Sorodne objave

 

Aktivnosti, usmerjene v preprečevanje negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov, policisti uspešno izvajamo že vrsto let, vsaj od leta 2001. Pod naslovom "Bodi zvezda, ne meči petard" je bil v sodelovanju s takratnim šolskim ministrstvom ter inštitutom za varovanje zdravja zasnovan nacionalni projekt, ki je bil sprva namenjen predvsem peto- oziroma šestošolcem, a smo ga z leti razširili in zdaj z njim nagovarjamo vse mladostnike oziroma kar celotno javnost.

Slika letaka Bodi zvezda - Čuvaj svoje prste in naša ušesa

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Poleg tega pa tudi moti živali in onesnažuje okolje. Zato že na začetku vsakega decembra, še pred božično-novoletnimi prazniki, začnemo uporabnike pirotehnike pozivati k pravilni, odgovorni in uvidevni uporabi teh relativno nevarnih sredstev, s čimer želimo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev. Najpogosteje do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči ipd., pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca.

Pri kampanji sodelujemo z zdravniki in reševalci, učitelji, inšpektorji, društvi za zaščito živali, gasilci in mediji. Ob tem obiskujemo osnovne šole, v sodelovanju z drugimi inšpekcijskimi službami pa izvajamo tudi nadzore nad preprodajo teh izdelkov. Zagotovo so vse naše dosedanje skupne aktivnosti vplivale na to, da se število nesreč počasi zmanjšuje. A ne bomo zadovoljni, dokler se prazniki ne bodo zaključili brez fizičnih poškodb ljudi in brez s tem povezanih kršitev. Praznično vzdušje si je namreč mogoče pričarati tudi brez nadležnega pokanja.

Slika letaka PUKoper - Letos pokamo le od sreče

Z zanimivimi tematskimi plakati in iskrivimi slogani poskušamo pritegniti pozornost mladih

V javnosti je naš projekt dobro sprejet tudi po zaslugi tematskih plakatov z zanimivimi slogani, ki jih vsako leto pripravimo na Generalni policijski upravi. V preventivno akcijo smo dosedaj večkrat vključili celo naše vrhunske športnike, zaposlene v policiji (na primer smučarki Tino Maze in Ilko Štuhec, smučarskega skakalca Petra Prevca, motokrosista Tima Gajserja in druge), ki so na ta način dodatno podprli naša prizadevanja in prispevali k večji prepoznavnosti kampanje med mladimi.

Na nekaterih policijskih upravah so projekt v minulih letih z različnimi "prijemi" še nadgradili, na Policijski upravi Nova Gorica, na primer, so pred leti skupaj s tamkajšnjim mladinskim centrom za osnovnošolce pripravili gledališko igro Petarde v mojem mestu, na Policijski upravi Ljubljana so v sodelovanjuj z mestno občino kar nekaj let zapored organizirali likovno-literarni natečaj Petarda je nevarna in tudi na Policijski upravi Koper so konec leta 2020 pripravili nagradni natečaj, v katerem so prek družbenih omrežij pozvali vse, predvsem otroke, naj ognjemet raje narišejo.

Povezane vsebine

Varna uporaba pirotehnike