Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami PDF natisni E-pošta
Mejne zadeve in tujci

 

V zvezi s situacijo na področju migracij objavljamo obširnejšo informacijo o delu slovenske policije na področju mejnih zadev in tujcev. Vsebuje predvsem pojasnila o nalogah in pristojnostih policije, ki se nanašajo na tujce, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo. Objavljamo tudi sporočila za javnost in statistične podatke policije ter številne koristne povezave. / English version has not yet been updated.

 


 

Statistični podatkistatistika graf1

V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2018 so policisti na območju Slovenije obravnavali 1.226 (v enakem obdobju lani 322) ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na prve štiri mesece preteklega leta povečalo za 280 odstotkov, najbolj v aprilu. Letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Alžirije, Pakistana in Maroka. Več:

Podatke o številu do sedaj prejetih prošenj za mednarodno zaščito in izdanih dovoljenjih za prebivanje ter podatke o odločanju v postopkih za priznanje mednarodne zaščite objavlja Ministrstvo za notranje zadeve.

Podatki o nastanjenih prosilcih za mednarodno zaščito in osebah s priznanim statusom mednarodne zaščite ter njihovih nastanitvah so dostopni na spletni strani Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.

 

 

 

Sporočila za javnost mostphotos ukom migracije

Objavljamo sporočila, obvestila in pojasnila policije, povezana z aktivnostmi policije na področju ilegalnih migracij, ter povezave na sporočila notranjega ministrstva v zvezi z migracijami:

 

11. 5. 2018: Za obvladovanje ilegalnih migracij je ključno sodelovanje držav in Komisije (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

10. 5. 2018: Nezakoniti prehodi državne meje se v zadnjem mesecu najbolj povečujejo na območju Bele krajine

10. 5. 2018: Iščemo prevajalce za kurdski, dari, farsi, urdu in paštu jezik - poziv

8. 5. 2018: Šefic s tržaško prefektinjo predvsem o migracijah (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

3. 5. 2018: Napotitev 25. skupine slovenskih policistov v Makedonijo

26. 4. 2018: Srečanje z veleposlanikom Alžirije - posebna pozornost namenjena migracijam (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

25. 4. 2018: Avstrija podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

25. 4. 2018: V Srbiji z delom začela dvanajsta skupina slovenskih policistov

24. 4. 2018: Za učinkovito obvladovanje migracij je ključno okrepljeno sodelovanje med državami (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

17. 4. 2018: V Tirani predvsem o stanju na področju migracij (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

12. 4. 2018: Ministrica z avstrijskim kolegom predvsem o nadzoru na meji (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)


 

Sporočila za javnost - arhiv

Arhiv sporočil za javnost o aktivnostih policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi 

in English: Archive of press releases in connection with current migration flows

    


 

Naloge in pristojnosti policije01 migracije-1

Med nalogami slovenske policije je tudi delo na področju varnosti državne meje ter nedovoljenih migracij in tujcev. V njeni pristojnosti so zato nadzor nad prehajanjem čez državno mejo, varovanje državne meje, preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov na državni meji ter mejnih incidentov, preprečevanje nedovoljenih migracij in operativne naloge v zvezi s tujsko zakonodajo; odločanje glede prehajanja čez državno mejo; usklajevanja dela Centra za tujce. Več: Mejne zadeve in tujci

Dodatno gradivo o postopkih policistov z ilegalnimi migranti:

 

 

 

Koristne povezave13015932-immigration-people-on-europe-map-background-01-e0a3256f65

 

 

 

Za predstavnike medijev - opozorilo (English word-W)

Obiski mejnih prehodov, sprejemnih centrov in drugih lokacij za nastanitev migrantov so omejeni oz. morajo biti vnaprej dogovorjeni s Sektorjem za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi (kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ). Predstavniki medijev, tako kot vsi drugi obiskovalci, se morajo ob vstopu na te lokacije, kjer je gibanje oseb začasno omejeno, akreditirati in pridobiti t. i. press kartice. Fotografiranje in snemanje je dovoljeno le z javno dostopnih površin, pri čemer prosimo, da ob tem ne ovirate dela policije in drugih služb oz. da dosledno upoštevate vsa navodila predstavnikov policije.

 

 

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.