Ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprila 2008, sta pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča v lendavski koncertni dvorani skupaj nastopila Policijski orkester, ki letos praznuje svojo 60-letnico, in prekmursko-romska skupina Halgato Band.

img
8. aprila leta 1971 je bil v Londonu prvi svetovni kongres Romov.
Tega dogodka se vsako leto spomnijo Romi po vsem svetu, tudi pri nas.

Na koncertu z naslovom Nekoč sta živela godec in plesalka. so poleg slovenskega policijskega orkestra, ki je nastopil v koncertni zasedbi, in skupine Halgato Band nastopili številni glasbeni gostje, kot so skupina Zarja, romska skupina Langa, Lara Jankovič s skupino Akord, Mario Horvat-Palko s Sašom Ostojičem in violinist Saša Olenjuk. Koncert, ki ga je v sodelovanju z občino Lendava in Zvezo Romov Slovenije organiziral prvi program Radia Slovenija, je bil hkrati posvečen tudi 80. obletnici Radia ter 50. obletnici Televizije Slovenija. Prireditev sta vodila Lara Jankovič in Bogdan Miklič.

Pester in zanimiv glasbeni repertoar je, kot je bilo pričakovati, napolnil Gledališko in koncertno dvorano Lendava. Zanimiva združitev dveh različnih glasbenih paradigem je ustvarila pravo simfonijo glasbenega doživetja. Kot je povedala Tatjana Pirc v uvodu radijskega prenosa: "V lendavski koncertni dvorani bosta skupaj nastopila Halgato band in Orkester slovenske policije, navidez nezdružljiva kombinacija, ki bo nocojšnje zagotovo nepozabno glasbeno presenečenje."

img