Tatvine mobilnih telefonov se pojavljajo vse leto, poleti je več tatvin le na določenih krajih (kopališčih, plažah ipd.).

Čeprav se nasveti za preprečevanje tatvin mobilnih telefonov ne razlikujejo od splošnih preventivnih nasvetov policije, pa je vseeno dobro poznati nekaj ukrepov, ki lahko storilca odvrnejo od kaznivega dejanja.

Mobilnega aparata nikjer ne puščajte brez nadzora! Za varnost svoje lastnine lahko največ storite sami.

 

 • Med svojo odsotnostjo v pisarnah mobilnih telefonov ne puščajte na vidnih mestih (četudi zapuščate pisarno le za krajši čas, vrata pisarne zaklenite).
 • Na vlakih, avtobusih ne puščajte telefonov brez nadzora.
 • Ročna torbica, v kateri je mobilni telefon, naj bo vedno zaprta, predvsem pa JE NIKOLI NE PUŠČAJTE BREZ NADZORA.
 • Posebna pozornost velja krajem, kot so kopališča, plaže, počitniške prikolice, hotelske sobe ipd. Mobilni telefon, puščen na plaži ali kopališču brez nadzora kar izziva storilca k tatvini. Prav tako med svojo odsotnostjo mobilnih aparatov ne puščajte na vidnih mestih v hotelskih sobah, apartmajih ipd.
 • Mobilnih aparatov ne puščajte na vidnih mestih v vozilih.
 • Mobilnih aparatov ne puščajte brez nadzora v gostinskih lokalih (npr. ko morate v toaletne prostore).
 • Na varno mesto shranite t. i. IMEI številko, številko SIM kartice in številko kode.
 • Posebno pozorni naj bodo otroci in mladoletniki, ki so na ulici, pred šolo ipd. pogosto žrtve raznih tatvin in roparskih tatvin.
 • Ni priporočljivo, da svoj mobilni telefon razkazujete v družbi nepoznanih oseb.
 • Med sprehodi po parku, ulici in na drugih javnih krajih pazite na svojo osebno prtljago (torbice), nosite jo čimbolj ob telesu (še posebej pozorne naj bodo ženske in starejše osebe).
 • Če telefon kljub vsemu pustite brez nadzora, ga izklopite oz. zmanjšajte jakost zvonjenja, saj bi zvonjenje telefona lahko pritegnilo pozornost storilca.

Sodeč po statističnih podatkih v zadnjih letih so mobilni telefoni največkrat ukradeni ob tatvinah in vlomih v trgovine in vozila, ob drznih in roparskih tatvinah na ulicah, trgih, pred šolami, gostinskimi lokali. Storilci kazniva dejanja najpogosteje izvršijo tam in takrat, ko občani opustijo samozaščitne ukrepe. Takšne kraje storilci pred dejanjem opazujejo in izberejo primeren trenutek (zadošča že krajša odsotnost oškodovanca ali zgolj trenutek, ko oškodovanec odmakne pogled od mobilnega telefona ali torbice, v kateri je telefon).

Na dopustu ljudje prepogosto opustijo samozaščitne ukrepe, zato so možnosti za tatvine mobilnih telefonov na krajih, kot so kopališča, plaže, hotelske sobe, počitniški apartmaji, počitniške hišice ipd., takrat precej večje.

Če vas okradejo, dejanje čimprej prijavite policiji, o tatvini pa morate obvestiti tudi mobilnega operaterja.