Sorodne objave

 

Spoštovani motoristi! Ustrezna priprava na novo motoristično sezono je izjemno pomembna. Zato vas vabimo, da se udeležite preventivnih aktivnosti, na katerih vam bomo policisti skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov itd. svetovali, kako najbolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna!

Objavljamo seznam trenutno znanih aktivnosti, ki ga bomo sproti dopolnjevali in objavljali morebitne spremembe. Redno spremljajte naše spletne strani in se pravočasno seznanite z načrtovanimi dogodki na območju svoje policijske uprave.

Vljudno vabljeni!


PU NOVO MESTO

  • ponedeljek, 6. april 2015, med 9. in 14. uro (parkirni prostor pri cerkvi v Mirni peči): blagoslov motorjev. Sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Novo mesto in Policijske postaje Novo mesto. Policisti bodo predstavili mobilno policijsko postajo, policist motorist pa bo pokazal prvine varne vožnje. Motoristi se boste lahko preizkusili tudi na simulatorju varne vožnje z motornim kolesom, ki ga za usposabljanja uporabljajo tudi policisti. Na dogodku bo tudi policijski inštruktor vožnje, ki vam bo svetoval, kako najbolje poskrbeti za svojo varnost. Ogledali si boste lahko, kako deluje laserski merilnik hitrosti, preizkusili alkoskop itd.
  • sobota, 11. april 2015, med 8.30 in 16. uro (na poligonu centra varne vožnje Raceland v Krškem): regionalni sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju s krškim centrom varne vožnje ter policisti Postaje prometne policije Novo mesto organizirajo preventivno akcijo za motoriste, na kateri bodo motoristi spoznavali zakonitosti varne vožnje z motornim kolesom in morebitne pasti, ki prežijo na udeležence v cestnem prometu. Na prireditvi bo sodeloval motorist inštruktor. Motoristi se bodo lahko preizkusili tudi na pripravljenem poligonu. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 12. april 2015.


PU LJUBLJANA

  • sobota, 11. april 2015, od 10. do 14. ure (na igrišču pred Občino Trbovlje): preventivno delavnico za motoriste organizirata ZŠAM Trbovlje in Policijska postaja Trbovlje. Na dogodku bodo sodelovali tudi policisti, in sicer policista motorista inštruktorja iz Postaje prometne policije Ljubljana in Policijske postaje Trbovlje, ki bosta prikazala varno vožnjo z motornim kolesom, in sicer sklop dveh vaj, v katerih se bodo preizkusili tudi udeleženci. Vzporedno bodo policisti prikazali nekaj policijske opreme, ki jo uporabljajo za nadzor prometa in obiskovalcem svetovali, kako naj najbolje poskrbijo za varno udeležbo v cestnem prometu. Na dogodku bodo svetovali tudi vodja policijskega okoliša, pomočnik komandirja in inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana.
  • sobota, 18. april 2015, od 9. do 17. ure (pred salonom TC Motoshop, na Leskoškovi 12 v Ljubljani): preventivna akcija za motoriste Policijska izkušnja kot nasvet. Policist inštruktor bo na poligonu z motornim kolesom prikazal prvine varne vožnje. Policisti bodo predstavili tudi nekaj opreme, ki jo uporabljajo pri svojem delu, npr. laserski merilnik hitrosti, alkoskop itd. Svoje spretnosti bodo na poligonu lahko preizkusili tudi obiskovalci.
  • sobota, 30. maj 2015, od 8. do 14. ure (Vrhnika, nogometno asfaltno igrišče pri športnem parku Vrhnika, poleg Tržaške c. 9): preventivno delavnico za motoriste organizira Motoristični klub Nauportus. Na delavnici bodo sodelovali tudi policisti Policijske postaje Vrhnika in Postaje prometne policije Ljubljana, ki vam bodo svetovali, kako poskrbeti za varno motoristično sezono. Poleg policistov bodo na prireditvi svoje delo predstavili tudi gasilci, reševalci, avtovleka, in drugi. 


