poškodbe zaradi ugrizov, domnevno treh psov, ki so bili tisti čas spuščeni v ograjenem prostoru. Ob 17.30 je 71-letnica zaradi prizadejanih poškodb umrla.

"Zakaj in s kakšnim namenom je 71-letnica, ki je živela skupaj s polnoletnim sinom, odšla do psov in kaj je povzročilo napad, še ugotavljamo. Pse so pred prihodom policistov in reševalcev prisebni sosedje uspeli pregnati in zapreti v hišo. O dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec, pri ogledu kraja je policistom strokovno pomoč nudila forenzična strokovnjakinja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto," je še dejal Perc.

Policisti preiskave še niso zaključili in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali po 341. členu kazenskega zakonika. Osumljeni 40-letnik iz okolice Črnomlja, ki je lastnik psov, je namreč pse zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe, v slabih higienskih razmerah, psi so živeli v lastnih iztrebkih.

Ob 15.10 je novomeški operativno-komunikacijski center po pridobljenih prvih podatkih o dogodku obvestil veterinarsko inšpektorico Območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto, ki je prišla na kraj in izvedla ukrepe iz njene pristojnosti. Kot je dejal dr. Branko Podpečan, direktor Območne enote Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto, so se odločili za odvzem vseh psov na posestvu. Gre za osem odraslih psov in pet mladičev; vse so namestili v zavetišče. Psi, ki so bili udeleženi v napadu, bodo v kratkem evtanazirani. Doslej ni noben od teh psov še nikoli napadel. Odrasli psi so prijavljeni v slovenskem registru, medtem ko je en odrasel pes last partnerice 40-letnika, in sicer iz Avstrije.