Sorodne objave

 

Državno mejo na morju nadziramo na več načinov:

  • z radarskim sistemom za nadzor državne meje na morju

Radarski sistem za nadzor državne na morju sestavljata dva radarja, eden je nameščen na hotelu St. Bernardin, drugi pa na objektu v Luki Koper. V sistem je povezan tudi sprejem AIS signala, tako da je zagotovljeno celovito pokrivanje teritorialnega morja Slovenije in morske meje s Hrvaško in Italijo. Nadzor izvajajo policisti iz prostorov Postaje pomorske policije v Kopru in prostorov Mejnega prehoda za mednarodni morski promet Piran.

  • z nadzorom morske meje s kopnega

Policisti PPOP Koper s patruljnimi vozili opravljajo nadzor z višinskih točk in obale. Pri tem uporabljajo različne naprave za opazovanje (daljnoglede, naprave za nočno opazovanje, ročne termovizije).

  • s helikopterskimi preleti

Helikopterski preleti teritorialnega morja Slovenije se opravljajo s helikopterji Letalske policijske enote in observerji Policijske uprave Koper. Opravljajo se v okviru opazovanja kopenske meje, v povprečju dvakrat mesečno.

  • s patruljnimi čolni

Policisti mornarji PPOP Koper opravljajo nadzor tako s patruljiranjem kot z opazovanjem in zasedami s patruljnimi čolni.

 

Patruljni čolni Postaje pomorske policije Koper

Policisti Postaje pomorske policije Koper za izvajanje nalog policije na morju uporabljajo štiri patruljne čolne.

 

Patruljni coln P 66

Patruljni čoln P-66 je čoln iz aluminija z notranjimi motorji. Izdelan je bil leta 2003 v Italiji. Podatki: dolžina 13,55 metra, širina 3,75 metra, hitrost prek 40 Nm/h, 4 člani posadke, ARPA radar, GPS, elektronska karta, komunikacijska oprema, oprema za reševanje.

 

Patruljna colna P 08 in P 16

Patruljna čolna P-08 in P-16 sta gumijasta čolna s trupom in kabino iz aluminija z izvenkrmnimi motorji. Izdelana sta bila leta 2016 v Kanadi. Podatki: dolžina 9,2 metra, širina 3,25 metra, hitrost prek 40 Nm/h, 2 člana posadke, ARPA radar, GPS, AIS, elektronska karta, dnevno nočna kamera, komunikacijska oprema, oprema za reševanje.

 

Patruljni coln P 88

Patruljni čoln P-88 je gumijasti čoln s trdim dnom iz stekloplastike z izvenkrmnimi motorji. Izdelan je bil leta 1999 v Italiji. Podatki: dolžina 7,49 metra, širina 2,93 metra, hitrost prek 40 Nm/h, 2 člana posadke, radar, GPS, elektronska karta, komunikacijska oprema.