PU CELJE

  • sobota, 18. april 2015, ob 10. uri (Center varne vožnje ZŠAM na Ljubečni pri Celju): preventivna prireditev za motoriste, na kateri sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Celje in Policijske postaje Celje, ki bodo navduševali s prikazom spretnostne vožnje z motornimi kolesi in izpostavili pomen pravilne tehnike vožnje, kasneje pa vam bodo pomagali, če se boste želeli sami preizkusiti v spretnostni vožnji na poligonu. Na dogodku boste dobili še več preventivnih nasvetov za večjo varnost motoristov in kolesarjev, predstavljene pa bodo tudi aktivnosti ZŠAM, celjski zdravniki bodo spregovorili o pomembnost nudenja pravilne medicinske pomoči pri poškodbah motoristov in predstavili delo urgentne službe. Prostovoljno gasilsko društvo Celje pa bo predstavilo vlogo gasilcev pri prometnih nesrečah in prikazalo gašenje ognja z gasilniki. Ogledali si boste lahko še, kako policisti uporabljajo sredstva za prisilno ustavljanje vozil, t. i. stinger. Za številne obiskovalce pa bo zagotovo zanimiv tudi ogled simulacije prometne nesreče, v kateri bosta »trčila« osebni avtomobil in motorist. Program prireditve 
  • nedelja, 19. april 2015, ob 10. uri (na poligonu Šole vožnje Relax v Otiškem vrhu pri Dravogradu): preventivna prireditev za motoriste s sloganom motor + razum = varnost. Na prireditvi bodo sodelovali policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem in Postaje prometne policije Celje, ki bodo predstavili predvidene aktivnosti policije za večjo varnosti motoristov v letošnjem letu in statistiko prometne varnosti v letu 2014. AMZS bo predstavil programe varne vožnje. Ogledati si bo mogoče tudi praktični prikaz programa za pridobitev vozniškega dovoljenja A-kategorije in prikaz varne vožnje. Predstavilo se bo tudi športno društvo ljubiteljev starodobnih vozil. Za mnoge bo zanimiv ogled prikaza reševanja motorista in nudenja prve pomoči z uporabo defibrilatorja, ob 13.15 uri pa vabljeni na blagoslov  motorjev. Po končani prireditvi ob predvidoma 13.40 uri bo sledila skupinska vožnja. Program prireditve  


PU MARIBOR

  • sobota, 11. april 2015, med 8.45 in 12. uro (Vičava 1, Ptuj): Policijska postaja Ptuj organizira preventivno delavnico za motoriste, kjer bodo motoristom svetovali, kako naj poskrbijo za varnost, in jim predstavili delovanje naprav za ugotavljanje prekoračene hitrosti, in sicer videonadzorni sistem Provida ter laserski merilnik hitrosti. Motoristi bodo svoje znanje lahko osvežili na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Javna agencija RS za varnost prometa bo predstavila t. i. stopkota, s katerim lahko udeleženci natančno izmerijo reakcijski čas in izvedo, kolikšni bi bili reakcijska in zavorna pot pri določeni hitrosti, očala za simulacijo prisotnosti alkohola v organizmu itd. Moto center Ptuj bo predstavil tudi novosti na področju motornih koles.
  • sobota, 18. april 2015, med 9. in 13. (Moto Center Ptuj, Čučkova ul. 6, Ptuj): preventivna delavnica za motoriste, na kateri se bodo lahko preizkusili na simulatorju vožnje motornega kolesa in si ogledali prvine varne vožnje na poligonu. Policisti bodo motoristom svetovali, kako najbolje poskrbeti za varnost. Na delavnici bodo na voljo tudi tehnični nasveti za pripravo motocikla na sezono, predstavitev novih modelov motornih koles, predstavitev in testiranje čelad itd.
  • nedelja, 10. maj 2015, med 8. in 13. uro (Moto klub Perniški asi, Pernica): tradicionalni krst motorjev. Motoristi se bodo lahko preizkusili na simulatorju varne vožnje, si ogledali prikaz varne vožnje na poligonu, kjer bodo kasneje lahko preizkusili tudi svoje jeklene konjičke. Na preventivnem dogodku bo enota nujne medicinske pomoči predstavila pravilno nudenje prve pomoči, predvsem poškodovanim motoristom.


