Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami PDF natisni E-pošta
Mejne zadeve in tujci

 

V zvezi s situacijo na področju migracij objavljamo obširnejšo informacijo o delu slovenske policije na področju mejnih zadev in tujcev. Vsebuje predvsem pojasnila o nalogah in pristojnostih policije, ki se nanašajo na tujce, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo. Objavljamo tudi sporočila za javnost in statistične podatke policije ter številne koristne povezave. / English version

 


 

Statistični podatkigraf sept 2018

V obdobju od 1. januarja do 30. septembra 2018 so policisti na območju Slovenije obravnavali 6.667 ilegalnih prehodov državne meje  (v enakem obdobju lani 1.305). Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 401,3 odstotka. Letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana. Povečuje se predvsem število državljanov Pakistana, pa tudi drugih migracijsko najbolj rizičnih držav. Več:

Podatke o številu do sedaj prejetih prošenj za mednarodno zaščito in izdanih dovoljenjih za prebivanje ter podatke o odločanju v postopkih za priznanje mednarodne zaščite objavlja Ministrstvo za notranje zadeve.

Podatki o nastanjenih prosilcih za mednarodno zaščito in osebah s priznanim statusom mednarodne zaščite ter njihovih nastanitvah so dostopni na spletni strani Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.

 

 

 

Sporočila za javnost mostphotos ukom migracije

Objavljamo sporočila, obvestila in pojasnila policije, povezana z aktivnostmi policije na področju ilegalnih migracij, ter povezave na sporočila notranjega ministrstva v zvezi z migracijami:

 

24. 10. 2018: Na delu v Makedoniji je že 30. skupina slovenskih policistov

15. 10. 2018: Minister v Brežicah: Ni potrebe po vzpostavitvi kakršnih koli dodatnih kapacitet (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

12. 10. 2018: Ministri v Luksemburgu predvsem o učinkovitejšem upravljanju migracij (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

10. 10. 2018: Slovenija zaključila svoj prvi projekt trajne preselitve (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

9. 10. 2018: Minister Poklukar s predstavniki lokalne skupnosti v Občini Ilirska Bistrica o migracijski problematiki (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

9. 10. 2018: Minister Poklukar s predstavniki lokalne skupnosti v Občini Ilirska Bistrica o migracijski problematiki (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

1. 10. 2018: Minister Poklukar za konstruktivno sodelovanje z nevladnimi organizacijami (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

28. 9. 2018: Minister Poklukar z lokalno skupnostjo v Črnomlju predvsem o migracijah (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

24. 9.2018: Razvojna pomoč Srbiji optimizira sistem izmenjave informacij glede ilegalnih migracij

20. 9. 2018: MDDSZ objavlja javni poziv za pridobivanje kandidatov za usposabljanje za zakonite zastopnike mladoletnikov brez spremstva (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

7. 9. 2018: Ministrica: V Sloveniji ne odrekamo pravice do mednarodne zaščite (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

14. 8. 2018: Že 28. skupina slovenskih policistov napotena na delo v Makedonijo

7. 8. 2018: V Srbijo odhaja 15. skupina slovenskih policistov    

16. 8. 2018: Vlada se je seznanila z zaključnim poročilom o premestitvi in trajni preselitvi oseb (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

7. 8. 2018: Javni poziv za prevajanje iz kurdskega, dari, farsi, urdu in paštu jezika


 

 

Sporočila za javnost - arhiv

Arhiv sporočil za javnost o aktivnostih policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi 

in English: Archive of press releases in connection with current migration flows

    


 

Naloge in pristojnosti policije01 migracije-1

Med nalogami slovenske policije je tudi delo na področju varnosti državne meje ter nedovoljenih migracij in tujcev. V njeni pristojnosti so zato nadzor nad prehajanjem čez državno mejo, varovanje državne meje, preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov na državni meji ter mejnih incidentov, preprečevanje nedovoljenih migracij in operativne naloge v zvezi s tujsko zakonodajo; odločanje glede prehajanja čez državno mejo; usklajevanja dela Centra za tujce. Več: Mejne zadeve in tujci

Dodatno gradivo o postopkih policistov z ilegalnimi migranti:

 

 

 

Koristne povezave13015932-immigration-people-on-europe-map-background-01-e0a3256f65

 

 

 

Za predstavnike medijev - opozorilo (English word-W)

Obiski mejnih prehodov, sprejemnih centrov in drugih lokacij za nastanitev migrantov so omejeni oz. morajo biti vnaprej dogovorjeni s Sektorjem za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi (kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ). Predstavniki medijev, tako kot vsi drugi obiskovalci, se morajo ob vstopu na te lokacije, kjer je gibanje oseb začasno omejeno, akreditirati in pridobiti t. i. press kartice. Fotografiranje in snemanje je dovoljeno le z javno dostopnih površin, pri čemer prosimo, da ob tem ne ovirate dela policije in drugih služb oz. da dosledno upoštevate vsa navodila predstavnikov policije.

 

 

 

Iščemo prevajalce

Zainteresirane kandidate - prevajalce za kurdski, dari, farsi, urdu in paštu jezik - pozivamo, naj podajo vlogo za sklenitev pogodbe o avtorskem delu za prevajanje v postopkih za priznanje mednarodne zaščite in postopkih policije s tujimi državljani. Več: Poziv prevajalcem za kurdski, dari, farsi, urdu in paštu jezik (objavljen 10. 5. 2018)

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.