Sorodne objave

 

Srednjeevropska policijska akademija – SEPA (nem. Mitteleuropäische Polizeiakademie – MEPA) je bila ustanovljena leta 1992 na pobudo Avstrije in Madžarske. Leta 1993 so se ji pridružile še Češka, Slovaška, Poljska in Slovenija, leta 1994 Nemčija in leta 1996 Švica. 22. maja 2001 so notranji ministri teh držav podpisali skupno izjavo o sodelovanju v okviru Srednjeevropske policijske akademije.

Od leta 2013 svoje aktivnosti v okviru SEPE ne izvaja več Poljska. Nova pridružena članica pa je postal Lihtenštajn s podpisom pristopne izjave 1. marca 2024, zaradi česar ima Srednjeevropska policijska akademija še naprej osem članic.

Logo Mepa

Cilji

SEPA spodbuja čezmejno in mednarodno policijsko sodelovanje tako, da:

  • posreduje, razširja in poglablja znanje, izkušnje in sposobnosti, ki so potrebne za obvladovanje policijskih nalog;
  • posreduje strokovno znanje glede pravnih in organizacijskih pogojev, praktičnih možnosti, policijskih preiskovalnih metod in strategij;
  • posreduje svoje poznavanje družbenega, gospodarskega, političnega in kulturnega ozadja ter izkušnje o povezavah med posebno nevarnimi pojavnimi oblikami kriminalitete (zlasti organizirane kriminalitete, terorizma, gospodarske in okoljske kriminalitete);
  • vzpostavlja osebne stike, ki ustvarjajo medsebojno zaupanje, odpravlja predsodke in težave pri sporazumevanju;
  • krepi socialne, komunikacijske in jezikovne kompetence udeležencev;
  • s skupnimi oblikami usposabljanj in izpopolnjevanj pospešuje proces poenotenja in usklajevanja policijskih standardov ter s tem daje pomemben prispevek k procesu evropske integracije

zastaveMEPA SEPA

Odločanje in delovanje

Najvišji organ SEPA je predsedstvo, ki sprejema načelne odločitve, potrjuje letni program in odloča o finančnih vprašanjih. Kuratorij je pristojen za izdelavo letnega programa, nadzorovanje izvajanja usposabljanj in vsebinsko uskladitev dejavnosti. Osrednji koordinacijski biro ima sedež na avstrijskem notranjem ministrstvu, vsaka država članica pa ima svojo kontaktno točko. Delovni jezik v SEPA je nemščina.

Kontaktna točka za Slovenijo

Kontaktna točka za Slovenijo je Policijska akademija.

Aktivnosti

SEPA vsako leto organizira glavni kriminalistični tečaj, ki traja skoraj dva meseca, njegovo enotedensko izvedbo pa vsako leto gostimo tudi v Sloveniji. Od začetka delovanja se je navedenega tečaja udeležilo že več kot 500 udeležencev. Njihovo sodelovanje in osebna znanstva so prispevala k razrešitvi številnih mednarodnih kriminalnih dejanj.

Specialistični tečaj s področja mejnih zadev je odigral pomembno vlogo predvsem med pripravami novih članic na vstop v Evropsko unijo in na prevzemanje zunanje schengenske meje. Tečaj traja en mesec, vsako drugo leto ga gostimo en teden tudi v Sloveniji.

Glede na aktualne potrebe na področju organiziranega kriminala in skupnega varovanja meja SEPA organizira vsako leto še krajše seminarje, ki so namenjeni predvsem absolventom obeh tečajev, pa tudi drugim specialistom glede na področje dela.

Mepa onlineSlovenska policija od leta 1993 aktivno sodeluje v vseh dejavnostih SEPA, in sicer imamo na glavnem kriminalističnem tečaju vsako leto vsaj enega udeleženca, na specialističnem mejnem tečaju v zadnjih letih tudi po dva udeleženca, seminarjev pa se udeležujemo glede na aktualnost tem in svoje potrebe. Aktivnosti v okviru SEPA so vsako leto vključene v načrt izpopolnjevanj in usposabljanj v policiji.va udeleženca, na specialističnem mejnem tečaju v zadnjih letih tudi po dva udeleženca, seminarjev pa se udeležujemo glede na aktualnost tem in naše potrebe.

SEPA izdaja tudi svoj časopis, različna seminarska gradiva in izobraževalne publikacije, nekatere so objavljene tudi na spletni strani www.mepa.net .

Kontakt

Zentrales Koordinationsbüro der MEPA
Bundesministerium für Inneres 
Abteilung I/A/5-Sicherheitsakademie
Herrengasse 7
A-1010 Wien
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.