PU MURSKA SOBOTA

  • nedelja, 12. april 2015, ob 10. uri (V Ljutomeru, pri Tehničnih pregledih): preventivne delavnice za motoriste, na kateri sodelujejo tudi pomurski policisti, ki bodo na kratko predstavili prometno varnost motoristov v Pomurju in vam svetovali, kako najbolje poskrbeti za varnost. Za obiskovalce bo zagotovo zanimiv tudi prikaz reševanja ponesrečenega motorista, pri katerem bo sodelovalo več interventnih služb, policista Postaje prometne policije Murska Sobota pa bodo na poligonu izvedli trening varne vožnje, na katerem boste lahko tudi sami preizkusili svoje veščine. Sledila bo še krajša panoramska vožnja, na katero ste vljudno vabljeni vsi ljubitelji vožnje z motorjem!
  • nedelja, 19. april 2015, med 12. in 16. uro (Gornja Radgona, parkirišče podjetja Reflex na Meleh): preventivne delavnice za motoriste, na kateri sodelujejo tudi pomurski policisti, ki bodo na kratko predstavili prometno varnost motoristov v Pomurju in vam svetovali, kako najbolje poskrbeti za varnost. Za obiskovalce bo zagotovo zanimiv tudi prikaz reševanja ponesrečenega motorista, pri katerem bo sodelovalo več interventnih služb, policista Postaje prometne policije Murska Sobota pa bodo na poligonu izvedli trening varne vožnje, na katerem boste lahko tudi sami preizkusili svoje veščine. Sledila bo še krajša panoramska vožnja, na katero ste vljudno vabljeni vsi ljubitelji vožnje z motorjem!

  • sobota, 25. april 2015, ob 11. uri (v Murski Soboti, pri Evangeličanski cerkvi): preventivne delavnice za motoriste, na kateri sodelujejo tudi pomurski policisti, ki bodo na kratko predstavili prometno varnost motoristov v Pomurju in vam svetovali, kako najbolje poskrbeti za varnost. Za obiskovalce bo zagotovo zanimiv tudi prikaz reševanja ponesrečenega motorista, pri katerem bo sodelovalo več interventnih služb, policista Postaje prometne policije Murska Sobota pa bodo na poligonu izvedli trening varne vožnje, na katerem boste lahko tudi sami preizkusili svoje veščine. Sledila bo še krajša panoramska vožnja, na katero ste vljudno vabljeni vsi ljubitelji vožnje z motorjem!
  • nedelja, 26. april 2015, med 10. in 14. uro (Gornji Petrovci, prostor občine Gornji Petrovci): preventivne delavnice za motoriste, na kateri sodelujejo tudi pomurski policisti, ki bodo na kratko predstavili prometno varnost motoristov v Pomurju in vam svetovali, kako najbolje poskrbeti za varnost. Za obiskovalce bo zagotovo zanimiv tudi prikaz reševanja ponesrečenega motorista, pri katerem bo sodelovalo več interventnih služb, policista Postaje prometne policije Murska Sobota pa bodo na poligonu izvedli trening varne vožnje, na katerem boste lahko tudi sami preizkusili svoje veščine. Sledila bo še krajša panoramska vožnja, na katero ste vljudno vabljeni vsi ljubitelji vožnje z motorjem!


PU KOPER

  • sobota, 25. april 2015, ob 11. uri (v Kopru pred stadionom Bonifika): policisti Postaje prometne policije Koper in Policijske postaje Koper bodo sodelovali na preventivni prireditvi za večjo varnost motoristov, kjer bodo postavili poligon in pokazali elemente varne vožnje. Spoznali boste lahko tudi opremo, ki jo policisti uporabljajo pri svojem delu, ter jih povprašali za nasvete glede priprav na motoristično sezono. Organizator prireja t. i. biker fest (street bike quad, trial show), predvidena pa je tudi panoramska vožnja. Za zanimive prikaze bodo poskrbeli tudi gasilci in reševalci.
  • nedelja, 26. april 2015, ob 9. uri (parkirišče pred Zdravstvenim domom Postojna): Policijska izkušnja kot nasvet. Policisti Policijske postaje Postojna bodo za motoriste pripravili preventivno delavnico, na kateri bodo lahko preizkusili svoje psihofizične sposobnosti in obnovili znanje o pravilih varne udeležbe motoristov v prometu. Za zanimive prikaze bodo poskrbeli tudi gasilci in reševalci, na prireditvi pa bodo sodelovali tudi predstavniki DARS-a.


