Sorodne objave

 

Kako pride do spletnega nasilja in zlorab, kaj pomenita seksting in grooming? Kako ugotoviti, kdaj je otrok žrtev tovrstnih dejanj in kakšne so lahko posledice zanje? Kako lahko starši pomagajo otrokom pri varni rabi družbenih omrežij in kako zmanjšati možnosti za izsiljevanje z objavo intimnih fotografij in/ali spolnih posnetkov?

slika mladostnika pred monitorjem računalnika

Nekaj odgovorov na uvodna vprašanja ter nasvetov policije smo zbrali na naslednjih straneh:

Pasti interneta, med najranljivejšimi so prav otroci

Internet je odličen prostor za igro, učenje in povezovanje otrok in mladostnikov. Pametne naprave imajo ogromno prednosti, kot so lažje izobraževanje, vzpostavljanje družbenih stikov in informiranje, vendar pa s sabo prinašajo veliko možnosti za različne vrste zlorab in nasilja. Čeprav otroci večinoma uživajo ob vseh dejavnostih, ki jih lahko počnejo na spletu, je zanje to lahko tvegano in nevarno. Nevarnosti so izpostavljeni vsi otroci, ki uporabljajo internet.

Otroci so namreč zaradi svoje mladosti, neizkušenosti, radovednosti in naivnosti med najbolj ogroženimi uporabniki spleta. Med uporabljanjem različnih aplikacij, družbenih omrežij, elektronske pošte, spletnih strani, forumov in igranja računalniških iger lahko postanejo žrtve različnih spletnih zlorab. Na teh omrežjih so namreč prisotni tudi ljudje, ki izkoriščajo ranljivost otrok, da bi pridobili protipravno premoženjsko korist ali jih zlorabili.

logo spletne strani Safe.siKoristne povezave

Safe.si

Povezane vsebine

Najprej premisli, šele nato objavi: obeležujemo svetovni dan varne rabe interneta
Virtualno druženje je "in". Ampak kar daš enkrat gor, je težko dobiti nazaj dol!
Karantena bo minila, fotografije in podatki na spletu pa bodo ostali za vedno