Sorodne objave

 

Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije je danes, 15. maja 2009, obeležil 60-letnico šolanja službenih psov policije. Ob tej priložnosti so na Gmajnicah tudi svečano otvorili nove prostorov Oddelka za šolanje službenih psov (OŠSP) in Policijske postaje vodnikov službenih psov (PP VSP) Ljubljana.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Ta je v svojem govoru poudaril, da se "visoki jubileji nikdar ne zgodijo sami od sebe. Vedno so posledica trdega dela." Zato se je ob tej priložnosti v imenu celotne policije zahvalil vsem, ki so "s svojim trudom, potrpežljivostjo in nemalokrat tudi žulji pomembno prispevali k razvoju tega področja in tako pustili svoj pečat na uspehu celotne slovenske policije." Dejal je, da se "zaradi intenzivnega tehnološkega razvoja zdi uporaba službenih živali v policiji marsikomu precej nenavadna. A dejstvo je, da bi bili v tem poklicu brez pomoči štirinožnih prijateljev včasih prav pošteno 'bosi'."

IMG 4798

"Odnos med človekom in živaljo nekaj najlepšega, kar lahko izkusimo. Je iskren, neposreden in pristen. Ima vse lastnosti, ki si jih želimo tudi v medosebnih odnosih, predvsem pa ima moč, da v nas vedno zbudi le najboljše," je v svojem govoru dejal Goršek.

Posnetek govora v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška (mp3) 
IMG 4778

Direktor Policijske akademiji mag. Franc Kosmač je v svojem nagovoru dejal, da se "uporaba službenih psov na terenu ves čas povečuje in dosega zelo dobre rezultate. Za to gre zahvala pionirjem, ki so pred več kot šestdesetimi leti ugotovili uporabnost psov pri policijskem delu, kot tudi sedanji 'ekipi' šole, ki v zadnjih letih dosega izjemen napredek in razvoj."

IMG 4787

Direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar pa je poudaril, "da so vodniki službenih psov ne le nepogrešljivi pri rednih opravilih, rutinskih intervencijah, iskanju pogrešanih, zasegih prepovedanih drog, iskanju eksplozivov itd., temveč so tudi zanesljiv, prijeten in homogen kolektiv."

IMG 4851

Vodja OŠSP Marko Medvešek je poudaril, "da je kakovostno in strokovno delo prav vsakega posameznika, ki je kakor koli deloval na strokovnem kinološkem področju, pripomoglo k temu, da lahko danes opravljamo to plemenito delo v eni najbolj sodobnih šol v Evropi."

Spominski znaki ob 60-letnici šolanja službenih psov policije

Ob visokem jubileju bo podeljenih 118 spominskih znakov policije "60 let šolanja službenih psov policije". Ob današnji slovesnosti so jih podelili 13, ostalim prejemnikom pa jih bodo podelili na 7. letnem preizkusu vodnikov službenih psov, ki bo 3. junija v Gotenici.

IMG 4773

IMG 4735

Spominski znak "60 let šolanja službenih psov policije" se podeli:

  • nekdanjim delavcem in zaposlenim v Oddelku za šolanje službenih psov,
  • delavcem policije,
  • organizacijskim enotam policije,
  • državnim organom, podjetjem in društvom, ki so pomembno prispevali k razvoju kinologije v policiji, ter
  • državnim organom, podjetjem in zunanjim sodelavcem za dolgoletno uspešno sodelovanje.

IMG 4808

Med dobitniki spominskega znaka so bili tudi dolgoletni sodelavci šole. Na fotografiji: Albert Čok

Otvoritev novih prostorov na Gmajnicah

17. aprila 2008 sta se Oddelek za šolanje službenih psov in Policijska postaja vodnikov službenih psov Ljubljana preselili v nove, boljše in večje prostore na Gmajnice v Ljubljani, kar je rešilo dolgoletne težave, s katerimi so se srečevali tako inštruktorji in vodniki kot tudi službeni psi.

V novih prostorih so pripravili tudi razstavo plakatov, ki prikazujejo bogato zgodovino šolanja službenih psov policije.

IMG 4865Otvoritev novih prostorov z rezanjem traku

IMG 4879

IMG 4855

Novi prostori zagotavljajo boljše razmere za delo in bivanje psov, so pa tudi dobro izhodišče za doseganje čim boljših rezultatov. V svojem nagovoru je komandir PP VSP Ljubljana Franc Novak opozoril na slabe delovne razmere prejšnjih prostorov, "v katerih pa so vodniki službenih psov svoje delo kljub temu opravljali uspešno."

Gradnja novega objekta se je začela decembra 2006, gradbena dela pa so bila zaključena 30. avgusta 2007. Površina poslovnih prostorov OŠSP je 2.167,44 m2, kvadratura Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana pa meri 1.061,47 m2. OŠSP ima 72 pesjakov, od tega šest bolniških, pet karantenskih in enega izolacijskega, PP VSP Ljubljana pa ima 32 pesjakov. Pomembna pridobitev je tudi nov poligon za službene pse, ki meri 7000 m2.

Praktičen prikaz dela vodnikov in službenih psov

Slovesnosti je sledil praktičen prikaz vodnikov in službenih psov.

