Sorodne objave

 

Fotografije in videoposnetki, na katerih ste goli ali pomanjkljivo oblečeni, ne spadajo na splet. Enako velja za vaše osebne podatke. Žal je namreč tako, da je vse kar je enkrat objavljeno, težko odstraniti s spleta. Prav tako nikomur ne zaupajte svojih gesel in se ne pogovarjajte z neznanci, ki ste jih spoznali prek spleta. Če vas kdo izsiljuje, poiščite pomoč.

slika e-letaka - gola fotka na spletuV hipu, ko fotografijo objavite, nad njo izgubite nadzor!

Objava fotografij in videoposnetkov, s katerimi drugim želimo povedati, kje smo dopustovali in kako preživljamo prosti čas, načeloma ni težava, kadar z objavo o sebi ne razkrijemo preveč podatkov. Velikokrat pa se na spletu delijo in objavljajo fotografije, na katerih so posamezniki - tudi otroci in najstniki - goli ali pomanjkljivo oblečeni.

Zaradi teh fotografij lahko pozneje postanejo žrtve nadaljnjih zlorab in izsiljevanja.

Pogosto se namreč zgodi, da take fotografije pošljejo raznim uporabnikom družbenih omrežij in klepetalnic, v resnici pa sploh ne vedo, s kom se pogovarjajo. Lahko se zgodi, da so v to prisiljeni. Osebe na drugi strani lahko fotografije potem razpošljejo naprej ali pa objavijo na raznih spletnih straneh.

V takem primeru je fotografijo ali videoposnetek nemogoče dobiti nazaj oziroma izbrisati, saj nikoli ne vemo, kdo si jo/ga je shranil ali poslal naprej.

slika plakata - Fotografija deljena ne vrne se nobena

Nasveti policistov za večjo varnost na spletu

  • Ne razširjajte svojih osebnih podatkov in na razkrivajte lokacije.

Verjamemo, da ste navdušeni nad 14-dnevnim potovanjem po Islandiji, na katerega ste se podali s svojimi starši, ali nad vikend oddihom ob morju, vendar pa lahko take informacije, ki jih javno delite na družbenih omrežjih, pripomorejo k temu, da vas med sproščujočim dopustovanjem obiščejo nepridipravi, ob prihodu domov pa vas pričaka izropano stanovanje.

  • Bodite pozorni na to, kaj objavljate na spletu.

V trenutku, ko fotografijo objavite na družbenih omrežjih ali pošljete prek raznih aplikacij, nad njo izgubite nadzor. Fotografije, na katerih ležerno poležavate na plaži v samih kopalkah, ne spadajo na splet.

  •  Zaščitite svoje geslo.

Geslo, ki ga imate za dostop do raznih spletnih aplikacij, je samo vaše. Nikomur ga ne zaupajte. Naj bo dovolj dolgo in zapleteno, če pa sumite, da vam je nekdo vdrl v vaš profil, geslo nemudoma zamenjajte.

  • Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje!

V šoli ste otroci velikokrat žrtve medvrstniškega nasilja, ki se lahko nasilje prenese na splet - v razne klepetalnice, aplikacije, forume. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje, čeprav v fizični obliki ni vidno, povzroča pa prav take, če ne še hujše posledice.

  • Nikoli se ne srečajte v živo z osebo, ki ste jo spoznali preko spleta. Zaupajte svojim občutkom.

V klepetalnicah ali družbenih omrežjih lahko naletite na ljudi, s katerimi se pogovarjate o vsem mogočem. Občutek imate, da ste našli osebo, ki vas razume, spoštuje in ima z vami dobre namene. Kmalu si izmenjata nekaj fotografij in se dogovorita tudi za srečanje v živo.

Svetujemo vam, da se z osebo, ki ste jo spoznali na spletu, nikoli ne srečate. Če se kljub temu želite srečati, o tem obvestite svoje starše ali vsaj prijatelje. Srečanje naj poteka na javnem kraju, če pa boste imeli občutek, da oseba ni to, za kar se je izdajala v vajinih pogovorih, in da pogovor ne pelje v tisto smer, kot ste si želeli in pričakovali, se nemudoma umaknite in poskrbite za varnost.

  • O težavah, na katere ste naleteli na spletu, se pogovorite s starši ali drugo odraslo osebo. Pokličete lahko tudi policijo.

In če se vseeno zgodi, da se znajdete v težavah zaradi svojih objav ali stikov na spletu? Svetujemo vam, da se po pomoč obrnete na starše ali drugo odraslo osebo. Za nasvet se lahko obrnete tudi na policijo ali organizacijo Spletno oko .

Shranite vse dokaze komunikacije s storilcem in jih nikar ne brišite, pa čeprav se počutite osramočene in bi vam bilo lažje, če tega nihče ne bi videl. Dokazi so lahko razne fotografije, ki vam jih je pošiljal storilec, videoposnetki, komentarji ali elektronska pošta.

Naredite posnetek zaslona (print-screen) pogovora ali posnetek z mobitelom ali fotoaparatom.

Shranite čim več podatkov o domnevnem storilcu v času komunikacije (profili na družbenih omrežjih, imena in vzdevki, ki jih uporablja, drugi računi na družbenih omrežjih, ki jih še uporablja, razni podatki, ki vam jih je posredno povedal).

Od ponudnika storitev lahko zahtevate odstranitev posnetka ali komunikacije s spleta. Za pomoč se v tem primeru lahko obrnete na policijo ali Safe.si – središče za pomoč .

Ko vas oseba, s katero se pogovarjate po družbenih omrežjih, začne izsiljevalti, nikoli ne odgovarjajte in takoj prekinite pogovor.

Situacijo, v kateri ste se znašli, čimprej prijavite policiji.

 

Kljub vsem nasvetom, kaj storiti, potem ko ste se že znašli v težavah, je najboljša preventiva in odločitev ta, da spornih fotografij in videoposnetkov z nikomer ne delite niti jih nikjer ne objavljate.

slika Safe.si gradiva za otroke najstnike

Povezane vsebine

Safe.si (točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje)

logo Safe.si - Točka osveščanja za varno uporabo interneta

Center za varnejši internet SAFE-SI,
točka osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij

logo - Spletno oko

Spletno oko,
anonimna prijava nezakonitih spletnih vsebin

logo - Tom - svetovalni telefon za mladostnike

Tom telefon 116 111,
svetovalna linija za težave na spletu