Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami PDF natisni E-pošta
Mejne zadeve in tujci

 

V zvezi s situacijo na področju migracij objavljamo obširnejšo informacijo o delu slovenske policije na področju mejnih zadev in tujcev. Vsebuje predvsem pojasnila o nalogah in pristojnostih policije, ki se nanašajo na tujce, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo. Objavljamo tudi sporočila za javnost in statistične podatke policije ter številne koristne povezave. / English version

 


 

Statistični podatkistatistika graf jan-nov 2018

V obdobju od 1. januarja do 31. decembra 2018 so policisti na območjuSlovenije obravnavali 9.149 ilegalnih prehodov državne meje (v enakem obdobju lani 1.934). Število se je glede na predhodno leto povečalo za 373,1 odstotka. V letu 2018 so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Afganistana in Alžirije. Povečuje se predvsem število državljanov Pakistana, pa tudi državljanov drugih migracijsko najbolj rizičnih držav. Več:

Podatke o številu do sedaj prejetih prošenj za mednarodno zaščito in izdanih dovoljenjih za prebivanje ter podatke o odločanju v postopkih za priznanje mednarodne zaščite objavlja Ministrstvo za notranje zadeve.

Podatki o nastanjenih prosilcih za mednarodno zaščito in osebah s priznanim statusom mednarodne zaščite ter njihovih nastanitvah so dostopni na spletni strani Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.

 

 

 

Sporočila za javnost mostphotos ukom migracije

Objavljamo sporočila, obvestila in pojasnila policije, povezana z aktivnostmi policije na področju ilegalnih migracij, ter povezave na sporočila notranjega ministrstva v zvezi z migracijami:


21. 12. 2018: V Srbijo odšla 17. skupina slovenskih policistov

20. 12. 2018: V Občini Metlika o nezakonitih migracijah (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

10. 12. 2018: Med prejemniki odlikovanj za uspešno pomoč pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015–2016 tudi enoti in predstavnik policije

6. 12. 2018: V Bruslju med drugim o upravljanju z migracijami (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve) (English)

4. 12. 2018: Minister z britansko veleposlanico o nadaljnjem sodelovanju in migracijski situaciji v regiji (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

29. 11. 2018: Poklukar na Salzburškem forumu o aktualnih zakonodajnih predlogih EU, migracijah in kriminaliteti na Zahodnem Balkanu (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve) (English)

27. 11. 2018: Na delo v Makedonijo odhaja 31. skupina slovenskih policistov

22. 11. 2018: Navedb o nasilju nad prebežniki na PU Novo mesto ne moremo potrditi - odziv PU Novo mesto (sporočilo Policijske uprave Novo mesto) (English)

16. 11. 2018: Minister Poklukar se je srečal z italijanskim veleposlanikom Trichilom; govorila sta zlasti o migracijah (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

14. 11. 2018: V Srbijo odšla 16. skupina slovenskih policistov

15. 11. 2018: Ustanovljena je skupina za pripravo in spremljanje izvajanja vladne migracijske strategije (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)

 

 

 

Sporočila za javnost - arhiv

Arhiv sporočil za javnost o aktivnostih policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi 

in English: Archive of press releases in connection with current migration flows

    


 

Naloge in pristojnosti policije01 migracije-1

Med nalogami slovenske policije je tudi delo na področju varnosti državne meje ter nedovoljenih migracij in tujcev. V njeni pristojnosti so zato nadzor nad prehajanjem čez državno mejo, varovanje državne meje, preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov na državni meji ter mejnih incidentov, preprečevanje nedovoljenih migracij in operativne naloge v zvezi s tujsko zakonodajo; odločanje glede prehajanja čez državno mejo; usklajevanja dela Centra za tujce. Več: Mejne zadeve in tujci

Dodatno gradivo o postopkih policistov z ilegalnimi migranti:

 

 

 

Koristne povezave13015932-immigration-people-on-europe-map-background-01-e0a3256f65

 

 

 

Za predstavnike medijev - opozorilo (English word-W)

Obiski mejnih prehodov, sprejemnih centrov in drugih lokacij za nastanitev migrantov so omejeni oz. morajo biti vnaprej dogovorjeni s Sektorjem za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi (kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ). Predstavniki medijev, tako kot vsi drugi obiskovalci, se morajo ob vstopu na te lokacije, kjer je gibanje oseb začasno omejeno, akreditirati in pridobiti t. i. press kartice. Fotografiranje in snemanje je dovoljeno le z javno dostopnih površin, pri čemer prosimo, da ob tem ne ovirate dela policije in drugih služb oz. da dosledno upoštevate vsa navodila predstavnikov policije.

 

 

 

Iščemo prevajalce

Zainteresirane kandidate - prevajalce za kurdski, dari, farsi, urdu in paštu jezik - pozivamo, naj podajo vlogo za sklenitev pogodbe o avtorskem delu za prevajanje v postopkih za priznanje mednarodne zaščite in postopkih policije s tujimi državljani. Več: Poziv prevajalcem za kurdski, dari, farsi, urdu in paštu jezik (objavljen 10. 5. 2018)

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.