IMG 4914

Vodniki in njihovi štirinožni pomočniki so na novem poligonu Oddelka za šolanje službenih psov, ki meri 7000 m2, prikazali nekaj zanimivih točk in navdušili občinstvo. Poleg njih pa sta prireditev s kulturnim programom popestrila tudi kvintet Policijskega orkestra in slovenski gledališki igralec Roman Končar. 

IMG 4956

Uporaba službenih psov v slovenski policiji

V slovenski policiji ločimo službene pse za splošno in specialistično uporabo. Naloge vodnikov in službenih psov za splošno uporabo so zagotavljanje varnosti oseb in premoženja, vzpostavljanje in vzdrževanje javnega reda in miru, iskanje pogrešanih oseb, sledenje in odkrivanje storilcev prekrškov in kaznivih dejanj ter varovanje državne meje.

Službeni psi za specialistično uporabo se šolajo bodisi za odkrivanje prepovedanih drog ali za odkrivanje eksplozivov. Razlika med njimi je v nakazovanju najdenega vzorca. Medtem ko lahko službeni psi za odkrivanje prepovedanih drog najdbo nakazujejo aktivno z lajanjem ali praskanjem, pa morajo psi za odkrivanje eksplozivov eksplozivno napravo nakazovati pasivno, da je pri tem ne bi aktivirali.

IMG 4929

Danes ima slovenska policija 103 vodnike službenih psov in 115 službenih psov. V Oddelku za šolanje službenih psov pa je zaposlenih 13 inštruktorjev.

IMG 4884

V. d. generalnega direktorja policije je pozdravil zaposlene v OŠSP in PP VSP

IMG 5069

Kratek zgodovinski pregled razvoja šolanja službenih psov v slovenski policiji

Prvi poskusi šolanja in uporabe službenih psov v slovenski policiji segajo v čas po drugi svetovni vojni. Leta 1948 je bila ob podpori Uprave Ljudske milice sprejeta odločitev o ustanovitvi Šole službenih psov, ki bo izbirala pse ustreznih lastnosti in jih izšolala za pomoč miličnikom pri opravljanju njihove službe. Začetna vnema je bila kmalu po ustanovitvi Šole službenih psov postavljena pred prvo preizkušnjo, saj je primanjkovalo ustreznega kadra, ki bi lahko prevzel delo inštruktorja.

Prve prostore je imela šola na Vodnikovi cesti v Ljubljani, kjer danes stoji bolnišnica Petra Držaja. Ker je bila šola v neposredni bližini mesta, je pasji lajež motil okoliške prebivalce, pa tudi za pse je bilo okolje neprimerno, zato so kmalu začeli iskati novo lokacijo. Leta 1954 se je šola preselila v Podutik, kjer je imela svoje prostore vse do leta 2008 - polnih 54 let.

Podutiška šola je imela do leta 1991 vodilno vlogo pri šolanju policijskih psov za potrebe celotne Jugoslavije. V dolgoletni in bogati zgodovini je šola usposobila številne vodnike in izšolala zavidljivo število službenih psov tako za policijo kot tudi za druge domače in tuje državne organe. Priznanje za kakovostno in strokovno delo šole so predvsem uporabnost in uspešnost službenih psov pri policijskem delu na terenu ter visoki rezultati, ki jih vodniki in službeni psi dosegajo v mednarodnem merilu.

Oddelek za šolanje službenih psov pod različnimi imeni tako neprekinjeno deluje že 60 let. Danes deluje v okviru Policijske akademije samostojno in je namenjen šolanju psov policije za splošno in specialistično uporabo ter usposabljanju vodnikov službenih psov. 

IMG 5052

Oddelek izvaja tudi vrsto drugih nalog, ki so tesno povezane s tem področjem dela, in sicer:

  • preizkusi in nakupi psov za potrebe šolanja oziroma policije,
  • predšolanje in osnovno šolanje psov za policijo ter druge državne organe in tuje varnostne organe
  • usposabljanje kandidatov za vodnike službenih psov tako za policijo kot druge organe,
  • vse oblike dopolnilnih usposabljanj vodnikov službenih psov,
  • izvedba drugih programov usposabljanj, med katerimi so strokovna izpopolnjevanja, letni preizkus vodnikov, preizkusi kandidatov za vodnike ...,
  • različni preizkusi vodnikov službenih psov in službenih psov (redni, izredni, obdobni),
  • priprava novih in evalvacija obstoječih programov usposabljanja vodnikov službenih psov in šolanja službenih psov,
  • testiranje in načrtovanje, sodelovanje v postopkih izbire ter nabave opreme za službene pse in markerske opreme,
  • izvajanje veterinarske oskrbe službenih psov ter izvajanje nadzora skladno s programom veterinarskega varstva službenih psov,
  • priprava učnih gradiv in pripomočkov za to delovno področje,
  • sodelovanje pri pripravi internih aktov na tem delovnem področju,
  • sodelovanje v komisijah, projektnih in delovnih skupinah, ki so ustanovljene za delo na tem področju dela.

IMG 5004Predvsem zadnja leta so bila za šolo zelo dinamična. Priča smo bili intenzivnemu razvoju uporabe službenih psov ter večji kakovosti in obsegu dela. Vodniki so postajali čedalje bolj usposobljeni in opremljeni, spremljali pa so jih vse bolj izurjeni štirinožni pomočniki. Tandemi vodnika in psa so tako sčasoma postali nepogrešljivi pri reševanju specifičnih nalog.