PU NOVA GORICA

  • sobota, 14. marec 2015, od 9. ure (Moto klub Soča Tolmin): teoretično predavanje za večjo varnost motoristov. Policisti Policijske postaje Tolmin pred začetkom motoristične sezone skupaj z drugimi soorganizatorji pripravljajo prvi, teoretični del delavnice za motoriste, na katerem boste osvežili znanje cestnoprometnih predpisov in pravi varne vožnje. Delavnica bo potekala pod sloganom Skupaj za večjo varnost.
  • sobota, 11. april 2015, ob 14. uri (Kromberk pri Novi Gorici, dvorišče Avto Krke): teoretično in praktično usposabljanje za voznike motornih koles. Preventivni dogodek organizira Avto Krka (tehnični pregledi Kromberk), na dogodku pa bodo sodelovali tudi policisti Postaje prometne policije Nova Gorica. Ti bodo poskrbeli za zanimiv prikaz spretnostne vožnje in obiskovalcem pomagali, da tudi sami preizkusijo svoje veščine na pripravljenem poligonu, ter jim svetovali, kako naj poskrbijo za varno motoristično sezono.
  • sreda, 15. april 2015, med 12. in 13. uro (pred Mestno občino Nova Gorica): preventivna prireditev Hitrost in posledice v prometnih nesrečah. Prireditev organizirajo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Nova Gorica, Avto-moto zveza Slovenije in Policijska uprava Nova Gorica. Prireditev je namenjena uvodu v motoristično sezono oz. poletno turistično sezono, njen cilj pa je osveščati prometne udeležence o pomenu skrbi za lastno varnost, uporabe zaščitne opreme, spoštovanju cestnoprometnih predpisov itd. Veliko pozornosti bo namenjene prav voznikom motornih koles, ki se s spomladanskimi dnevi vračajo v promet. Ob tem bomo opozarjali tudi ostale voznike, da se začenja motoristična sezona, zato morajo biti v prometu še bolj previdni in pozorni na motoriste. Poleg novogoriških policistov in drugih organizatorjev dogodka bodo sodelovali tudi vrhunski športniki, zaposleni v Policiji in Slovenski vojski, dijaki srednje šole iz Nove Gorice, osebje zdravstvenega doma itd.
  • sobota, 16. maj 2015, med 10. in 15. uro (na poligonu pri Moto klubu Soča v Tolminu): policisti Postaje prometne policije Nova Gorica sodelujejo na preventivni delavnici, na kateri bodo predstavili prvine varne vožnje z motornimi kolesi (vožnja "v hodniku", med stožci, pravilno in varno zaviranje itd.). Na delavnici bodo sodelovale tudi druge službe, in sicer bo Zdravstveni dom Tolmin prikazal oživljanje oseb s pomočjo defibrilatroja, vojaška policija na motorjih pa bo predstavila svojo opremo. V primeru slabega vremena bo delavnica prestavljena na 23. maj 2015.
  • nedelja, 7. junij 2015, med 9. in 16. uro (parkirišče podjetja TIK Kobarid, nasproti bencinskega servisa): moto točka v Kobaridu. Policisti Policijske uprave Nova Gorica skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kobarid ter Avto-moto društvom Tolmin organizirajo t. i. moto točko. Preventivne aktivnosti, ki bodo potekale v času turistične sezone, so namenjene osveščanju in opozarjanju motoristov na defenzivno vožnjo. Moto točke bodo postavljene prav na relacijah, ki so za motoriste v tem času izjemno privlačne. Vabljeni, da jih obiščete in tako osvežite svoje teoretično in praktično znanje.
  • petek, 11. september, od 9. ure (v središču Loga v Trenti): moto točka v Trenti. Policisti Policijske uprave Nova Gorica skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Bovec ter Avto-moto društvom Tolmin organizirajo t. i. moto točko. Preventivne aktivnosti, ki bodo potekale v času turistične sezone, so namenjene osveščanju in opozarjanju motoristov na defenzivno vožnjo. Moto točke bodo postavljene prav na relacijah, ki so za motoriste v tem času izjemno privlačne. Vabljeni, da jih obiščete in tako osvežite svoje teoretično in praktično znanje. Opomba: Datum prireditve je bil zaradi objektivnih okoliščin naknadno spremenjen z 12. na 11. september 2015.


Nasveti za večjo varnost motoristov